09-12-2020 12:34 AM
Cześć.
Od pewnego czasu mam problem z wyborem nowego TV.
Wybór padł na tv jak w temacie jednak mam kilka znaków zapytania.
Z tego co wyczytałem TV ten ma tylko jeden port HDMI 2.1 a co za tym idzie tylko jedne wejść eARC.
I tu się robi pewien problem ponieważ chciałbym podłączyć pod niego soundbar aby osiągnąć Dolby Atmos ale już nowej konsoli xbox series x nie podłącze aby wycisnąć z niej maksa. Pytanie czy jeżeli konsolę podłączę pod soundbar a soundbar pod tv (hdmi 2.1 eARC) to przez takie "przejściówki" nie będzie żadnych strat na konsoli?
Ew czy jest jakieś inne rozwiązanie aby wszystko działało jak powinno.
Kolejny pytanie to Dolby Atmos na netflixie. Przeorałem wiele forum i każdy pisał co innego. Jednym działa innym nie.
Czy obecnie występuje jakiś problem z DA na Netflix?
09-12-2020 11:10 AM
Wczoraj szukałem odpowiedzi na Twoje pytania i doszedłem do następujących wniosków. Najlepszym rozwiązaniem będzie podłączenie: Xbox Series X > Soundbar > telewizor. Nie udało mi się natomiast znaleźć potwierdzenia czy Soundbar będzie w stanie przekazywać dźwięk w najwyższej jakości. Innymi słowy czy przekazywanie danych z konsoli poprzez Soundbar do telewizora będzie się odbywać za pomocą eARC. Jeżeli Soundbar obsługuje standard eARC to należy założyć, że tak właśnie będzie. Niestety, tak jak już wspomniałem wcześniej, nie znalazłem potwierdzenia czy tak rzeczywiście będzie.