04-10-2018 06:11 PM
Witam
Opaskę mam od kilku miesięcy, używam jej m.in. do rejestracji treningów marszowych i rowerowych. Mam zainstalowaną najnowszą wersję i korzystam z telefonu Samsung A5 2016 również z najnowszym softem (wszystkie dostepne aktualizacje). Mam też endomondo, ale nie uzywam go w opasce niemalze wcale, bo kilka miesiecy temu odkrylem ze nalicza glupoty - zawyza totalnie spalone kalorie.
Do rejestracji uzywam wiec oryginalnie zainstalowanych aplikqcji treningowych dostepnych w menu. Problem jest taki ze niezaleznie jak ciasno zapne opaske na rece i czy znajduje sie ona na wierzchu czy na spodzie nadgarstka - w trakcie treningu nagle zaczyna podawac bardzo zawyżone zwykle wartosci (rzadko zanizone) i na wykresie widac wtedy to ewidentnie jakbym po tym jak moje tetno stopniowo sie podnosilo od poczatku jazdy - doznał momentalnie blyskawicznego wzrostu o np 30-40 uderzen i od tej pory wskazanie zwykle sie tak utrzymuje do czasu zdjecia opaski i zresetowania jej co powoduje przerwanie ciaglosci treningu, irytuje mnie i psuje nastroj, wybija z tempa i z całą pewnoscia nie tak powinna ta opaska dzialac. Bardzo czesto tak jest, wlasciwie od poczatku posiadania moge znalezc w historii mnostwo takich treningów i mam pytanie: czy tak ma dzialac teka opaska? Zawieszac sie i lapac bledy w pulaometrze? Co mam zrobic by tak nie bylo? Isc do sklepu gdzie kupilem i oddac do reklamacji? Dodam ze nie mam owlosionych nadgarstkow, troche sie poce ale chyba jak kazdy, czasem pomaga zdjecie z reki i ponowne zalozenie ale niezwykle mnie to irytuje.
Drugą dziwna rzecza jest po zakonczeniu synchronozacji w aplikacji Samsung Health zawsze wyskakuje napis: bład konczenia synchronizacji z gearfit2pro. Dane sa w telefonie ale juz od wielu tygodni wystepuje ten komunikat i to tez dziwne. Ostatnio zmieniła sie aplikacja SH ale czy na dobre nie wiem do konca, tej niesprawnosci nie usunięto, coraz rzadziej nastepuja tez aktualizacje opaski. Prosze mi powiedziec co mam zrobic, bo nie chce by ktos grzebal w opasce, naprawial i resetowal mi w niej wszystko po czym okaze sie ze nosi slady rozbierania, nie bedzie wodoszczelna i nic się nie zmieni z tymi problemami jakie mam. Puls jest najdokuczliwszy, bo staram sie ocenic zapotrzebowanie kaloryczne dla diety i nie moge opierac sie na danych kiedy to zawyzana jest kalorycznosc treningu - proste. Szkoda tez ze aplikacja SH nie wspolpracuje np z aplikacją fitatu, juz nawet nie sama opaska ale SH i fitatu, ktora jest znacznie lepsza i poreczniejszą aplikacja do szybkiego notowania posilkow. Czekam na pomoc w zakresie glownie problemu pulsomierza.