21-08-2019 09:38 PM
Witam
Mam problem jak w temacie tzn:
- posiadam TV Samsung QLED65Q7FN oraz soundbar Yamaha YAS 107 i amplituner ONKYO 646
- mam NC+ z modułu cam, a wiec bez dekodera
- podłączyłem soundbar kablem HDMI (złącze ARC w tv i amp) i działał bardzo dobrze, włączał i wyłączał się tak jak tV
- podłączyłem dodatkowo amplituner złączem HDMI i kablem optycznym. soundbar przestał działać, TV nim nie steruje a nawet dźwięku nie można odtwarzać. muszę odłączyć HDMI i Optyczny od amplitunera aby soundbar zaczął działać. Nic nie daje odłaczenie tylko optyka lub HDMI od amplitunera.
Dzwoniłem na infolinię samsunga i powiedzieli mi, że nie mogą być podłączone dwa wyjścia audio bo sprzęt nie wie gdzie przekierować, ale dla mnie coś jest nie tak skoro w TV w menu jest możliwość wybrania głośników i moim przypadku są trzy możliwośći TV, soundbar i amplituner i nawet można pomiędzynimi przeskakiwać, tylko po wybraniu soundbara dźwięk nie jest do niego przekazywany, a idzie z głośników TV. Zresztą chyba TV powinien dawać możliwość wybory przez jakie głośniki chcę odtwarzać dźwiek i z poziomu TV powinno to być sterowalne.
Z g
21-08-2019 10:55 PM — edytowano 21-08-2019 11:13 PM
@WaldekW Według mnie infolinia miała rację, że nie mogą być podłączone dwa urządzenia równolegle. Nawet nigdy nikomu tak nie podłączałem dwóch urządzeń audio, jak ty to chcesz mieć.
21-08-2019 11:48 PM
małe sprostowanie.
podłączyłem ponownie amplituner tylko przewodem optycznym i działa przełączanie dźwięku pomiędzy głośnikami TV, soundbarem i amplitunerem. Jedyny mankament jest taki, że jak włączę amplitunet i przełączę na TV dzwięk jest przekazywany ciągle na głośniki i jak wybiore w ustawieniach soundbar lub tv i tak równolegle idzie dźwięk przez kolumny. nie przeszkadza to jednak
Czyli jednak można podłączyć kilka rodzajów głośników, po to właśnie jest chyba możliwość wyboru w menu rodzaju głośników.
Niestety nie wiem dlaczego jak podłączę HDMI z amplitunera to soundbar zaczyna głupieć, a to jest dla mnie ważne bo ustawienia ONKYO wyświetlane są na TV oraz nie mogę oglądać filmów z płyty bo odtwarzacz podłaczony jest do amlitunera.
Mam wrażenie, że coś jest nie tak z obsługą HDMI w tym TV. Chyba że należy coś pozmieniać w menu.
22-08-2019 12:08 AM — edytowano 22-08-2019 07:06 PM
@WaldekW U mnie na innym TV jest coś takiego jak na zdjęciach