Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Tryb gry TV Q80B problem

(Temat utworzony: 20-09-2024 11:21 AM)
139 Wyświetlenia
Gorn37
Journeyman
Opcje

Witam,

Chciałem spytać czy ktoś miał problem z trybem gry na swoim Samsungu (jakimkolwiek modelu). Mój problem polega na tym, że po przywróceniu ustawień fabrycznych telewizora (model Q80B) standardowy profil w trybie gry jest niekontrolowany. Przed ustawieniami fabrycznymi obraz był jasny i wyświetlał neutralne, przyjemne dla oka barwy. Teraz obraz jest ciemniejszy, postaci znajdujących się w cieniach i ciemniejszych miejscach (w grze Wiedźmin 3) praktycznie są czarne, są mało widoczne a kolory są tak podkręcone że nieprzyjemnie się na to teraz patrzy. Nie ma więc opcji aby tv był źle ustawiony po przywróceniu fabrycznych bo przejrzałem już dosłownie każdą opcję i tv ustawiłem dokładnie tak samo jak miałem ustawiony przed wykonaniem ustawień fabrycznych. Więc ewidentnie problem leży po stronie oprogramowania samego telewizora, zarządzanie jasnością i kolorami leży. 

Ktoś miał podobną sytuację? Dodam że jeszcze czekam na umówienie serwisanta ponieważ po 22 miesiącach używania tv coś się dzieje z matrycą lub jej sterowaniem bo pojawił się u mnie najpierw prześwitujący na bieli i odcieniach szarości oraz niektórych odcieniach kolorów - pionowy rozświetlony pas na środku ekranu. W niedzielę doszedł poziomy pas, lekko zażółcony, widoczny poniżej środka matrycy i głównie na odcieniach koloru szarego i prześwitujący na bieli. 

Nieźle, już chyba nigdy więcej Samsunga nie kupię te telewizory to porażka. 

0 Like
7 Odpowiedzi
AdamW
Expert
Opcje

Jak rozumiem reset do fabrycznych zrobiłeś, bo na ekranie telewizora zaczęły się pojawiać problemy z matrycą?

Moim zdaniem jak pojawiły się jakieś problemy sprzętowe, to może być to powiązane z problemami z trybem gry. Masz może jakieś zdjęcia telewizora z tym pionowym pasem?

Zgłosiłeś telewizor już na gwarancje?

Gorn37
Journeyman
Opcje

Tak, w czwartek ma być serwisant. Wczoraj była diagnostyka zdalna. Ustawienia fabryczne oczywiście zrobione. Najpierw pasy, teraz tryb gry i wygląda mi to na problem jakby bardziej z mapowaniem cieni? No po prostu w miejscach ciemniejszych jest czarno, ogólnie obraz jest ciemniejszy w trybie gry standardowym i jak wspomniałem bardziej podbite kolory mimo że wcześniej takie zjawiska nie występowały. Mam zdjęcia pasów oczywiście. Najpierw występowały na bieli i szarych tłach. Teraz już na kolory zachodzi. Widać po teście rgb. 

IMG_0578.jpeg

IMG_0572.jpeg

IMG_0826.jpeg

IMG_0828.jpeg

IMG_0827.jpeg

IMG_0831.jpeg

0 Like
Gorn37
Journeyman
Opcje

IMG_0821.jpeg

0 Like
AdamW
Expert
Opcje

Faktycznie niezbyt ciekawie to wygląda, daj znać czy po wizycie serwisu sytuacja się poprawi.

0 Like
Gorn37
Journeyman
Opcje

Będę dawał znać oczywiście. Najbardziej obawiam się tego, że jeśli faktycznie zabiorą na serwis to może wrócić w gorszym stanie bo przejrzałem sobie wczoraj forum i komuś wymienili matrycę w Q70 i ktoś miał jeszcze gorzej niż przed oddaniem. Ale nie będę ryzykował aż to wszystko się pogorszy i jeszcze bardziej wyjdzie. 

Gorn37
Journeyman
Opcje

Na razie serwis zabrał telewizor bez problemu, pan porobił zdjęcia,  pytałem o szczegóły, naprawa około tygodnia czasu. 

Rozwiązanie
Gorn37
Journeyman
Opcje

TV wczoraj wrócił z serwisu, wymienili matryce i jak na razie obraz bez wad. Ale co będzie czas pokaże za miesiąc, dwa, pół roku itd. Ciekawostką jest to że na nowej matrycy tv wyświetla czyściejsze kolory, nasycenie na standardowych ustawieniach jest takie jakby „gładkie”? Nie wiem do końca jak to nazwać. Pan powiedział, że w poprzedniej matrycy mogło już się nazbierać kurzu i delikatnie zmieniły się kolory. Tego ostatecznie nie wiem. Na razie obraz bez zarzutu.