Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem z telewizorem Samsung 75 cali TU7020 (mozliwe uszkodzenie poswietlenia matrycy)

(Temat utworzony: 08-02-2025 12:36 PM)
339 Wyświetlenia
lordkwiatekuk
Journeyman
Opcje

Witam, jak wyzej posiadam taki telewizor, zeby opisac problem zastosuje system punktowy

1. ramy ekrany (1 cm od krawedzi wszystko jest ok)

2. pasek w gornej czesci telewizora na szerokosci 30-35 cm jest przyciemnony) 

3. dolna czyli reszta czesc ekranu pokazuje ekran w prawidlowej jasnosci i jakosci.

Dodam zdj zeby pokazac o co chodzi, napiszcie co to moze byc i jak to naprawic? (co polecic serwisowi w razie czego)

20250129_182312.jpg20250129_182303.jpgaaa.jpg

8 Odpowiedzi
Anonymous User
Nie dotyczy
Opcje
dla mnie to wygląda na usterkę podświetlenia matrycy, aby wykluczyć softowe dolegliwości spróbuj zresetować tv, jak nie pomoże to niestety jak wyżej, samodzielnie nie usuniesz takiej awarii

ile ma już lat? nie poznaje tego modelu
lordkwiatekuk
Journeyman
Opcje

Wlasnie zobaczylem ze ma 4 lata i 1 miesiac. czy wgl zresetowanie tv cos moze dac?

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@lordkwiatekuk  Tak jak już napisał @Anonymous User  problem jest z podświetleniem matrycy. Można to samemu naprawić ale trzeba rozebrać matrycę i sprawdzić. Jak wiemy że jakaś dioda nie swieci to trzeba poszukać całej listwy ledbar.

@Anonymous User  Jest to model z 2020 roku o czym mówi nam TU.

[Poradnik] Jak rozszyfrować datę produkcji

https://eu.community.samsung.com/t5/telewizory/poradnik-jak-rozszyfrowa%C4%87-dat%C4%99-produkcji/m-p/3888294

lordkwiatekuk
Journeyman
Opcje

Czyli na pewno resetowanie ustawien nic nie da? Jesli mowisz ze mozna samemu, masz jakies linki co dokladnie kupic zeby naprawic?

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Reset nie zaszkodzi. A co do linków to trzeba szukać na Ebay lub allegro. Ale warto znać dokładny numer tej części. Jak nigdy nie rozbierałeś matrycy to lepiej zlecić to komuś aby to zrobił.

lordkwiatekuk
Journeyman
Opcje

w UK ciezko o takiego fachowca, bylem to stwierdzil ze to jednak jest do wymiany jakas plyta cala a nie samo podswietlenie. a listwe cala bym wlasnie wymienil sam mam takie mysli.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Przy tak dużym ekranie lepiej robić w dwie osoby. Podesłałem Ci podglądowy film na priv.

Matinek
Troubleshooter
Opcje
Dziwne to trochę, modelowo wychodzi mi że to prosty tv z podświetleniem krawedziowym na dolnej części są diody i jeżeli była by któraś uszkodzona to ciemno już od doku było a nie tylko na samej górze.
0 Like