07-10-2021 06:37 PM
Witam.
Moj problem polega na tym, ze telewizor Q95T nie zapamietuje ustawien podlaczonego urzadzenia jakim jest PS5. Pokazuje HDMI4 Nieznane/Unknown. Po edycji i zmianie ikonki oraz nazwy oraz zmianie ustawienia ekranu na tryb gry wszystko jest ok do nastepnego wlaczenia urzadzen. Wtedy ponownie HDMI4 widnieje jako Nieznane a po wlaczeniu konsoli znowu "recznie" trzeba przelaczyc TV w tryb gry. Moze ktos ma pojecie co robie nie tak bo szlag mnie z tym trafia, ze za kazdym razem musze to zmieniac. Mam nadzieje, ze dosc jasno opisalem o co chodzi Z gory dzieki wielkie za pomoc.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
29-10-2021 07:07 PM
Ok. Po długich perypetiach, rozmowach z serwisem, zdalnym resecie telewizora i innych szopkach wreszcie znalazlem rozwiazanie. Okazalo sie, ze wszystkie problemy powodowal kabel HDMI. Tak naprawde to jestem w ciezkim szoku, ze to kabel powodowal takie bzdury, tym bardziej, ze kabel kupilem naprawde dobrej jakosci, a nie byle co, najtansze. Po podlaczeniu oryginalnego kabla od PS5 wszystko dziala jak nalezy, a telewizor rozpoznaje urzadzenie i zapamietuje ustawienia. Moze dla kogos bedzie przydatna ta informacja. Pozdrawiam serdecznie i dziekuje wszystkim za probe pomocy.
07-10-2021 11:16 PM
@Patriko77 Czy ten problem był wcześniej czy pojawił się po aktualizacji firmware?
https://www.samsung.com/pl/support/model/QE85Q95TATXXH/#downloads
Czy robiłeś przywracanie obu urządzeń do ustawień fabrycznych?
07-10-2021 11:32 PM
Hej.
Dzieki za odpowiedz. Szczerze mowiac nie wiem dokladnie kiedy problem sie pojawil i czy bylo to po aktualizacji. TV kupilem w kwietniu tego roku i podczas konfiguracji PS5 zostalo rozpoznane przez TV. Teraz za kazdym razem jest Nieznane. Gdy zrobie edycje nazwy portu i ikonki, te po ponownym wlaczeniu telewizora wracaja do randomowych. Samo to by moze i nie irytowalo mnie az tak mocno ale przy tym wszystkim za kazdym razem musze wchodzic w ustawienia ekranu i zmieniac je na nowo (np. wlaczyc tryb gry) bo rowniez wracaja do standardowych.
Nie robilem jeszcze przywracania do ustawien fabrycznych majac nadzieje, ze moze da sie tego uniknac.
07-10-2021 11:46 PM
07-10-2021 11:53 PM
Tak, 2014.1
07-10-2021 11:59 PM
08-10-2021 12:53 AM
No, taki mam zamiar ale dopiero w poniedzialek bede mial na to wystarczajaco czasu. Dam znac.
Pzdr
11-10-2021 10:54 PM
Ok. Miałem chwile w niedziele wieczorem wiec wykonałem reset telewizora. Przywrócenie tv poskutkowało wykryciem konsoli na HDMI4 i odpowiednią automatyczną konfiguracją obrazu. Ucieszyło mnie to niezmiernie... jednak tylko do następnego dnia, gdy urządzenie (PS5) podpięte pod HDMI4 po włączeniu tv okazało się "Nieznane/Unknown (menu mam w angielskim - tak wole). Dziś ponownie zrobiłem reset i tylko przeprowadziłem wstępną konfiguracje. HDMI4 wykryło Game Console. Wyłączyłem tv na kilka minut i włączyłem ponownie. Było ok. Natomiast po wyjściu po młodego do szkoły i powrocie, ok. godzina czasu, po włączeniu tv znowu było Unknown. Nie mam już pomysłów co zrobić i dlaczego tak się dzieje. Dodam tylko, że nawet jak edytuje ikonkę i nazwę to po wyłączeniu tv i po jakiejś godzinie włączeniu ponownie mam znowu Unknown.
12-10-2021 07:46 AM
@Patriko77 Pozostaje zgłosić problem na infolinie wygląda na problem z płyta główną.
12-10-2021 04:17 PM
Ok. Dzięki. Pewnie niestety tak trzeba będzie zrobić.
Dziękuję serdecznie za pomoc.