Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Przekazywanie obrazu (miracast) nie działa z TV Samsung - telefon Doogee V20

(Temat utworzony: 30-03-2022 11:05 AM)
2743 Wyświetlenia
Twardx
Explorer
Opcje

Witam. Chciałbym wyświetlić obraz z dźwiękiem z telefonu Doogee V20 (Android 11) na tv samsung QLED QE65Q70TAT. Oba urządzenia są podłączone do tego samego WiFi i posiadają wbudowaną funkcję przekazywania obrazu. Najlepsze jest to, że w telefonie włączam funkcję przekazywanie obrazu znajduje mi urządzenie bezprzewodowe (mój TV, widzi sprzęt), naciskam połącz i na telewizorze pokazuje się napis łącze z V20, za chwile wyskakuje komunikat - czy zezwalasz na połączenie urządzenia ?, daje oczywiście "zezwalaj" i pisze dalej łącze się z V20. Po kilku sekundach napis znika i nic się nie łączy, nie wyświetla żadnego obrazu z telefonu. W dodatku jak chce się połączyć w taki sam sposób z innym urządzeniem np. Nvidia Shield PRO (takie mam w domu) to nie ma problemu. Urządzenia się widzą i następuje połączenie a w rezultacie na ekranie TV poprzez Nvidia Shield mam obraz z telefonu. Czyżby znowu Samsung :smiling-face: ??

Aha dodam jeszcze że na liście podłączonych urządzeń w moim TV widnieje nazwa V20 (czyli Doogee). Czyli jest zezwolenie na połączenie. Dziwna sprawa. 

0 Like
5 Odpowiedzi
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@Twardx, a moim zdaniem znowu niszowy telefon (i mówię to prywatnie, jako użytkownik różnych sprzętów, a nie jako moderator forum Samsung, żebyśmy się dobrze zrozumieli). :smiling-face: Co proponuję, to spróbować z innym telefonem, czy przekaże obraz, taki test krzyżowy zawsze jest wskazany.

Dodatkowo zacznij od odłączenie telewizora od prądu na minimum 1 minutę. Sprawdź też, czy TV i telefon są w tej samej sieci WiFi, to też często ma wpływ.

Zrób też tak, włącz TV, wciśnij i trzymaj na pilocie przycisk Power, poczekaj aż TV się ponownie uruchomi z logiem QLED, puść przycisk i też przetestuj przekazywanie obrazu.

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

Twardx
Explorer
Opcje

Tak to prawda to jest niszowy telefon "pancerny", ale jak widać nvidia nie ma z tym problemu i inny telewizor również. Urządzenie są w tej samej sieci na pewno. Technologia użyta do tego typu połączeń powinna być uniwersalna a tak się o niej mówi. Co do innych telefonów to np. z samsung galaxy s10e, którego posiadam nie ma problemu z połączeniem ale to samsung :).  Jako długoletni użytkownik sprzętów marki samsung (telewizory, smartphony itp) zauważam taki dziwny trend. Mianowicie jak coś udoskonalacie to ograniczacie sprawdzone rozwiązania (żebyśmy się dobrze zrozumieli nie jestem tutaj złośliwy). Temat ten opisywałem już nie jeden raz. Samsung posiada świetną technologię jest liderem na rynkach elektroniki ale z biegiem lat coraz bardziej denerwują mnie ciągłe "udoskonalania" a raczej pozbawianie konsumentów dostępu do dobrze działających usług, sprawdzonych technologi lub rozwiązań. Temat rzeka (nie jest to tylko moje zdanie). Przykłady mój stary samsung 55 cali zakrzywiony sprzed chyba 7 lat, gadał po polsku, odtwarzał avi, myszka i klawiatura chodziła poza przeglądarką internetową w tizenie, no i łączy się z Doogee V20 :), batalie użytkowników o aplikację CDA w tizen (już na szczęście jest), brak wifi direct w android 11 na rzecz udostępniania w pobliżu które uważam działa jak chce i wiele wiele innych. Tak czy inaczej dziękuje za rady. Na pewno skorzystam i posprawdzam zaproponowane rozwiązania. Odezwę się czy zadziałało. 

Twardx
Explorer
Opcje

Witam. Sprawdziłem zaproponowane rozwiązania. Niestety dalej występuje problem z połączeniem. Tylko Nvidia Shield Pro daje radę no i stary telewizor samsunga :). 

0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@Twardx, salut! Oprogramowanie TV masz aktualne, wersja jak na tej stronie? https://www.samsung.com/pl/support/model/QE65Q70TATXXH/ 

Mam jeszcze taką propozycję. Zadzwoń na infolinię Samsung, zrobią Ci głębszy zdalny reset TV, z własnego doświadczenia często to pomaga na tego typu rzeczy: https://www.samsung.com/pl/support/contact/ 

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

Twardx
Explorer
Opcje

Witam. Moja wersja oprogramowania 2200 (czytam z telewizora). Na stronie również sprawdzałem jest 2200.9. Telewizor mi jeszcze tej wersji nie wykrywa. Ale zgram sobie na pendrive i zaktualizuje. Problem rozwiązałem aplikacją Xcast (Smart View, Cast to Chromecast) ze sklepu google play :). Wszystko się łączy błyskawicznie i dobrze odtwarza na ekranie nowego samsunga TV. Problem rozwiązany. Dziękuje na chęć pomocy i zaangażowanie. Tak na boku powiem, że wgrałem na telefon Doogee V20 aplikację oryginalną samsunga Smart View. Wszytko ładnie wykrywa i można używać telefonu jako zdalnego pilota. To jak widać działa czyli telefon się łączy z samsungiem TV. Ale nie ma tam opcji udostępniania ekranu. Dobrze, że prosta aplikacja rozwiązała problem. Po prostu nie dopracowane systemy tylko nie wiadomo czy w telefonie czy w telewizorze samsung. Ja zawsze będę twierdził, że większość problemów związana jest z samym oprogramowanie. Po prostu producenci muszą więcej słuchać konsumentów :smiling-face: