23-01-2020 04:52 AM
Witam.
Przyznam szczerze, że wyczerpałam już swoje możliwości poszukiwania rozwiązania problemu w internecie dlatego pozwoliłam sobie założyć ten post. Postaram się opisać wszystko dokładnie, ale w razie dodatkowych pytań oczywiście doprecyzuję.
Jestem posiadaczką zegarka Samsung Gear s3, a także telefonu Huawei Mate 10 Lite. Nigdy z kwestią sparowania nie było żadnych problemów, połączenie bluetooth utrzymywało się stale, wracało po odejściu od telefonu również od razu. Pewnego dnia ostatnio aplikacja Samsung Gear [taką miałam zainstalowaną] zamieniła się podczas aktualizacji w Galaxy Wearable no i tu zaczyna się problem. Na początku w ogóle nie odczułam tej zmiany, ale kilka dni temu zaczęły się dziać różne, dziwne rzeczy. Zegarek przestał łączyć się automatycznie z telefonem. Musiałam wejść w aplikację Wearable i kilkukrotnie nacisnąć przycisk połącz przy czym musiałam się bawić w wyłączanie i włączanie bloutootha na telefonie i zegarku. Za którymś razem działało.
Wczoraj już w ogóle nie zadziałało zatem kierowana radami z internetu:
1. Zresetowałam ustawienia sieciowe - nic nie dało
2. Rozłączyłam parę z zegarkiem i połączyłam na nowo - nic nie dało
3. Przywróciłam zegarek do ustawień fabrycznych.
No i punkt numer trzy pogrążył mnie zupełnie. Zegarek cały czas krzyczy o sparowanie, a gdy próbuję to zrobić w aplikacji Wearable wygląda to następująco: trwa proces wiązania, nagle aplikacja przechodzi znowu do listy wyboru zegarka do sparowania (ten ekaran, gdzie wypisane są modele) i kiedy wybieram ponownie zegarek, który posiadam znowu chwilę mieli i wychodzi całkowicie z aplikacji. Ściągnęłam również ten plugin niezbędny do obsługi gear, Wearable jest aktualny dlatego powiem szczerze nie mam pojęcia co mam zrobić.
Póki co zegarek leży bezużyteczny, bo nie mogę nic, na nim jedynie podczas próby parowania wyświetla się ten komunikat o dokończeniu działań na telefonie.
Bardzo proszę o pomoc, ponieważ już naprawdę nie wiem jak można to rozwiązać. Oczywiście gwarancja na zegarek minęła aczkolwiek mam wątpliwość czy w ciągu godziny z bezawaryjnego sprzętu mógłby się stać bezużyteczny. Będę wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki co można na to zaradzić z zaznaczeniem, że nie jestem osobą utalentowaną technicznie, więc proszę pisać jak do dziecka
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
23-01-2020 07:10 AM — edytowano 23-01-2020 07:11 AM
@Dyzia Spróbuj znaleźć w telefonie w ustawieniach zakładkę związaną z aplikacjami, wybrać Galaxy Wearable i wyczyścić dane i pamięć. Zegarek ponownie zresetować i spróbować sparować urządzenia zgodzie z instrukcją w aplikacji.
23-01-2020 11:36 AM
@Dyzia, Wyczyść także dane i pamięć aplikacji Gear S Plugin. Reset zegarka wykonaj z poziomu recovery menu.
23-01-2020 04:55 AM
@Dyzia Witaj. Sytuacja powiem szczerze nieciekawa. Czy zegarek, aplikacja Galaxy Wearable oraz telefon ma najnowszą wersję oprogramowania?
23-01-2020 06:53 AM
Aplikacja tak. Zegarek wczesniej rowniez, teraz nie, poniewaz przywrocilam go do ustawien fabrycznych
23-01-2020 06:55 AM
23-01-2020 07:05 AM
23-01-2020 07:10 AM — edytowano 23-01-2020 07:11 AM
@Dyzia Spróbuj znaleźć w telefonie w ustawieniach zakładkę związaną z aplikacjami, wybrać Galaxy Wearable i wyczyścić dane i pamięć. Zegarek ponownie zresetować i spróbować sparować urządzenia zgodzie z instrukcją w aplikacji.
23-01-2020 09:34 AM
23-01-2020 11:36 AM
@Dyzia, Wyczyść także dane i pamięć aplikacji Gear S Plugin. Reset zegarka wykonaj z poziomu recovery menu.
23-01-2020 12:06 PM
23-01-2020 12:18 PM
@Dyzia, Po prostu wciśnij i przytrzymaj przycisk power do momentu wyłączenia zegarka i pojawienia się napisu Rebooting. Potem wszystko robisz tak jak na filmiku.