Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Q-Symphony w modelach 2020?

(Temat utworzony: 17-01-2021 05:09 PM)
1502 Wyświetlenia
Maciejwl
Navigator
Opcje
Część, pytanie mam. W grudniu 2020 pojawił się post w sieci https://news.samsung.com/pl/q-symphony-juz-we-wszystkich-telewizorach-qled-2020 mówiący o tym, że tv QLED z niższej półki (Q60, Q70) i dwa modele Crystal UHD, dostaną, po zaktualizowaniu oprogramowania, funkcje Q-Symphony. Czy ktoś posiada odpowiedni tv i soundbar i może to potwierdzić? Live chat Samsunga twierdzi zupełnie co inne, że działa to tylko w modelach 2020 Q8 i wyżej. 

Mam tv QE55Q64TAU i zamierzam kupić soundbar i nie wiem czy w ogóle patrzeć na ten parametr i kupić Samsunga, czy nie ma sensu bo to nie działa i kupić Yamahę?
0 Like

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
MagdaB
Expert
Opcje

Mam już potwierdzone informacje. Jest jednak dodana funkcja w Twoim TV (QE55Q64TAU), jako

Q-symphony-Lite i polega na tym że wraz z soundbarem działają dolne głośniki TV. Chwilę to trwało , ale się chociaż wyjaśniło :winking-face:

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

17 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Może coś będzie wiedział @MatiW 

0 Like
MagdaB
Expert
Opcje

Cześć @Maciejwl :smiling-face: Otrzymałeś prawidłowe informacje od Agenta Live Czat. Aktualnie funkcja Q-Symphony jest dostępna w modelach TV z 2020 roku od Q80T. Na ten moment nie ma informacji o aktualizacji niższych modeli. 

Maciejwl
Navigator
Opcje
Ciekawe kto odpowiada za treści na stronie https://news.samsung.com/pl/ i jawnie wprowadza w błąd konsumentów!?

@MagdaB ciekawostka, kilka dni temu ponownie się o to zapytałem na livechacie i dostałem odpowiedź, że działa na Q6... Bądź tu człowieku mądry 😞
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Maciejwl  Jakbyś miał podane na stronie Q6X, ale wyraźnie jest podane Q60.

0 Like
Maciejwl
Navigator
Opcje

Q60T ma niższy wskaźnik PQI o 100 jednostek, oraz ma inny model pilota Smart niż model Q64 i np. Q65 (64 i 65 posiadają metalowy pilot). Artykuł wymienił ogólne grupy TV, na których ma działać Q-Symphony, nie rozdrabniał się na podgrupy, gdzie różnice są w pilocie lub w kolorze obudowy (i wówczas w modelach mamy np. 64, 65, itp.) :winking-face: Livechat przed sekundą potwierdził, że na wszystkich QLED 2020 ma działać Q-Symphony. Do końca tygodnia mają to na 100% jeszcze potwierdzić, jaki jest aktualny tego stan - możliwe, że to jeszcze nie działa na niższej klasie TV. Niezły chaos informacyjny dostarcza Samsung 😞

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Pełnia lista modeli telewizorów kompatybilnych z technologią Q-Symphony   Crystal UHD:   •    TU80XX •    TU85XX   QLED:   •    Q60T •    Q70T •    Q80T •    Q90T •    Q95T •    Q700T •    Q800Ta •    Q950T

0 Like
Maciejwl
Navigator
Opcje

Wracając do meritum, czy ktoś posiada odpowiedni tv (chodzi o ten z niższej klasy od Q8) oraz soundbar serii Q z 2020 i może to potwierdzić?

0 Like
Maciejwl
Navigator
Opcje

@vdsl2  dla Twoje wiedzy, Samsung poszczególne podgrupy telewizorów pakuje w karton z nazwą głównego modelu, ja mam Q60T, zapakowali w zły karton? :smiling-face: Na stronie wsparcia Q60T oraz Q64T firmware, upgrade file są tej samej numeracji oraz posiadają taką samą pojemność z dokładnością do bajta. Proszę mi wierzyć, że to nie ma znaczenia czy mówimy np. o Q60T czy Q64T, "bebechy" są te same, różnią się tylko kosmetyką zewnętrzną.

Producenci nie bawią się w takie rozdrabnianie. Dawniej, na starszych modelach Samsunga, kiedy np. był szał na funkcje timeshift/nagrywanie (w latach 2010, w pierwszych smart tv, nie było to standardem), modele droższe miały tą funkcję a tańsze nie. No ale wystarczyło kilka klawiszy na pilocie nacisnąć, wejść w menu serwisowe i funkcje timeshift z OFF na ON ustawić. TV zyskało funkcje nagrywania, a ja 500 PLN w kieszeni. Samsung wkładał tą samą płytę główną do droższych i tańszych modeli - tak jest szybciej i taniej.

Samsung dał zły karton? :)Samsung dał zły karton? :smiling-face:

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Sprawdź, czy model i numer fabryczny zgadza się z tabliczką znamionową na TV i kartonie.

Wchodzenie do menu serwisowe i przestawianie czegokolwiek powoduje utratę gwarancji.  

0 Like