Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Q80A & UPC Horizon problem z pilotem

(Temat utworzony: 29-09-2021 01:15 AM)
2749 Wyświetlenia
krzychuuu101
Explorer
Opcje

Witam,

Posiadam TV Q80A (2021) oraz tv kablowa UPC z dekoderem Horizon.

Problem jest taki, że Horizon od kilku dni wylądował w zamkniętej szafce i dziś odkryłem problem ze sterowaniem za pomocą pilota od TV.

Proces parowania pilota Samsung z dekoderem Horizon jest ok, powtarzałem kilka razy.

Problem jest taki, że gdy drzwi szafki od dekodera Horizon są otwarte to z pilotem od TV mogę się schować za łóżkiem i zmieniać kanały ale jak już drzwiczki szafki zostaną przymknięte lub całkowicie zamknięte to nic kompletnie nie mogę już zrobić za pomocą pilota od TV w dekoderze.

Pilot od Horizona działa niezależnie od stanu drzwiczek.

Pytanie brzmi, czy jest opcja spraedzic jak pilot samsunga komunikuje się z dekoderem? Na bank nie jest to IrDA bo nie muszę kierować pilota w stronę dekodera... Jak by to był protokół przez HDMI to drzwiczki nie miały by nic do tego. Skoro nie IrDA to co, wifi? Bluetooth? Próbowałem przymykać szafkę i włożyć rękę z pilotem przy dekoderze ale też nie działało. 

Problem zauważyłem dzisiaj a dekoder jest w zamkniętej szafce już kilka dni - telewizor był używany, musiałem przynajmniej raz czy dwa zmieniać kanały a takich problemów nie doswiadczylem.

Sprawdzałem inny HDMI, inne wejścia HDMI, robiłem reset Horizona 

Ktoś miał podobny Problem?

krzychuuu101
Explorer
Opcje
Beno5, mam TV wpięte pod WIFI domowe, horizon emituje jeszcze jakieś swoje wifi na 2.4 i 5GHz.
O której sieci WiFi mówisz?
0 Like
MagdaB
Expert
Opcje

Cześć @krzychuuu101 :smiling-face: Jeżeli chcesz korzystać z funkcji pilota uniwersalnego, czyli sterowanie pilotem od Tv również dekoderem, to drzwiczki od szafki zostawiasz otwarte lub zdejmujesz ;

https://eu.community.samsung.com/t5/telewizory/poradnik-konfiguracja-uniwersalnego-pilota/m-p/363307...

Generalnie musi dotrzeć sygnał z podczerwieni do dekodera. Ewentualnie przetestuj działania aplikacji SmartThing jako zdalnego pilota z telefonu: 

https://eu.community.samsung.com/t5/telewizory/aplikacja-smartthings-jako-zdalny-pilot-do-tv/td-p/38...

krzychuuu101
Explorer
Opcje
@MagdaB a co z HDMI CEC?
To byłoby najwygodniejsze w tej sytuacji
Da się spraedzic czemu podczerwień zamiast HDMI CEC jest wykorzystywana przez TV?
0 Like
beno5
Navigator
Opcje
To nie ma znaczenia na jaką częstotliwość wi fi w tv ustawisz.
0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@krzychuuu101, Horizon nie obsługuje HDMI CEC.

krzychuuu101
Explorer
Opcje
@beno5, nadal nie rozumiem o co chodzi z tym wifi?
W domu mam główne wifi które propaguje modem (pod nie podpięte są wszystkie sprzęty, laptopy itp).
Horizon dodatkowo emituje jakieś swoje dwa niezależne wifi w 2.4 i 5GHz.
Chodzi o to żeby horizona wpiąć do wifi domowego co dalej? To umożliwi mi przełączanie kanałów pilotem od TV przy zamkniętej szafce?

@kamil40013 to w 100% pewne? Szukałem na stronie upc, w instrukcji ale 0 informacji o tym. A dodzwonić się do nich to graniczy z cudem :face-with-tears-of-joy:
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@krzychuuu101  Mogę potwierdzić co napisał @kamil40013 .

Poza tym masz w instrukcji napisane.

Niektóre urządzenia zewnętrzne podłączone do telewizora mogą nie obsługiwać funkcji pilota uniwersalnego.
Z przodu urządzenia zewnętrznego oraz przed logo telewizora nie mogą znajdować się żadne przeszkody. Mogą zakłócać sygnał z pilota.

kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@MagdaB  napisał(a):

Generalnie musi dotrzeć sygnał z podczerwieni do dekodera. Ewentualnie przetestuj działania aplikacji SmartThing jako zdalnego pilota z telefonu: 

Sygnał podczerwieni do dekodera dociera z pilota Smart, czy z telewizora ?

OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@kamil40013, w przypadku, jeśli jest to pilot od telewizora, to sygnał idzie przez podczerwień TV.

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@OleksiiA, Ja cały czas byłem przekonany, że sygnał dociera z pilota Smart do dekodera 😂. A tu faktycznie sygnał idzie z logo telewizora.

tv(1).jpg

Niestety nawet mimo tego, że ustawiłem dekoder Horizon naprzeciwko telewizora, to i tak sterowanie nie działa. Wygląda to tak jakby Horizon w ogóle nie odbierał sygnału podczerwieni.

@vdsl2