Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

QE65Q95TTAT brak DD+ z eARC tylko MCH PCM

(Temat utworzony: 23-12-2022 09:23 AM)
2014 Wyświetlenia
Members_UhZVMy9
First Poster
Opcje

Dzień dobry,

Mam telewizor QE65Q95TTAT, firmware 2401.1 połączony z amplitunerem Pioneer VSX935. Połączenie eARC i po ostatniej aktualizacji firmware nie przekazuje mi dźwięku w DD+ do amplitunera z aplikacji Smart TV (Netflix, HBO max, etc).

W amplitunerze mam włączone eARC, kiedy włączę eARC także w telewizorze:

- aplikacje Smart przekazują dźwięk 5.1 tylko jako Multi Channel PCM, a nie DD+. Dolby Atmos działa - jest identyfikowany na amplitunerze. Wyjście dźwięku z telewizora na auto (pass through nie jest aktywne),

- źródło z HDMI (np. tuner Canal+) - wyjście dźwięku na Auto podaje dźwięk także wyłącznie MCH PCM, po przełączeniu na Pass Through pojawia się DD+ na amplitunerze

Jeżeli wyłączę eARC w telewizorze to używając aplikacji Smart telewizor wysyła DD+ (ścieżka 5.1) lub DD 7.1 (ścieżka D Atmos).

Przed aktualizacją sprzed kilku dni, przy aktywnym eARC dźwięk z aplikacji Smart był zarówno w formatach DD+, jak i Atmos. Teraz jaki widać albo PCM i Atmos, albo tylko DD+.

Jakiś pomysł? Będę wdzięczny za pomoc. Tak przy okazji - aktualizacji naprawiła Smart Remote - znów działa z tunerem Canal+ 😉

Pozdrawiam

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Czy problem zgłaszałeś do Samsunga?

Kontakt z nami
https://www.samsung.com/pl/support/contact/

Robetro
Navigator
Opcje
Jeszcze nie bo się spodziewam że zrzucą winę na to że soundbar jest innego producenta ale w wolnym czasie to zrobię
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Dokładnie że żadna firma nie gwarantuje 100% współpracy.

marcindm
Journeyman
Opcje

Witam posiadam TV QE65Q77BAT i już niestety 13 letnie kino domowe HT-D4500. Kino jest podłączone do TV za pomocą kabla hdmi w złącze numer 3 tv eARC. Przy odtwarzaniu dźwięku z NETFLIX, DISNEY+ w 5.1 wszystko działa super. Jeżeli dźwięk jest w Stereo, Subwoofera nie słychać. Grają tylko głośnik centralny i przednie satelitki. Czy to normalne? Dzieje się tak przy odtwarzaniu muzyki z aplikacji Youtube w tv, czy telewizji Canal+ z ich dekodera. Kiedy dźwięk jest stereo Subwoofera nie słychać.

W starym TV nie było z tym problemów. Czy to normalne i tak musi być?

vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@marcindm   Jeżeli dźwięk jest w Stereo to znaczy że jest PCM czyli dwa kanały. Z aplikacji Youtube  przy słuchaniu muzyki jest PCM czyli stereo.

marcindm
Journeyman
Opcje

A w jaki sposób zmusić kino domowe żeby jednak Subwoofer wydawał dźwięki. Wiem że kino domowe ma tryby działania dźwięku i w teorii przy ustawieniu tryby na Stereo powinien grać lewy i prawy kanał plus Subwoofer. Jednak tak się nie dzieje. Kino domowe Samsunga Ht-4500. Wcześniej miałem 50 calowy stary telewizor LG i tam to działało. Jedyna różnica to, że dźwięk wychodził z tv do kina za pomocą kabla optycznego a nie hdmi. 

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@marcindm  Nic z tym nie zrobisz ponieważ że ten TV ma w ustawieniach tylko AUTO/PCM. W starszych modelach Samsunga było PCM/DD/DD+. 

nowan2020
Troubleshooter
Opcje
Mam inne kino domowe, i inny TV na którym wszystko działa , wcześniej miałem starsze kino domowe i tam woofer nie gadał na stereo z telewizora,
1. Telewizor musi mieć różne tryby wyjścia dźwięku
2. Kino musi mieć możliwość zmiany trybu na 2.1 czy 5.1 czy 7.1 itd nawet do 9.2
3. Na youtube sa filmy 4K z dźwiękiem przestrznnym Dolby Atmos więc z youtuba da się słuchać przestrzennie
4. Musisz mieć podgląd na info kina na tryb w jakim pracuje aktualnie np. TV 2.1 kino 5.1, albo 5.1 TV a kino 7.1 jak tego nie ma to skąd wiesz jak ustawić , no nie wiesz
5. Jak woofer u mnie nie gadał na sygnale TV obojętne czy kabel foto czy HDMI arc , to nie udało mi sie tego zmienić, a kino z wooferem działało tylko z dvd bluray

Więc zmień kino niestety na przenoszące 4K z Dolby Atmos

Ps. Z TV Samsung mam ok ale nie przez kino tylko soundbar z aktywnym wooferem wifi
0 Like
marcindm
Journeyman
Opcje

Taka ciekawostka. Już wiem jak uzyskać dźwięk z woofera. Na pilocie od kina wciskam przycisk od ustawienia głośności woofera i magicznie zaczyna grać, niezależnie od poziomu głośności. Gra do momentu wyłączenia wszystkich urządzeń. Kończę oglądanie i wyłączam tv, który wyłącza dekoder canal + i kino domowe. Po włączeniu wszystkiego ponownie woofer milczy. Co jest do cholery? Zamówiłem jeszcze nowe kable HDMI 2.1 lepszej jakości bo mam różne z różnych lat i może tutaj jest jakiś problem.

0 Like
nowan2020
Troubleshooter
Opcje
Kable są rzeczywiście różne , 2 stronne nowe i 1 stronne starego rypu
0 Like