Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

problem z równoczesnym podłączeniem soundbar i amplituner do TV QLED65Q7FN

(Temat utworzony: 21-08-2019 09:38 PM)
1895 Wyświetlenia
WaldekW
First Poster
Opcje

Witam

Mam problem jak w temacie tzn:

- posiadam TV Samsung QLED65Q7FN oraz soundbar Yamaha YAS 107 i amplituner ONKYO 646

- mam NC+ z modułu cam, a wiec bez dekodera

- podłączyłem soundbar kablem HDMI (złącze ARC w tv i amp) i działał bardzo dobrze, włączał i wyłączał się tak jak tV

- podłączyłem dodatkowo amplituner złączem HDMI i kablem optycznym. soundbar przestał działać, TV nim nie steruje a nawet dźwięku nie można odtwarzać. muszę odłączyć HDMI i Optyczny od amplitunera aby soundbar zaczął działać. Nic nie daje odłaczenie tylko optyka lub HDMI od amplitunera. 

Dzwoniłem na infolinię samsunga i powiedzieli mi, że nie mogą być podłączone dwa wyjścia audio bo sprzęt nie wie gdzie przekierować, ale dla mnie coś jest nie tak skoro w TV w menu jest możliwość wybrania głośników i moim przypadku są trzy możliwośći TV, soundbar i amplituner i nawet można pomiędzynimi przeskakiwać, tylko po wybraniu soundbara dźwięk nie jest do niego przekazywany, a idzie z głośników TV. Zresztą chyba TV powinien dawać możliwość wybory przez jakie głośniki chcę odtwarzać dźwiek i z poziomu TV powinno to być sterowalne. 

Z g

0 Like
3 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@WaldekW Według mnie infolinia miała rację, że nie mogą być podłączone dwa urządzenia równolegle. Nawet nigdy nikomu tak nie podłączałem dwóch urządzeń audio, jak ty to chcesz mieć.

0 Like
WaldekW
First Poster
Opcje

małe sprostowanie.

podłączyłem ponownie amplituner tylko przewodem optycznym i działa przełączanie dźwięku pomiędzy głośnikami TV, soundbarem i amplitunerem. Jedyny mankament jest taki, że jak włączę amplitunet i przełączę na TV dzwięk jest przekazywany ciągle na głośniki i jak wybiore w ustawieniach soundbar lub tv  i tak równolegle idzie dźwięk przez kolumny. nie przeszkadza to jednak

Czyli jednak można podłączyć kilka rodzajów głośników, po to właśnie jest chyba możliwość wyboru w menu rodzaju głośników.

Niestety nie wiem dlaczego jak podłączę HDMI z amplitunera to soundbar zaczyna głupieć, a to jest dla mnie ważne bo ustawienia ONKYO wyświetlane są na TV oraz nie mogę oglądać filmów z płyty bo odtwarzacz podłaczony jest do amlitunera. 

Mam wrażenie, że coś jest nie tak z obsługą HDMI w tym TV. Chyba że należy coś pozmieniać w menu. 

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@WaldekW  U mnie na innym TV jest coś takiego jak na zdjęciach 

20190818_174018 (1).jpgimageedit_1_6217831064.jpg

0 Like