04-01-2022 11:24 AM
Witam,
Pod koniec roku 2021 pojawiła się aktualizacja oprogramowania do tego smartwatatch. Próbowałem jej unikać, ale ciągle przypominała się na zegarku i na telefonie. W końcu po kilkunastu dniach "poddałem się" i zainstalowałem tą aktualizację.
Po aktualizacji kompletnie przestał działać barometr, częste są problemy z pomiarem tętna, prawie nigdy nie mierzy snu. Kilkakrotnie już restartowałem urządzenie do ustawień fabrycznych, nigdy nie przywracałem poprzednich ustawień, ale problemu nie udało się naprawić.
Czy ktoś ma pomysł co z tym zrobić? Czy jest możliwe przywrócenie poprzedniej wersji oprogramowania smartwatch?
04-01-2022 12:00 PM
04-01-2022 12:04 PM
Nie, nie przywracałem kopii zapasowej.
04-01-2022 12:10 PM
@NorbertN Reset do ustawień fabrycznych po aktualizacji to wszystko co możemy zrobić. Jeżeli problem nadal wysypuje pozostaje niestety wizyta w serwisie.
https://www.samsung.com/pl/support/service-center/
04-01-2022 12:16 PM
No, to chyba zła wiadomość, ponieważ gwarancja już się skończyła 😞 Miałem smarta w serwisie chyba w sierpniu i wówczas praktycznie wszystko było wymienione bo problem był podobny - ciśnieniomierz i pomiar tętna przestały kompletnie działać. Po naprawie serwisowej było ok do czasu tej nieszczęsnej aktualizacji. Czy jeżeli problem wystąpił z powodu aktualizacji oprogramowania to Samsung naprawia to nieodpłatnie? Lub może przynajmniej przywraca poprzednie oprogramowanie, które działało dobrze?
04-01-2022 12:27 PM
@NorbertN Jeżeli to by była wina aktualizacji to wówczas więcej zegarków, dokładnie ten model miałyby te same problemy.
Jak był użytkowany zegarek, czy narażony był na jakieś upadki?
04-01-2022 12:58 PM
Nie - żadnych upadków. Od początku tylko ja go używam, w ten sam sposób użytkowany praca informatyka, jazda na rowerze, spacery - nigdy nie spadł, nie był uderzony. Problem z Ciśnieniomierzem i pomiarem tętna nastąpił dokładnie po aktualizacji. Do tego czasu nie było żadnych problemów (od naprawy w serwisie).
04-01-2022 01:23 PM
@NorbertN Niestety, nic więcej nie wymyślimy, hard reset to ostateczna rzecz, jak nie przynosi skutku to pozostaje serwis.
04-01-2022 02:43 PM
Hard reset - czyli mówimy o procedurze dłuższego przytrzymania przycisku power na wyłączonym zegarku i po pokazaniu się menu , wybór Recovery? Jeżeli tak, to właśnie tak zrobiłem przed chwilą i nadal brak odczytu barometru i wysokości, próba pomiaru tętna - co chwilę pojawia się komunikat: "Nie ruszaj się" (choć oczywiście się nie ruszam) i po trzeciej próbie: "Błąd pomiaru".
04-01-2022 03:54 PM
@NorbertN Czujniki są czyste? Proszę przetrzeć zegarek od spodu.