Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Problem z Wi-Fi na telewizorze

(Temat utworzony: 06-10-2020 09:58 AM)
4251 Wyświetlenia
stawik
Pathfinder
Opcje

Niedawno zauważyłem na moim telewizorze (model KS7000 55'' - oprogramowanie w wer. 1242) pewien problem z działaniem Wi-Fi. Problem ten polega na tym, że mój telewizor domyślnie łączy się z moją siecią Wi-Fi na paśmie 2.4Ghz i nie przełącza się na pasmo 5GHz. 

Posiadam modem Connet Box (od UPC), który pozwala na pracę Wi-Fi jednocześnie w paśmie 2,4GHz i w paśmie 5GHz. Wszystkie urządzenia elektroniczne, które posiadam (telefony, laptopy itp.), a które maja możliwość obsługi Wi-Fi 5Ghz bez problemu łączą się od razu i pracują na paśmie 5GHz.  Mój telewizor, który ma możliwość pracy w paśmie 5GHz, domyślnie łączy się z Wi-Fi w paśmie 2,4GHz i na tym paśmie pozostaje podczas pracy, tzn. nie przełącza się z na pasmo 5GHz. 

Dodam, że jeśli na modemie ręcznie wyłączę pasmo 2,4GHz to telewizor bez problemu łączy się z Wi-Fi na paśmie 5GHz i na nim pracuje. Niestety nie mogę sobie pozwolić na trwałe wyłączenie pasma 2,4GHz ponieważ mam kilka urządzeń, które nie obsługują Wi-Fi 5GHz i muszą pracować na paśmie 2,4GHz.

W związku z tym, że podczas oglądania YT czy Netflixa (w szczególności w 4K) w monecie gdy telewizor połączony jest z wi-fi 2,4GHz występują przycięcia filmów, zależy mi na tym, żeby telewizor pracował domyślnie w paśmie 5GHz, na  którym takie przycięcia nie występują, co wielokrotnie sprawdzałem. Generalnie jakiekolwiek korzystanie z internetu na telewizorze podłączonym do wi-fi na paśmie 5GHz jest dużo szybsze i bardziej płynne niż monecie, gdy telewizor połączony jest do Wi-Fi na paśmie 2,4GHz.

Czy ktoś wie dlaczego tak się dzieje i jak można (o ile się oczywiście da) zmusić telewizor do domyślnego łączenia się z wi-fi w paśmie 5GHz.

Dodam, że Connect Box nie tworzy dwóch sieci Wi-Fi dla każdego z pasm, tj. oddzielnej sieci dla pasma 2.4Ghz i oddzielnej dla pasma 5GHz. Widoczna jest tylko jedna sieć i urządzenia obsługujące pasmo 5Ghz łączą się automatycznie na paśmie 5GHz, a urządzenia nie obsługujące pasma 5GHz łączą się automatycznie na paśmie 2,4GHz - wszystkie urządzenia poza oczywiście telewizorem, który uparcie łączy się na paśmie 2,4GHz pomimo tego, że obsługuje pasmo 5GHz. 

Dodam również, że sposób łączenia poszczególnych urządzeń z siecią wi-fi obserwuje z poziomu modemu, który pokazuje ilość i sposób podłączenia (w tym pasmo pracy wi-fi) poszczególnych urządzeń przyłączonych do tego modemu.

0 Like

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@stawik, Skonfiguruj Connect Boxa tak, aby dla pasma 2.4 GHz oraz 5 GHz były tworzone osobne sieci. Wystarczy, że nadasz im inne nazwy. Przykład poniżej.

siec.PNG

Telewizor łączysz tylko z siecią 5 GHz i wtedy nie ma prawa przełączać się na pasmo 2.4 GHz.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

4 Odpowiedzi
BasiaW
Navigator
Opcje

Cześć @stawik 

Niestety nie ma możliwości ustawienia na stałe w TV z którą częstotliwością będzie się łączyć TV. Jedyne ustawienia dotyczące sieci są w: ustawienia> sieć> stan sieci> ustaw IP.

Karta sieciowa do TV jest trochę mniej zaawansowana niż ta do innych urządzeń. Jeśli jest zależy Ci na lepszym połączeniu internetowym to zorientuj się, czy na routerze da się rozdzielić to na dwie nazwy sieci. Ewentualnie można podłączyć internet za pomocą kabla.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@stawik  Spróbuj wybrać kanał w routerze od 36 do 48.

0 Like
Rozwiązanie
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@stawik, Skonfiguruj Connect Boxa tak, aby dla pasma 2.4 GHz oraz 5 GHz były tworzone osobne sieci. Wystarczy, że nadasz im inne nazwy. Przykład poniżej.

siec.PNG

Telewizor łączysz tylko z siecią 5 GHz i wtedy nie ma prawa przełączać się na pasmo 2.4 GHz.

stawik
Pathfinder
Opcje

@kamil40013 chyba działa 😀

Dzięki