Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Galaxy Watch 4 Classic (SM-R890) - nieprawidłowe działanie trybu samolotowego

(Temat utworzony: 21-09-2022 02:38 PM)
1305 Wyświetlenia
KMBak
Explorer
Opcje

Mam taki problem. Po ostatniej dużej aktualizacji zegarka (R890XXU1GVH2/R890OXM1GVH1 - wrzesień 2022) zaobserwowałem nieprawidłowe działanie trybu samolotowego. Używam go, gdy nie używam urządzenia aby zaoszczędzić nieco baterii. I wszystko od pół roku działało jak trzeba.

Otóż po aktualizacji, po włączeniu trybu samolotowego zegarek niby rozłącza się z telefonem, ale nie zawsze (?!) lub jak sprawdzam to po jakimś czasie znowu jest podłączony. I na zegarku jest ikonka samolotu, ale nie ma ikony trybu autonomicznego (przekreślony telefon). A na telefonie świeci ikona Bluetooth i zegarek normalnie jest podpięty (Galaxy Wearable go widzi jako podłączony). Przed aktualizacją nie było tego problemu, więc ewidentnie coś jest nie tak. Tryb samolotowy powinien wyłączać wszystkie moduły radiowe!

Mniejszy zegarek (też Classic 4) żony po aktulizacji nie ma tego problemu (raz czy dwa tylko dziwnie migał w nim ekran). Coś nie pykło w updajcie?! Nie resetowałem zegarka - nie chce tego robić, bo mam wszystko poustawiane. 

Czy ktoś zaobesrował podobny problem? Ja mam akurat telefon Note 10+, ale nie sądzę miało znaczenie jaki telefon jest sparowany.

0 Like

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@KMBak, Wczoraj pojawiła się nowa aktualizacja oprogramowania. Daj znać czy po jej zainstalowaniu problem ustąpił.

https://eu.community.samsung.com/t5/zegarki/aktualizacje-oprogramowania-galaxy-watch-4/m-p/6209729/h...

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

5 Odpowiedzi
PatrykF
Expert
Opcje

@KMBak Spróbuj po aktualizacji wykonać miękki restart zegarka i telefonu. Na zegarku wykonuje się go poprzez przytrzymanie obu przycisków na nim przez 15 sekund. Na telefonie musisz wcisnąć zasilanie + ściszanie jednocześnie - również przez około 15 sekund.

Jeżeli to nie pomoże, możesz wysłać raport o błędach przez aplikację Galaxy Wearable, ale obawiam się, że bez twardego resetu zegarka może się nie obyć. Podsyłam jak wysłać raport o błędach:

Galaxy Wearable > 3 kreski w lewym górnym rogu > Kontakt z nami > Raporty o błędach > Tam należy wybrać kategorię błędu, podać jego częstotliwość i opis, a później wysłać.

KMBak
Explorer
Opcje

Soft reset nie pomógł. Na razie obserwuje, bo czasem przechodzi w OFFLINE a czasem nie. Na razie resetu fabrycznego nie robiłem.

0 Like
KMBak
Explorer
Opcje

No cóż. Sprawa wygląda tak, że zegarek żony jednak wykazuje te same objawy. Resety tutaj nic nie zmieniają. Co więcej - mam juz feedback z anglojęzycznego forum o tym samym problemie. Co ciekawe nie dotyczy to tyle trybu samolotowego co ogólnie przełącznika Bluetooth. Po jego wyłączeniu moduł BT sam się odpala na nowo (przy pozycji przełącznika na OFF). To ewidetnie błąd ostatniej akutalizacji i Samsung musi to naprawić.

0 Like
Rozwiązanie
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@KMBak, Wczoraj pojawiła się nowa aktualizacja oprogramowania. Daj znać czy po jej zainstalowaniu problem ustąpił.

https://eu.community.samsung.com/t5/zegarki/aktualizacje-oprogramowania-galaxy-watch-4/m-p/6209729/h...

KMBak
Explorer
Opcje

Dziękuję.  Wygląda, że problem ustąpił, ale będę obserwował czy nie wróci. :smiling-face: