06-01-2018 09:09 PM
Witam. Mam problem z nieregularnym przycinaniem się dźwięku poprzez wyjście optyczne. Najczęściej przy oglądaniu tv poprzez dekoder Orange Icu100. Problem ten występuje rzadziej, lecz również na aplikacjach typu YouTube czy plex, jak i poprzez gre na ps4. Dźwięk przerywa bardzo nieregularnie, czasem nawet godzinę problem nie występuje, a czasem w ciągu minuty dźwięk zaniknie kilkukrotnie. Zanikanie trwa niecałą sekunde i jest bardzo uciążliwe.
Wyeliminowałem ewentualne problemy związane z:
-kablem hdmi. Kupiłem 2 dodatkowe — nie pomogło, więc zostawiłem na oryginalnym od dekodera (high speed 4k).
-kablem toslink. Kupiłem również 2 drogie jak h.. - to samo.
-problemem z listwą zasilającą — kombinowałem nawet z gniazdkami :D.
-zmianą wyjścia hdmi w tv / optycznym w amplitunerze — dalej przerywa.
-resetowałem tv i nic.
-zmianą formatu audio — niezależnie czy PCM / bitstrem, czy innym - dalej klops.
Nie jest to problem amplitunera, ponieważ każdy sprzęt podłączyłem osobno kablami toslink i na żadnym problem nie występuje, dopiero gdy dźwięk wychodzi z telewizora więc tu siedzi jakiś błąd.
CO ROBIĆ ! To nowy tv i od początku wkurw..
07-01-2018 05:00 PM
Najprawdopodobniej opisałeś ten sam problem w dwóch postach. W jedny wskazałeś na fakt problemu z przesyłaniem dźwięku do soundbara a w tym napisałeś o amplitunerze. Ale również brak informacji co to za urzadzenia. Ciężko jest nam zgadywać, a tak podstawowe informacje jak model urzadzenia sa bardzo pomocne.
Co do samego tv, to tak jak napisałem we wcześniejszej odpowiedzi w innym temacie, sprawdź aktualność softu w swoim tv. Dla twojego modelu jest to obecnie wersja 1153.1.
07-01-2018 05:13 PM
07-01-2018 05:58 PM
W temacie wkradł się błąd ! Nie wiem, czy to ma znaczenie, lecz model tv to nie 5502, lecz 5602 !!
07-01-2018 06:26 PM
Oczywiście, ze ma znaczenie. To tak jabyś próbował zainstalować soft z S7 Edge do S7 flat, niby to samo bo S7, a jednak nie.
Domyślam się, że tv na stałe korzysta z sieci internet, dlatego kazałem Ci sprawdzić dostępność aktualizacji na stronie wsparcia a nie w telewizorze. Na tv jak napisałeś masz 1151 a na stronie wsparcia jest już 1153.1 Zanim aktualizacje pojawią się via OTA/FOTA upływa troszkę czasu i telewizory ich nie widzą, choć te są dostępne do samodzielnej instalacji.
Pobierz najnowszą wersję z tej strony Upgrade File(USB type) Wersja 1153.1, All Windows i zainstaluj z pendriva. Opis jak tego dokonać z najdziesz w instrukcji obsługi swojego TV.
07-01-2018 07:55 PM — edytowano 07-01-2018 09:50 PM
Dzięki za link. Aktualizacja zrobiona i od godzinki no może niecałej żadnych zakłóceń. Pooglądam troszkę i dam znać.
edit. Problem występuje nadal 😞 Jutro zgłaszam w pomocy zdalnej.
08-01-2018 08:45 AM — edytowano 08-01-2018 08:50 AM
Cześć, sorka że wcześniej nie dałem znać, jednak cały czas mam ustawione na PCM przez co można powiedzieć problem olałem gdyż nie znalazłem żadnego sensownego wyjścia z sytuacji, wczoraj wieczorem skumałem temat i obecnie dostępna jest aktualizacja z końcówką 20, chociaż taką mam zainstalowaną na TV, nie sprawdzałem na DTS jak działa bo mam połączenie bluetooth ale daje tylko info że takowa jest. Odnośnie telefonu do pomocy zdalnej od razu mogę dać info iż w moim przypadku, był robiony zdalny twardy reset (nie pomógł), następnie serwisanci przyjechali do mnie i wymienili precesor czy tam jakies układy w tv po czym dali info iż po wymienie tych części mam nowy tv (nie pomogło), nie wiem czy na tym forum ale miałem jeszcze gdzieś założony temat odnośnie tego problemu i jakiś koleś pisał ze oddał soundbara do serwisu i dostał nowego, jednak problem nadal występował. Tak więc jeżeli tv nowy i soundbar nowy, a problem nadal występuje to jedynym sensownym problemem jest soft. Piszę to abyś wiedział że jeżeli serwisanci przyjadą do Ciebie i będą coś działać przy tv to i tak nie pomoże. Kiedyś ktoś na forum pisał że zdalny reset mu pomógł (mi niestety nie). Spróbuj może akurat u Ciebie zadziała.
edit. nie skumalem że piszecie o aktualizacji już wyższej wersji wiec pewnie ja mam starszą na tv.
08-01-2018 12:34 PM
Witam. Ja również poniekąd się poddaje i tak jak piszesz, zgłaszać tego nie będę do serwisu, bo nie jest to usterka mechaniczna, a nawet jeżeli to będzie się pogarszać z czasem, a mam całe 2 lata gwarancji więc zobaczymy. Z pomocą zdalną i resetem z ich strony również się wstrzymuje i na razie poczekam, a jak coś to spróbuje i chociaż będę wiedział, czy u mnie to cos da. Format dźwięku zostawiam również na PCM, bo ten format i tak jak dla mnie jest najlepszym wyborem, ponieważ preferuje dźwięk bez wodotrysków taki jaki daje źródło. Również dlatego, że na PCM problem występował na sofcie 1151 najrzadziej, a po aktualizacji jak radził "Szewcu72" do 1153.1 występuje również, lecz o jakieś 60% rzadziej. Jeszcze wczoraj późnym wieczorem byłem w stanie obejrzeć cały prawie 3 godzinny film z jednym tylko słyszalnym zanikiem na jakąś sekundę, a dziś od 9.00 ani razu problem nie wystąpił. Może kolejna aktualizacja wyeliminuje ten zgryz całkowicie no mam taką nadzieję. Jak coś będę pisał.
Pozdrawiam.