08-12-2020 10:12 AM
Po przejściu do home -> źródła nie widzę wszystkich podłączonych dysków/pendrivów USB (raptem dwa wejścia…). Jedno widać cały czas, drugie pojawia się i znika – trzeba pendrive wyjąć i włożyć do gniazda – dopiero się pojawia.
Podobnie jest z widocznością tych dysków w menu. Po kliknięciu na home po prawej stronie pojawiają się kwadraty z opisem do czego kliknięcie na nie prowadzi. Wcześniej dodane linki do USB znikają – a więc trzeba klikać w lewo do „źródła” – tu widać tylko jeden dysk usb.
Jest to ewidentny błąd oprogramowania, pytanie tylko, czy u mnie, czy wszędzie?
Oprogramowanie mam najnowsze (było już wgrane w TV).
Generalnie to masakra – na pilocie mam 14 przycisków, a 5 przypisanych na stałe, których nie używam i nie mogę nawet wyłączyć w TV – często przez przypadek nacisnę np. Netflix i muszę z tego wychodzić.
Generalnie menu jest niekonfiguralne i przez to często dla użytkownika denerwujące. Po wejściu w Home mam po kolei „Ambient”, „Aplikacje” „Szukaj” – z czego nie korzystam w ogóle – aby przejść do źródeł czy ustawień zawsze muszę to przeklikać. Menu jest też tak skonstruowane, że po przejściu do końca listy trzeba klikać wszystko w odwrotnej kolejności, aby przejść na początek – dlaczego nie można przejść z końca list od razu na jej początek? W innych telewizorach(innych firm) jest poruszająca się po ekranie plamka i można od razu wejść w to menu, które nas interesuje, a więc w Samsungu taka funkcjonalność, jak błyskawiczne przejście do początku listy, powinno być, gdyż tu powrót w liście może oznaczać nawet kilkadziesiąt kliknięć (np. przy liście zarejestrowanych nagrań). Naprawdę Samsung nie może tego zmienić?
Dobrze, że obraz jest OK, bo to menu to porażka. Szkoda.
08-12-2020 11:36 AM
Właśnie pojawiła się najnowsza wersja oprogramowania 1460.9. Zainstaluj i przywróć ustawienia fabryczne i może problem zniknie.
08-12-2020 11:15 PM
Dziękuję - jutro to zrobię. Mam jednak pytanie.TV jest po kalibracji obrazu. Czy po wgraniu nowego oprogramowania stracę te ustawienia?
08-12-2020 11:28 PM
@inspektorks Tak
09-12-2020 07:32 PM
Wgrałem najnowsze oprogramowanie - nie widzę kompletnie żadnej różnicy poza numerem tego oprogramowania, błędy i niedoróbki takie same, jak przed zmianą (szkoda, że Samsung nie podaje co zmienia oprogramowanie, bo trudno za taką informacje uznać te ogólniki przy nowym firmware...). Nie robiłem jednak resetu do ustawień fabrycznych - czy to konieczne? Trochę mi szkoda ustawień kalibracji (mam wydruk, więc ze 30 minut i wprowadzę znowu dobre ustawienia). Swoją droga to szkoda, że nie można zrobić kopii ustawień obrazu, a jedynie kopie ustawień programów...
09-12-2020 07:49 PM — edytowano 09-12-2020 08:52 PM
@inspektorks Jeśli chodzi o kopię znajdziesz tutaj
Co zawiera, nowy firmware podaje, w tym temacie obecnie nie wiem, co zostało poprawione zmienione.
Jeśli po aktualizacji dalej są, problemy zaleca się wykonać reset z poziomu TV lub jak poniżej.
Reset Flasha
1. Włącz TV
2. Naciśnij i przytrzymaj przez 5 sekund przycisk Power na TV.
3. Następnie naciśnij i przytrzymaj przez 5 sekund przycisk Power na pilocie.
4. Odczekaj 30 sekund - 1 minutę Logo startowe TV pokaże się na chwilę i zniknie.
5. Odczekaj następne 30 sekund - 1 minutę, TV uruchomi się automatycznie, pokazując stronę startową PnP.
Ważne: Podczas wykonywania resetu, nie odłączaj kabla zasilającego.
Gdy TV nie odpowiada przez 3 minut, spróbuj włączyć TV za pomocą pilota I spróbuj wykonać reset ponownie
09-12-2020 10:22 PM
Dziękuję za informację. Niestety, z opisu wynika, że ustawień obrazu nie można w kopii zachować - nie jest to jednak duży problem, bo po kalibracji obrazu mam dane zapisane w pdf. Przycisk Power jest pod ekranem, ale nie działa bezpośrednio. Trzeba go nacisnąć i przejść do opcji wyłącz i dopiero wtedy pewnie trzeba potwierdzić i przycisnąć przycisk na 5 sekund.
10-12-2020 11:39 PM
Dziękuję za pomoc - niestety, nic się nie zmieniło po resecie. Prawdę mówiąc nie wierzę, że Samsung cokolwiek z tym zrobi. Albo nie potrafi, albo nie chce, bo i po co? Wypuści kolejny "flagowy" TV, a w nim doda jakąś przydatną funkcję, którą się będzie chwalił w promocji sprzętu (funkcję, która od dawna była w telewizorach, ale jakoś nie dodano jej teraz). Gdyby Samsung szanował klientów podawałby, jakie rzeczy poprawia lub wprowadza nowy firmware. Nie ogólnie, ale szczegółowo. Nie wierzę też, że to jakaś straszna robota wprowadzić zmiany w menu ułatwiające jego obsługę. Szkoda - pociesza mnie jedynie obraz, który po kalibracji jest znakomity.