02-12-2019 11:59 PM
Witam
Chciałym się upewnić czy dostałem wadliwy egzemplarz (tv kupiony parę dni temu) chociaż wątpie żeby to było normalne. Ciągle widać pionowe pasy jakby nierównomierne podświetlenie , najbardziej przeszkadza to w grach gdzie obraz jest dynamiczny a te pasy ciągle widać jakby coś było pod ekranem. Na zdjęciach jest po prostu jednolity szary kolor. Sprawdzone na starszym modelu z podswietleniem krawędziowym i nic takiego nie występuje.
03-12-2019 03:07 PM
Cześć @Majk86 ,
Pasy, które obserwujesz to efekt bandingu i jest integralną cechą technologii wyświetlaczy ciekłokrystalicznych (LCD). W różnym stopniu będzie ono widoczne w każdym wyświetlaczu LCD. Z uwagi na konstrukcję układów podświetlania, może być widoczne w większym stopniu w urządzeniach LED TV, korzystających z tego typu podświetlenia.
Spróbuj dostosować ustawienia obrazu w menu telewizora, aby ten efekt zminimalizować(Ustawienia->Obraz->Ustawienia Eksperckie).
04-12-2019 12:53 AM
Jest to strasznie irytujące i aktualnie bardzo żałuje zakupu chociaż po recenzjach i oglądaniu w sklepie nic takiego nie występowało. Da radę cokolwiek w tej sytuacji zdziałać jeżeli chodzi o gwarancję czy starać się bezpośrednio w sklepie ? Bo narazie dostałem info z srwisu, że nie widać problemu na zdjęciach...
w ruchu wygląda to jeszcze gorzej ...
06-12-2019 03:56 PM
Jeśli pasy widoczne na ekranie bardzo Ci przeszkadzają i nie da się wyregulować ustawień na tyle, by efekt zminimalizować, myślę, że jedyną opcją, która pozostaje jest konsultacja bezpośrednio z infolinią Samsung.
Możliwe, że konsultanci po zobaczeniu zdjęć będą w stanie coś zasugerować
07-12-2019 01:40 AM
Nie da się tego wyregulować a z konwersacji z Samsungiem wynika , że wydając ponad 4 tys na tv trzeba szczęścia żeby obraz był ok 😛 ( QC chyba do bani w fabryce ) Tak więc akurat zdążyłem zwrócić moja sztukę do sklepu i póki co będę trzymał się z dala od samsunga.