08-10-2021 04:44 PM — edytowano 08-10-2021 04:45 PM
Skuszony trybem Game Motion Plus zakupiłem ww. telewizor. Niestety Motion Plus w Tryie Gry u mnie całkowicie nie działa. Redukcja drgan/rozmycia nie powoduje na ekranie żadnych zmian. Gdy używam normalnego trybu widać wyraźna poprawę, jednak input lag wzrasta drastycznie. Dlatego powstał tryb GMP, aby zachować zalety normlanego MP i nie zwiększać input laga. Funkcja, która mnie przekonała do Samsunga okazuje się być moim przypadku bezwartościowa. Niestety nikt z suportu Samsung nie jest mi w stanie pomoc. Może tutaj się uda?
Opis w recenzji:
"
Przechodzimy teraz do głównej części naszego testu UE55NU8042T i bierzemy pod lupę nowoczesny tryb gier przygotowany specjalnie przez Samsunga dla najnowszych konsol. Jednak zanim wyjaśnimy wam, jak działa „Gra Motion Plus”, to warto przytoczyć czym wcześniej było samo „Motion Plus”. Funkcja ta pierwszy raz pojawiła się w telewizorach Samsunga w 2009 roku. Samsung dał wtedy użytkownikom całkowitą kontrolę nad układem kontroli ruchu obrazu i jego ostrości. W 10 poziomach można ustawić redukcje rozmycia oraz drgań obrazu. Użycie tej funkcji powoduje bardziej płynne odtwarzanie dynamicznych i szybkich scen, a ruch na ekranie wydaje się ostrzejszy i bardziej precyzyjny. Niestety wcześniej uruchomienie samego Montion Plus w grach powodowało, że input lag wskakiwał na kosmiczne 70, a w niektórych przypadkach nawet ponad 100ms, co z górą wiązało się z mocno niekomfortową rozgrywką, a o trybie online można było po prostu zapomnieć.
Dopiero w tym roku Samsung zdecydował się wrzucić Motion Plus do Trybu Gry i osiągnąć przy tym niski input lag. Samsung stworzył coś fantastycznego dla konsolowych gracz – Tryb gier z upłynniaczem (Motion Plus) zachowując przy tym fenomenalnie niski input lag na poziomie 20 ms. Grając na Samsungu UE55NU8042T możecie w końcu cieszyć się ostrym jak brzytwa i płynnym obrazem w dynamicznych scenach – szczególnie gdy włączycie tytuł, który na konsolach jest dostępny w 60 FPS/s, ale o tym za chwile.
"
11-02-2022 06:35 PM — edytowano 11-02-2022 06:37 PM
@Pari86 Zwrot 14 dni możesz dokonać jak zakup był przez Internet. Co do samego problemu to chyba nie został rozwiązany. Kolega @kamil40013 ma inny model 55Q80A i inną konsole i chyba u niego tego problemu nie ma co u ciebie.
14-02-2022 04:11 PM
Też miałem Q77 i miałem ten sam problem. Telewizor oddałem i dopłaciłem do QN90. Niestety w nim też game motion nie działał. Było to już parę miesięcy temu więc nie liczyłbym, że szybko to naprawią.