01-11-2020 11:58 AM
Cześć! Mam niesamowicie dziwny problem z moim zegarkiem Galaxy Watch Active (1. generacja). Otóż próbuję sparować zegarek z Samsungiem Galaxy Note 8 (Android 9 N950FXXU4DSD1) i za nic w świecie nie jestem w stanie tego zrobić. Sytuacja wygląda tak, że po zresetowaniu zegarka, mój telefon zauważa, że ma obok zegarek do sparowania i proponuje mi połączenie się z nim. Wybieram połącz, oba urządzenia wyświetlają ten sam kod, wybieram OK na zegarku, wybieram połącz w telefonie i czekam - zegarek wyświetla "Spr. telefon, aby ukończ. konfigur.", a telefon wyświetla "Kończenie wiązania z zegarkiem" - i na tym koniec, nic dalej się nie dzieje. Dodatkowo co jakiś czas wyskakuje mi powiadomienie ze SmartThings "Wykryto nowe urządzenie" Galaxy Watch Active (D688) i kiedy wybiorę tam "połącz", odsyła mnie do aplikacji Galaxy Wearable, gdzie to kółeczko się kręci, kręci i kręci i nic się nie dzieje. Zostawiłem w ten sposób oba urządzenia obok siebie na jakąś godzinę i nadal nic. Jeżeli wejdę w ustawienia bluetootha i spróbuję stamtąd połączyć się z zegarkiem, to również odsyła mnie do Galaxy Wearable i również jest ta sama historia.
Zegarek nie ma problemu z połączeniem się z moimi dwoma innymi telefonami - Xiaomi Mi Note 10 Lite i iPhonem 6S Plus - z jednym i drugim łączy się bez problemu i działa bez problemu, więc zakładam, że jest sprawny i to nie jest jego wina. Dodatkowo zegarek potrafi skonfigurować się sam, bez łączenia z telefonem i działać w ten sposób.
Sam Galaxy Note 8 nie ma problemu ani z WiFi ani z Bluetoothem - łączy się bez problemu z sieciami, słuchawki bezprzewodowe działają z nim idealnie, więc też nie mam powodu, żeby zakładać, że ma on uszkodzone jakiekolwiek anteny/czipy odpowiedzialne za komunikację bezprzewodową. Telefon nie był też nigdy w żaden sposób modyfikowany - KNOX cały czas w nim funkcjonuje, wszystkie zabezpieczenia są OK.
Próbowałem odinstalować aplikację Galaxy Wearable (i Galaxy Watch Plugin), próbowałem wyczyścić jej dane, próbowałem resetować zegarek trybem Recovery, próbowałem formatować partycję cache telefonu, próbowałem resetować telefon do ustawień fabrycznych, próbowałem konfigurować zegarek niezależnie od telefonu i resetować go już z poziomu samych ustawień na zegarku, próbowałem wymuszać zamykanie aplikacji Samsung Accesory Service, uruchamiałem oba urządzenia ponownie niezliczoną ilość razy, próbowałem parować zegarek z włączonym WiFi, z wyłączonym WiFi, próbowałem parować tę opcję "LE" w urządzeniach bluetooth - nic z tych rzeczy absolutnie nie pomogło, nadal nie jestem w stanie sparować zegarka z telefonem.
Widziałem gdzieś, że Galaxy Watch Active pierwszej generacji jest kompatybilny z Samsungiem Galaxy Note 8 - ale może jednak coś się zmieniło? Może jednak te urządzenia nie są ze sobą zgodne? A może ja pomijam jakiś istotny szczegół, przez który nie jestem w stanie sparować tych dwóch urządzeń? Jeżeli ktoś ma jakikolwiek pomysł, to byłbym wdzięczny, bo mi pomysły już się skończyły i naprawdę nie wiem co robić...
03-11-2020 10:32 PM
Mhm... Czy jest coś, co ja mogę zrobić nie wywalając przy tym KNOXa? Da się jakoś zmienić sam region telefonu? Czy to w ogóle coś da? Czy to raczej problem jakichś modyfikacji gdzie indziej w samym AP (?) i trzeba by w ogóle robić coś innego? Jeżeli chodzi o kombinacje z Odinem, to ja mogę się bawić, tylko boję się o tego KNOXa... no bo próbujemy sprawić, żeby zegarek się połączył, a jak wywalę KNOXa to już na pewno się nie połączy...
03-11-2020 10:36 PM
@iK0X to oficjalne forum producenta. Nie będziemy to więc pisać o nordyckim bogu.
04-11-2020 08:47 AM
Okej, rozumiem. A czy jest w ogóle jakaś możliwość naprawy tego zgodnie z oficjalnymi zasadami Samsunga (bez nordyckich bogów)? Czy mogę w ogóle coś z tym zrobić "oficjalnie"?
04-11-2020 01:27 PM
@iK0X nie