dátum: 12-04-2021 04:13 PM
Sziasztok!
Nemrégiben vásárolt QN95A (model: QE75QN95AATXXH) készüléken próbálnám beállítani a HDR-t Játék módban PC re csatlakoztatva, de mintha nem menne egyszerre a HDR és a Game mód, bármit próbálok. Pedig alapvetően ezért választottam ezt a készüléket.
Részletek:
A PC egy Radeon 6900XT vel van szerelve, legújabb driverek, a Samsung e kézikönyv szerint beállítottam a custom felbontást és a frissítési frekvenciát, chroma samplinget. Dxdiag szerint mindennek mennie kellene... és megy is még 4k 120 hz en is egészen addig, míg nem kapcsolom be a game módot. Amikor is a kép dimmelődik és hát ... enyhén szólva sem néz ki jól a képe mivel a PC adja a HDR jelet de a TV nem kezeli.
TV oldalon bekapcsoltam az input signal plust, firmware legújabb (1057). HDMI kábel garantáltan 48 Gbps. Bármit csinálok a Game mode settingsben a Game HDR checkbox szürke... a kép pedig rossz. (mindegy, hogy RGB 4:4:4 10 biten 8 on vagy 12 őn próbálom YCbCr esetén sem megy a HDR...)
És igen HDR kompatibilis játékkal próbálom Dirt 5 (HGIG standerd) De minden HDR kontent esetében fentáll a probléma.
Kérlek segítsetek! Mit ronthatok el? Tudja egyáltalán ez a model a game mód HDR-t? Az interneten megtalált cikkek szerint nem kellene problémát okozzon.
Valakinek sikerült Game módban HDR-t kapcsolnia? Ha igen milyen beállítások és hardware mellett?
A Samsung Support próbálkozások sajnos ez idáig nem vezettek eredményre.
Előre is köszönettel!
Balázs
Megoldva! Ugrás a megoldáshoz.
13-05-2021 01:04 PM – szerkesztés: 18-05-2021 12:55 PM
dátum: 13-04-2021 08:20 AM
Szia,
Próbáltad ezt a beállítást?
dátum: 13-04-2021 08:34 AM
dátum: 13-04-2021 09:16 AM
Szia,
Nekem egy régebbi modellen konzollal, nem PC-vel simán ment a game mode + HDR.
A "bedimmel"-re érdemes megnézni a beállításokat. Van egy úgynevezett LED-es képtisztaság vagy valami hasonló. Azt kapcsold ki, akkor nem lesz sötétebb a kép.
Illetve windowst is érdemes frissen tartani + ott elég sokat kell macerázni a HDR "bekapcsolásával"
Szó szerint tele van vele a net, egy csomó fórumon lehet találni windows oldali bugokat + javítást, én ezt a fórumot szoktam használni talán érdemes lehet kipróbálgatni.
https://www.windowscentral.com/how-fix-common-problems-hdr-displays-windows-10
Szerintem azért lehet szürke az opció, mert a TV nem kapja meg a szükséges metaadatokat, így nem tudja aktiválni.
Remélem sikerül mihamarabb működésre bírni
13-04-2021 10:27 AM – szerkesztés: 13-04-2021 12:35 PM
Sziasztok,
Még egyszer nagyon köszönöm a válaszokat. Végignéztem a cikkeket, ezeket a beállításokat elvégeztem már, amit lehet feltúrtam windows oldalon szerintem. Bár nyilván ebben nem lehetek biztos.
A fő aggályom az, hogy ha nem game mode ban van a TV akkor működik a HDR. Tehát ha Windowson belül bekapcsolom a use HDR checkboxot láthatóan HDR a kép (és tudok is HDR Youtubot indítaini Chrome-ból például vagy éppen egy HDR teszt videót VLC ből), ha kikapcsolom nem az.
Azonban ha be van kapcsolva a HDR a Windowsban és átkapcsolom a TV-t Game módba akkor eltűnik a HDR a TV oldalon.
"Szerintem azért lehet szürke az opció, mert a TV nem kapja meg a szükséges metaadatokat, így nem tudja aktiválni." -> én is erre gyanakszom viszont windows oldalon a game és entertain mód közt nem történik semmi csak eltűnik a TV oldali HDR processálás.
Tehát a Windows oldali checkbox megmarad, de a kép nem HDR és a TV sem is Írja hogy az lenne.
Hamarosan készítek egy videót amin megpróbálom demonstrálni.
Video (előre elnézést a shaky cam miatt):
Ami nem látszik a vdeóban:
Windows naprakész, videókártya driver naprakész.
13-05-2021 01:04 PM – szerkesztés: 18-05-2021 12:55 PM
dátum: 14-05-2021 09:16 AM
Szia!
Köszi a beszámolót, örülünk hogy sikerült megoldani a felmerült problémát! 🙂
Felőlem annyi kérés lenne, hogy esetleg el tudnád küldeni a használt/sikeres konfigurációt a CRU szoftverből?
Illetve az egyes termékek feltüntetése nem számít szabálysértésnek a Community-n, így ha szeretnéd, nyugodtan belinkelheted! 😉
Kérlek nyomj a MEGJELÖLÉS MEGOLDÁSKÉNT! gombra, hogyha az adott hozzászólás megoldotta a problémádat. Ezzel nem csak a mi munkánkat, hanem a felhasználók gyorsabb és könnyebb tájékozódását is elősegítheted!
18-05-2021 08:46 AM – szerkesztés: 18-05-2021 08:53 AM
Hello,
A TV nem Game módos Profiljának editálásakor az extension block TV resolution részéből töröltem ki a nem használt alacsony frissítési frekvenciás bejegyzéseit, erre azért van szükség, hogy bytokat szabadítsunk fel magában a blokkban. Így fér csak bele a Freesync bejegyzés. Valahogy úgy ahogyan a videóban látható. Ez után restart64.exe és máris működik nem game módban a freesync (persze csak supportált játék esetében). Majd ennek a profilnak az exportja és visszaimportálása a gamemódos profilra. Nálam ez működött. (Illetve e biztonság kevért még átírtam 48Gbps re az adatátviteles rekordot, valamint HDR flaggel próbálkoztam de ennek nem volt önmagában hatása sajnos.)
Természetesen ha valaki ezzel próbálkozna előtte mindenképp exportálja ki a gyári profilokat, biztos ami biztos.
(Amint tudok csatolok képeket is.)
dátum: 01-11-2021 11:38 PM
Szia Balázs!
Én is végső elkeseredésemben írok, mert vettem egy Qn95a tv-t, de nem tudom aktiválni pc-n game mode-ban a hdr-t az RX6800-as vgam-mal (Csak freesync premium pro játékoknál persze)
Természetesen van hdmi 2.1 48 gb/s kábelem is. Tudnál küldeni akár képeket a cru beállításaidról? Már a tv visszaküldésén gondolkozom...)-:
Válaszod előre is köszönöm!
Üdv,
Gergő
02-11-2021 08:00 AM – szerkesztés: 02-11-2021 08:02 AM