Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

RU8002 + mi box S - migocząca piłka przy oglądaniu sportu

(Temat utworzony: 08-06-2020 11:08 AM)
1069 Wyświetlenia
dudziou
First Poster
Opcje

Witam,

Jestem posiadaczem Samsunga RU8002 55 cali - druga wersja matrycy. Zauważyłem, że podczas oglądania sportu jest bardzo duży problem z obrazem - piłka migocze, obraz w strefie, gdzie akurat znajduje się piłka często przycina.

Problem występuje na Mi Box S - testuję telewizję canal + przez internet. Niestety przyjemność z oglądania sportu w takiej konfiguracji jest na słabym poziomie. Próbowałem już bawić się kalibracją obrazu i opcjami Motion Plus - włączałem, wyłączałem, ustawiałem na różnych poziomach. Migotanie zredukowałem może o 10-15%, ale i tak efekt jest mizerny.

Czy ktoś z użytkowników spotkał się może z takim problemem i wie jak go rozwiąząć? Będę ogromnie wdzięczny za każdą wskazówkę. Pozdrawiam serdecznie!

0 Like
16 Odpowiedzi
dudziou
First Poster
Opcje

Chodzi o aplikację Canal + ze sklepu Google Play.

Czyli istnieje szansa, żeby plik apk zainstalować z USB bez potrzeby mi boxa?

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@dudziou  Takiej aplikacji nie ma i raczej jej nie  będzie pod TIZEN.

0 Like
dudziou
First Poster
Opcje

Czytałem, że w związku z uruchomieniem usługi VOD przez internet przez Canal + trwają już nad tym prace. W każdym razie no na to już nie mam wpływu, będę walczył z Mi boxem :smiling-face:

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@dudziou  Aplikacje jest przygotowana, ale nie jest jeszcze dostępna dla TIZEN i WEBOS

0 Like
emwusc
Pioneer
Opcje

Wracając do migotającej piłki... Bedąc na etapie szukania odpowiedniego modelu 55ru8002 byłem w markecie i testowałem ten model pod względem płynności obrazu testem na pendrajwie z szybko poruszającą się piłką po ekranie. Facet z obsługi najpierw zachwalał 120hzową matryce, której byłem świadomy bo szukałem modelu tv z bardzo dobrą płynnością, a potem mało nie spalił się ze wstydu jak ta piłeczka nie była w stanie się odświeżać latając po ekranie. W innym markecie na tym modelu widziałem paskudny banding na białej planszy. Mój model zakupiłem przez internet i żadnej z tych wad ani innych nie posiada i piłeczkę odświeża poprawnie. Wiec strzelam że problem jest w niektórych modelach. Przy oglądaniu sportu lub szybko poruszających się elementów najlepiej wyłaczyć motion plus bo wtedy mogą pojawić się przekłamania u mnie widoczne w skokach narciarskich, gdy narty w locie potrafią się kopiować w bliskiej odległości. Gł*upi nawet nie zauważy a mądry pomyśli że tak ma być. Po prostu upłynniacz nie jest idealny i nigdy nie był. Z piłką nożną problemu nie ma ani z filmami. Myślę że to ma też związek z rodzajem kamery jakim było to nagrywane.

0 Like
Buba67
Helping Hand
Opcje

@dudziou @emwusc  Dopóki Canal+ w aplikacji Canal + przez internet będzie puszczał transmisje sportowe  w 25 fps a nie 50 fps to nie będzie płynności.

0 Like
dudziou
First Poster
Opcje

Dzięki wielkie za odpowiedzi.

0 Like