23-08-2019 07:38 AM
Cześć wszystkim,
Jako fan gadżetów i Samsunga, kilka dni temu kupiłem Samsung Galaxy Watch 46 mm. Świeci się dumnie podpięty pod Galaxy S9. Widzę, że wiele osób narzeka na wytrzymałość baterii w zegarku. U mnie jednak problem jest z telefonem. Spadek baterii bywa przerażający. Największym hitem była sytuacja z dzisiejszej nocy/poranka, która przygnała mnie tu na forum.
Wróciłem do domu przed 2:00 w nocy. Bateria w telefonie naładowana blisko do 100%, bo ładowała się długo w samochodzie. Załóżmy nawet, że miała 80%. Nie mogłem zasnąć, pewnie denerwując się tym, że budzik nastawiony na 6:00. Postanowiłem pomęczyć oczy przeglądając trochę fb, odwiedziłem kilka stron (0 gier, 0 Youtube). Nie spojrzałem już wtedy na baterię więc nie wiem ile miała, ale nawet zakładając, że siedziałem przez godzinę to ile mogło spaść z 80% w normalnych warunkach? Kiedy o 6:00 zadzwonił budzik, z przerażeniem zobaczyłem, że jest raptem 6% baterii! Takiej prędkości jeszcze nie widziałem.
Kilka pewnie istotnych informacji: zegarek i telefon całą dobę połączone są ze sobą przez bluetooth, w zegarku włączona jest lokalizacja, w telefonie nie, choć zdarza mi się dać czasem uprawnienia aplikacjom przez przypadek, ale zaraz w telefonie wyłączam. Przez wakacje mieszkam gdzie indziej i tutaj nie ma wifi. Wszystkie akcje internetowe dzieją się przez dane komórkowe, ale zwykle (jak i tej nocy) wifi w telefonie mam wyłączone, żeby nie szukał sygnału bezustannie. Nie przyszły mi żadne powiadomienia z aplikacji, nic w zasadzie w te kilka godzin się nie wydarzyło, co mogłoby mieć wpływ na tak szybki spadek baterii. System jak zawsze pokazuje, że największym połykaczem baterii jest klient poczty, ale tak jest zawsze. Dopiero na 4 miejscu znajduje się Galaxy Watch Plugin. Rozumiem, że inne ustawienia zegarka nie powinny mieć wpływu na baterię w telefonie? Dodam jeszcze, że oba urządzenia przez 95% czasu znajdują się blisko siebie. Do tej pory bateria w telefonie działa normalnie, tj. wystarczała zwykle na cały dzień przy dość intensywnym korzystaniu. Problem pojawił się od podpięcia zegarka więc ewidentnie gdzieś tutaj jest przyczyna ale nie bardzo wiem co może mieć wpływ na to w tak dużym stopniu? Nie chodzi też o to przecież, żeby zegarek pokazywał jedynie godzinę - wtedy mógłbym go odłączyć od telefonu
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
31-08-2019 11:49 AM
Myślę, że problem rozwiązany. Identyczny problem znalazłem na forum u użytkowników Fontiera S3. Nienaturalne zużycie energii w telefonie zapewniał Samsung Accesory Service. Proces potrafi zeżreć pół baterii w parę godzin. Pomogło recovery zegarka i reinstalacja Samsung Health oraz Samsung Wearable. Oczywiście po wszystkim trzeba urządzania ponownie sparować, a przed tym warto zabezpieczyć dane i ustawienia do przywrócenia po wszystkim. Po kilku dniach, zdaje się że wszystko gra. Instrukcja wykonania "recovery" w zegarku do znalezienia na forum lub YT.
23-08-2019 03:49 PM — edytowano 24-08-2019 09:02 PM
@Kobersky, Czy w telefoine i na zegarku znajduje się najnowsze oprogramowanie o oznaczeniu G960FXXU6CSDG oraz R800XXU2CSG4 ? R800XXU1CSG4 ?
Opisane przez Ciebie zużycie energii jest stanowczo za duże.
24-08-2019 09:09 AM
Telefon ma wersję G960FXXU6CSG4
Zegarek ma wersję R800XXU1CSG4
Żaden z nich nie znajduje nowszych wersji. Zapomniałem jeszcze dodać, że telefon przez większość czasu działa powoli. Czasami do tego stopnia, że np. połączenie przychodzące jest szybciej w zegarku, po chwili słychać je w telefonie, ale zanim pojawi się na ekranie możliwość odebrania mija kilka ładnych sekund. Nigdy do tej pory tak się nie działo. Nie instalowałem też nic nowego od czasu sparowania telefonu z zegarkiem więc ciągle obwiniam nowy nabytek. Ciekawe, że sam zegarek zdaje się chodzić bez zająknięcia, a bateria wytrzymuje ok. 2 dni mając włączone praktycznie wszystko, co możliwe. Jednocześnie mam wrażenie, że te wszystkie bajery robią problem, ale w końcu po to zostały tam umieszczone
24-08-2019 09:02 PM
@Kobersky, A czy po odłączeniu zegarka od telefonu wszystko wraca do normy ?
24-08-2019 09:57 PM
Głupia sprawa, ale właśnie dzisiaj dopiero pomyślałem, że to najprostsza metoda sprawdzenia tego
Przetestuję jutro w ciągu dnia tak pół na pół.
24-08-2019 10:02 PM — edytowano 26-08-2019 03:15 PM
@kamil40013 , Głupia sprawa, ale właśnie dzisiaj dopiero pomyślałem, że to najprostsza metoda sprawdzenia tego ;
Przetestuję jutro w ciągu dnia tak pół na pół.
EDIT: po "testach" w niedzielę nie zauważyłem tak szybkiego spadku baterii po rozłączeniu telefonu i zegarka. Co ciekawsze po połączeniu ich, wciąż bateria nie leciała na łeb, na szyję. To był jednak spokojny dzień na łączach - praktycznie bez powiadomień z aplikacji, nie było telefonów, maili itd. Wieczorem miałem 40% baterii w telefonie (ładowałem w ciągu dnia oczywiście, aż tak dobrze nie jest ;)) więc postanowiłem dać mu szansę, rozłączyłem zegarek i zostawiłem bez ładowania. Niestety rano był wyczerpany. Dobrze, że w zegarku alarm się odezwał :] Było to po ok. 7h - jak na leżący bezczynnie telefon to spory spadek mocy.
Rano podładowałem telefon, doładowałem go w pracy na 100% i widzę, że bateria spada w dosyć normalnym tempie. Zaczynam się zastanawiać czy może jednak nie jest to inny problem - może nie związany nawet z zegarkiem, a jedynie to zbieg okoliczności, że problemy zaczęły się wraz z podłączeniem zegarka? Na parę dni odkładam temat, bo muszę potestować wszystkie opcje w różnych warunkach. No chyba, że ktoś ma jakiś ciekawy pomysł to chętnie przetestuję każde rozwiązanie.
31-08-2019 11:49 AM
Myślę, że problem rozwiązany. Identyczny problem znalazłem na forum u użytkowników Fontiera S3. Nienaturalne zużycie energii w telefonie zapewniał Samsung Accesory Service. Proces potrafi zeżreć pół baterii w parę godzin. Pomogło recovery zegarka i reinstalacja Samsung Health oraz Samsung Wearable. Oczywiście po wszystkim trzeba urządzania ponownie sparować, a przed tym warto zabezpieczyć dane i ustawienia do przywrócenia po wszystkim. Po kilku dniach, zdaje się że wszystko gra. Instrukcja wykonania "recovery" w zegarku do znalezienia na forum lub YT.
31-08-2019 01:15 PM