Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Uruchamianie UE43NU7122

(Temat utworzony: 23-07-2021 03:33 PM)
830 Wyświetlenia
Srokos32
Journeyman
Opcje

Witam Samsung robi dobry sprzęt ale jako producent zapomina o nieco starszych modelach TV czy Smartfon który ma rok ,dwa przestaje istnieć .Nikt nic nie poprawia nie aktualizuje liczą sie tylko nowe. Dobra chodzi mi o mój UE43NU7122 zawsze uruchamia się z anteny muszę przełączać na HDMI . DLACZEGO ???? to ja powinienem decydować jak i z jakiego źródła się uruchomi a nie TV  Pisałem dzwoniłem proponowali resety ustawienia początkowe itp itd ale wszystko jest po staremu. Odpowiedź ze strony Samsunga "widocznie mój dekoder nie współpracuje z TV " A kogo to obchodzi TV ma słuchać moich poleceń i się dostosować ,nie wiem co za ***** to wymyślił.  Następnym razem poszukam producenta któremu zależy np Xiaomi  co pół roku aktualizuje telefony nie tak jak samsung o TV niestety nic nie wiem.

0 Like

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
Srokos32
Journeyman
Opcje

Było by to jakieś rozwiązanie ale jeśli mam do wyboru zostać bez TV na jakieś może nawet  2 tygodnie a po prostu nadal samemu to przełączać to chyba wybiorę drugą opcje. Stare TV nie miały z tym problemu im więcej niby udogodnień tym więcej bólu głowy.

Ok chyba tak zakończymy temat. dzięki.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

0 Like
12 Odpowiedzi
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@Srokos32, spokojnie, Samsung akurat ma całkiem niezłe wsparcie dla swoich telewizorów, na przykład taki UE48H6400AW z 2014 roku produkcji dostawał aktualizacje nawet w 2019 — 5 lat wsparcia to mało?

Twój model również dostawał aktualizację pod koniec 2020 roku, więc bez paniki, myślę, że jeśli będzie potrzeba zrobić kolejne update'y, to również mają one rację bytu. Powiedz na początek, czy w ustawieniach masz włączoną funkcję Anynet+ (HDMI-CEC) — ścieżka Ustawienia - Ogólne - Menedżer urządzeń zewnętrznych - Anynet+ (HDMI-CEC)?

No i dodatkowo warto zrozumieć mechanizm współpracy różnych producentów między sobą. Taki TV jak Twój jest na rynku jeden, a dekoderów milion. Dział techniczny Samsunga nie zrobiłby nic więcej, nie wymyśliłby żadnych nowych technologii i usprawnień, nie wypuściłby żadnej aktualizacji, jeśli musiałby dbać o wsparcie całej tej "armii" dekoderów. To producent tego sprzętu odpowiada za to, czy jego dekoder będzie poprawnie/w ogóle współpracował z konkretnym telewizorem Samsung/LG/Sony/ect., więc może warto sprawdzić od tej strony, może z innym dekoderem będzie wszystko w porządku?

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Srokos32  Napisz jaki masz dokładny model dekodera spróbujemy Ci pomoc.

Srokos32
Journeyman
Opcje

Wsparcie ? raczej"duchowe" Tak mam włączone Anynet+ (HDMI-CEC) sprawdzałem też na wyłączonym ,zmieniałem chyba 3 rodzaje kabli i nic.

Jedno zasadnicze pytanie : dlaczego zawsze zaczyna z anteny choć nawet nie jest podłączona dlaczego nie trzyma się ostatniego źródła tylko zmienia a skoro taka nowoczesność to nie szuka na jakim źródle ma sygnał ?

0 Like
Srokos32
Journeyman
Opcje

Dekoder MAG 420 4k wcześniej miałem MAG 250 i było to samo.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Srokos32  Nie ma znaczenia czy antena jest podłączona do TV ważne jest, aby rozbić przeszukanie kanałów nie musi ich znaleźć. Każde  wyłączenie i włączenie TV powinno się uruchamiać na ostatnio oglądanym źródle. Jak jest podane dla dekoderów MAG 250 i 420 (kompatybilność z większością telewizorów wyposażonych w HDMI). A kto jest producentem tego dekodera?

Srokos32
Journeyman
Opcje

Było skanowanie kanałów robione wiele razy ,Anynet+ (HDMI-CEC) działa tak że po wyłączeniu TV Dekoder też się po pewnym czasie wyłączy ,tak samo w drugą stronę ALE  ! to nic nie zmienia nadal uruchomi się z anteny i sam nigdy nie przełączy się na HDMI . Piszecie mi o rzeczach które wielokrotnie sam sprawdzałem ale problem jest taki że nic nie działa a TV robi co chce."TV powinno się uruchamiać na ostatnio oglądanym źródle."  ale zawsze jest antena i w tym problem , dodałem dekoder do funkcji Smart w ustawieniach automat start smart i automat ostatniej aplikacji i też nic Chyba że Samsung da mi nowy TV w którym to działa !

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Czy masz jeszcze TV na gwarancji? Masz taką wersję firmware 1310.4?

https://www.samsung.com/pl/support/model/UE43NU7122KXXH/#downloads

Srokos32
Journeyman
Opcje

Tak wersja 1310.4 ma 1,5 roku więc chyba już po gwarancji.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Srokos32  Okres gwarancji jest 24 miesiące więc masz jeszcze na gwarancji. Sprawdziłem na podobnym modelu serii "NU" UE43NU7192 i dekoderem VECRY i wszystko działa jak włączenie na ostatnim źródle oraz Smart HUB. 

Oba modele nie maja opcji "Sterowanie urządzeniami zewnętrznymi za pomocą pilota Pilot Samsung Smart — korzystanie z pilota uniwersalnego"