Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Źle liczony sen na Watch Ultra

(Temat utworzony: 22-12-2024 09:01 AM)
318 Wyświetlenia
kama0289
Apprentice
Opcje

Witam mam problem posiadam galaxy watch ultra ale zle mierzy sen o drzemkach nie wspomnę bo w ogóle ich nie czyta ,mianowicie kładę się spać 22,30 liczy Ok ale budze się o godz 3:00 a pokazuje 2:15 dlaczego? Czy ma wpływ na której ręce noszę zegarek ? Noszę na prawej bo na lewej mam tatuaż i nie czytał mi powiadomień?

0 Like
5 Odpowiedzi
relatyw
Helping Hand
Opcje

Ponieważ powodów może być wiele więc odpowiedź może być obszerna. Z powodu przekroczenia limitów Gemini i związanego z tym braku możliwości wstawieniu linku zamieszczam tekst:

'To frustrujące, gdy urządzenie nie działa tak, jak powinno. 

Dlaczego zegarek może źle mierzyć sen?

Kilka czynników może wpływać na dokładność pomiaru snu przez smartwatch, w tym Galaxy Watch Ultra:

• Dopasowanie zegarka: Zbyt luźno zapięty zegarek może powodować, że czujniki nie będą dokładnie odczytywać danych. Upewnij się, że zegarek przylega do nadgarstka, ale nie jest zbyt ciasny.
  • Ruch podczas snu: Jeśli dużo się wiercisz w nocy, zegarek może błędnie interpretować ruchy jako przebudzenia lub skracać czas snu.
  • Ustawienia aplikacji Samsung Health: Sprawdź, czy masz aktualną wersję aplikacji Samsung Health i czy ustawienia monitorowania snu są poprawnie skonfigurowane.
  • Tryb "Dobranoc": Upewnij się, że włączasz tryb "Dobranoc" przed pójściem spać. Tryb ten optymalizuje działanie zegarka do monitorowania snu i wyłącza powiadomienia, aby nie zakłócały odpoczynku.
  • Zakłócenia sygnału: Czasami zakłócenia sygnału Bluetooth lub inne czynniki zewnętrzne mogą wpływać na komunikację między zegarkiem a telefonem, co może skutkować błędnymi odczytami.
  • Problemy z oprogramowaniem: Sporadycznie mogą występować błędy w oprogramowaniu zegarka lub aplikacji, które wpływają na działanie funkcji monitorowania snu.

Wpływ noszenia zegarka na prawej ręce:

Noszenie zegarka na prawej ręce nie powinno mieć bezpośredniego wpływu na dokładność pomiaru snu. Czujniki w zegarku są zaprojektowane do działania niezależnie od tego, na której ręce jest noszony. Jednak, jak wspomniałeś, tatuaż na lewej ręce mógł zakłócać odczytywanie powiadomień. To sugeruje, że czujniki mogą mieć trudności z precyzyjnym działaniem w przypadku pewnych warunków skórnych lub obecności tuszu do tatuażu. W takim przypadku noszenie zegarka na prawej ręce jest uzasadnione.

Co zrobić, gdy zegarek źle mierzy sen?

Oto kilka kroków, które możesz podjąć, aby spróbować rozwiązać problem:

1. Sprawdź dopasowanie zegarka: Upewnij się, że zegarek jest dobrze dopasowany do nadgarstka.
  2. Zaktualizuj oprogramowanie: Upewnij się, że zarówno zegarek, jak i aplikacja Samsung Health mają najnowsze wersje oprogramowania.
  3. Zrestartuj zegarek i telefon: Czasami prosty restart może rozwiązać problemy z oprogramowaniem.
  4. Skonfiguruj ustawienia snu w Samsung Health: Sprawdź, czy masz poprawnie ustawione godziny snu i czy włączony jest tryb "Dobranoc".
  5. Obserwuj sen przez kilka nocy: Zwróć uwagę, czy problem występuje każdej nocy, czy tylko sporadycznie.
  6. Skontaktuj się z pomocą techniczną Samsung: Jeśli problem nadal występuje, skontaktuj się z pomocą techniczną Samsung. Mogą oni zaoferować dalszą pomoc lub zdiagnozować ewentualne problemy z urządzeniem.

Odnośnie drzemek:

Niektóre smartwatche mogą mieć trudności z automatycznym rozpoznawaniem krótkich drzemek. Sprawdź w instrukcji obsługi swojego Galaxy Watch Ultra, czy funkcja automatycznego wykrywania drzemek jest dostępna i jak działa. W niektórych przypadkach konieczne może być ręczne włączenie monitorowania snu przed drzemką.'

DracarysRS6
Journeyman
Opcje
Jest to problem dość spory, dlaczego jeżeli śpię od 23 do 7 rano zegarek pokazuje że spałem 6 godz i 17 min? Sen mierzy dobrze raz na 3 pomiary. Kupując zegarek za niemałe pieniądze spodziewałem się lepszego działania. Galaxy Watch 4 lepiej sobie z tym radził.
0 Like
PatrykF
Expert
Opcje

@DracarysRS6 Próbowałeś w jakiś sposób temu zaradzić? Resetowałeś zegarek? Reinstalowałeś apkę Wearable? Sprawdzałeś, czy zegarek jest dobrze dopasowany do skóry przed snem i czy nie obsunął Ci się w czasie snu, kiedy już się obudziłeś? 

0 Like
DracarysRS6
Journeyman
Opcje
Zegarek restartowalem przed samym snem również. Dopasowany jest również dobrze nie lata na ręce trzyma się sztywno. Znając życie jest to wina oprogramowania do której producent się nie przyzna tak tak to miałem w Note 9 i szalejącą migawka w aparacie. Po 4 miesiącach po aktualizacji wszytko ustało.
Chciałbym żeby w końcu Samsung troszkę się ogarnął i nie szukał problemu w użytkownikach, że coś robią źle.
Mam już 3 Watcha i niestety takie głupie błędy zdarzają się w każdym. W każdym inne ale są.
0 Like
PatrykF
Expert
Opcje

@DracarysRS6 Pozostaje więc już tylko raport o błędach i czekać na aktualizację, ewentualnie - jeżeli resetowałeś już wszystko co możliwe - serwis.

0 Like