Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Rozjaśnianie i ściemnianie obrazu przy wyświetlaniu napisów - QE55Q70RAT

(Temat utworzony: 14-03-2020 09:27 AM)
4327 Wyświetlenia
Abisai78
Helping Hand
Opcje

Mam ten telewizor od grudnia - wcześniej miałem plazmę Panasonica (bez HDR). Niestety mam ten "problem", że zauważam nawet drobiazgi, na które nie zwraca uwagi reszta rodziny :smiling-face:

W tym przypdaku chodzi o rozjasnianie ekranu (naprzemiennie ze ściemnianiem) w obszarze wyświetlania napisów. Domyślam się, że to może być związane ze strefami podświetlania QLED ale czy można to jakośc ograniczyć?

Szczególnie wkurzające jest to w trakcie ciemnych scen - jak pierwszy raz oglądałem Wiedźmina to myślałem, że wścieku dostanę. Najintensywniejszy efekt powstaje przy białym kolorze napisów, trochę lepiej jest przy żółtych czy czerwonych.

Macie jakieś porady jak to zminimalizować?

Dynamiczne podświetlenie i oszczędzanie energii są wyłączone...

17 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Abisai78  Zaglądałeś do ustawień Tryb inteligentny ? Jest opisane w instrukcji na stronie 104.

123.PNG

Abisai78
Helping Hand
Opcje
Tak, to pierwsze co wyłączyłem - żadnych trybów inteligentnych :winking-face:
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Abisai78  Poczytaj o Local Dimming

yeapUwin
Apprentice
Opcje

Witam,

Czy udało się rozwiązać problem? 

Mam dokładnie to samo wszystko wyłączone a dalej telewizor sam się sciemnia przy ciemnych scenach

Wszystko wylaczone + nie widzę u siebie opcji local dimming która w instrukcji jest opisana że może nie być dostępna w moim regionie oO

0 Like
MagdaB
Expert
Opcje

Cześć @yeapUwin :smiling-face: Jaki model telewizora posiadasz? Podaj proszę również numer wersji aktualizacji. 

0 Like
Abisai78
Helping Hand
Opcje

No cóż, jakby nie patrzeć w większości testów i forów, które przejrzałem piszą, że "ten typ tak ma".

Local dimming nie jest idealne, a już na pewno nie w średnich modelach...

0 Like
yeapUwin
Apprentice
Opcje

QE55R60 / V 1356

Zdalna pomoc nie rozwiazala problemu / umówiłem jeszcze serwisanta zobaczymy co powie.

Nie mogę z tym po prostu 😞 tak mnie to kłuje w oczy ze dramat 🙄

0 Like
Abisai78
Helping Hand
Opcje

Mam ten sam software, ale model Q70. Zdaje się, że Q60  w ogóle nie ma opcji Local Dimming... 

Mnie może po oczach nie kłuje, ale jest to zauważalne i irytujące 😕

0 Like
yeapUwin
Apprentice
Opcje

Heh udało mi się pozbyć tego efektu...

Ale w tak nielogiczny sposób że az dziwne że pomogło.

O dziwo uruchomienie trybu inteligentnego w trybie dynamincznym lub film wyłącza efekt sciemniania na wszystkich źródłach.

A nóż u kogoś też zadziała 😏