Close

What are you looking for?

cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Go to solution Solved

Original topic:

Galaxy Buds Volume and Balance Issue

(Topic created on: 28-03-2019 04:05 PM)
Electr0
Explorer
Options
Wearables

!! ALL POSSIBLE FIXES LISTED BELOW !!

 

Wow... two years later and people are still having this problem.
I decided that I'd go though this massive thread and try to compile all the possible fixes, to make it easier for people to (hopefully) find a solution that works for them. Let's go...!


1. Pair with another non-galaxy device

  1. Pair to your Galaxy Phone
  2. Setup using Galaxy Wearables app
  3. Reset using Galaxy Wearables app
  4. Place the Buds in the case and wait at least 10 seconds
  5. Remove Buds from the case & Pair with your other non-galaxy device
  6. Un-pair from your other non-galaxy device
  7. Place Buds back in the case and wait at least 10 seconds
  8. Re-pair to you Galaxy Phone and setup using the Galaxy Wearables app.

 

2. Blow on the speaker driver

  1. Remove the silicon cap on the faulty ear-bud
  2. Cover the ear piece with you mouth and blow VERY GENTLY

 

3. Clean the metal mesh under the cover

  1. Remove the factory wax/glue from the sound exit grid
  2. Remove the metal grid (it will require a tool, eg. use a small pocket knife) and the dark mesh under it
  3. Clean the mesh under the grid (possibly ear wax between the mesh and the metal grid)
  4. Put back the mesh and the grid

 

4. Check for defects and ensure proper charging

  1. Check for dents on the faulty ear bud
  2. Ensure they sit in the case properly
  3. Charge the ear buds fully
    1. Place the ear buds in the case once at a time
    2. Make sure that the case registers both of them - the central light in the case flashes when each bud is placed correctly.
    3. Make sure each ear bud is "seated" correctly
    4. Leave them to charge for a minimum of 20 mins 

 

 5. Toggle "Call Audio" and "Media Audio"

  1. Open the bluetooth menu
  2. Navigate to the Galaxy Buds settings
  3. Turn off, then on: "Call Audio" and "Media Audio"

 

6. Adjust "Media Volume Sync"

  1. Open Bluetooth settings -> Advanced
  2. Turn on "Media Volume Sync"
  3. Go to Settings -> Accessibility -> Hearing Enhancements
  4. Adjust the balance of the ear buds

 

7. Battery Discharge

  1. Fully discharge both the ear buds and case to 0%
  2. Fully charge both the ear buds and case to 100%

 

8. Reconnect Speaker Cable

  1. Take you ear buds apart completely
  2. Disconnect then reconnected the ribbon cable to the speaker
  3. Reassemble the ear buds

 

9. Throw them against a wall  😅 (?)

 

10. Reset the ear buds

  1. Go into the Galaxy Wearables app and then into "About earbuds"
  2. Click "Reset earbuds"

 

I hope that at least one of these solutions will get them working again for you.

Thanks to everyone who has contributed so far!

Good Luck! 🤞


  1. Hey All,

I've been using my Galaxy Buds for about 2 days now and this afternoon when I put then in, I noticed that the right earbud is significantly quiter than the left. I would say about 75% quieter.

 

When I put the left bud in, it chime as usual, but now when I but the right bud it, it doesn't chime at all.

 

I've tried up-paring and re-pairing them to my Galaxy S10+ and have also reset them from within the Galaxy Wearables. My Galaxy Wearables app is up to date, as is the.software on my Galaxy Buds. 

 

Has anyone else had this issue? 

 

Is seems that lots of people had this issue wi h the 2018 IconX Buds, could if be something similar? 

1 Solution


Accepted Solutions
Solution
Electr0
Explorer
Options
Wearables

!! ALL POSSIBLE FIXES LISTED BELOW !!


1. Pair with another non-galaxy device

  1. Pair to your Galaxy Phone
  2. Setup using Galaxy Wearables app
  3. Reset using Galaxy Wearables app
  4. Place the Buds in the case and wait at least 10 seconds
  5. Remove Buds from the case & Pair with your other non-galaxy device
  6. Un-pair from your other non-galaxy device
  7. Place Buds back in the case and wait at least 10 seconds
  8. Re-pair to you Galaxy Phone and setup using the Galaxy Wearables app.

 

2. Blow on the speaker driver

  1. Remove the silicon cap on the faulty ear-bud
  2. Cover the ear piece with you mouth and blow VERY GENTLY

 

3. Clean the metal mesh under the cover

  1. Remove the factory wax/glue from the sound exit grid
  2. Remove the metal grid (it will require a tool, eg. use a small pocket knife) and the dark mesh under it
  3. Clean the mesh under the grid (possibly ear wax between the mesh and the metal grid)
  4. Put back the mesh and the grid

 

4. Check for defects and ensure proper charging

  1. Check for dents on the faulty ear bud
  2. Ensure they sit in the case properly
  3. Charge the ear buds fully
    1. Place the ear buds in the case once at a time
    2. Make sure that the case registers both of them - the central light in the case flashes when each bud is placed correctly.
    3. Make sure each ear bud is "seated" correctly
    4. Leave them to charge for a minimum of 20 mins 

 

 5. Toggle "Call Audio" and "Media Audio"

  1. Open the bluetooth menu
  2. Navigate to the Galaxy Buds settings
  3. Turn off, then on: "Call Audio" and "Media Audio"

 

6. Adjust "Media Volume Sync"

  1. Open Bluetooth settings -> Advanced
  2. Turn on "Media Volume Sync"
  3. Go to Settings -> Accessibility -> Hearing Enhancements
  4. Adjust the balance of the ear buds

 

7. Battery Discharge

  1. Fully discharge both the ear buds and case to 0%
  2. Fully charge both the ear buds and case to 100%

 

8. Reconnect Speaker Cable

  1. Take you ear buds apart completely
  2. Disconnect then reconnected the ribbon cable to the speaker
  3. Reassemble the ear buds

 

9. Throw them against a wall  (?)

 

10. Reset the ear buds

  1. Go into the Galaxy Wearables app and then into "About earbuds"
  2. Click "Reset earbuds"

 

I hope that at least one of these solutions will get them working again for you.

Thanks to everyone who has contributed so far!

Good Luck!

 

View solution in context

0 Likes
188 REPLIES 188
Emyr2703
Apprentice
Options
Wearables

I have the same problem.. just bought them 2 days ago. the left bud is louder than the right one.. please help

Electr0
Explorer
Options
Wearables

Try disconnecting them from your (galaxy) phone, unpairing them, and pair them with another different device (one that does not use the Galaxy Wearables app) . Test the audio (it should be fixed/reset now) and then re-pair them back to your phone. That managed to work for me.

 

It's a possible workaround, but this shouldn't be an issue in the first place. 

 

Good luck! 

Emyr2703
Apprentice
Options
Wearables
Thanks @Electr0, i just tried it.. didnt work. I unpaired them from my note 9 and paired them with my laptop, test the audio.. even with my laptop the left is still louder than the right.. after that i paired them back with my phone. still the same.. :((
Electr0
Explorer
Options
Wearables

@Emyr2703*****, that sucks. Have you tried resetting them through the Galaxy Wearables app?

 

Try this:

1. Pair to your Note 9

2. Setup using Galaxy Wearables app

3. Reset using Galaxy Wearables app

4. Place the Buds in the case and wait at least 10 seconds

5. Remove Buds from the case & Pair with your other device.

6. Un-pair from your other deceive  

8. Place Buds back in the case and wait at least 10 seconds

9. Repair to you Note 9 and setup using the Galaxy Wearables app.

 

* Note: You might be forced  to setup the Buds between step 3 & 4 (I can't remember). If you can, try to skip it, if that's not possible, set them up and then continue to step 4.

 

I paired mine to my Galaxy Watch and the issue was resolved... I have no idea how or why. 

AgentWD40
Apprentice
Options
Wearables
Having the exact same issue, right side volume is almost completely silent, resetting them does nothing, paired them to my Lenovo tab still the same. Using the right earphone on it's own the same and also recieved an update and still not working. Only received these today from the preorder promotion which was supposed to be 30 days to receive them, then an email said that due to popularity would be delayed by up to 10 days, 18 days later they turned up, less than 24 hours later they are faulty, not what I have come to expect from Samsung to be honest.
samwyse
First Poster
Options
Wearables

I just solved this issue by going into the bluetooth menu, then to the galaxy buds settings, then turning off and on "call audio" and "media audio"

MissingLink
Journeyman
Options
Wearables

This has not worked for me, any other ideas on how to fix this issue?

Chills21
First Poster
Options
Wearables

I have the same issue

0 Likes
EthanC
First Poster
Options
Wearables

I just got that issue today, 5-29-19, and I've read some stuff about it and it's always people's right bud which is same as mine. I wish Samsung could give info on thos.