Close

What are you looking for?

cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Problem bluetooth (UE55KU6470)

(Topic created on: 07-08-2017 10:41 PM)
15078 Views

I have this problem too (1)

grafique
Student
Options

Moi Drodzy, 

Mam pytanie związane z telewizorem 55'' Seria 6 KU6470. Od jakiegoś czasu mam dosyć uporczywe problemy z połączeniami BT z telewizorem. 

Bardzo często rozłącza pilot Smart TV i sparowanie go z telewizorem ponownie czasem graniczy z cudem. Po jakiejś krótszej, bądź dłuższej chwili się udaje.

Natomiast chwilę po zakupie telewizora, nabyłem soundbar Samsung HW-K550 który bez problemu udało się połączyć z telewizorem. Dwa dni temu - nagle przestał działać w ogóle. Na wyświetlaczu soundbara komunikat "search" i w żaden możliwy sposób nie da się go połączyć z telewizorem. 

Dodam, iż w sypialni mam 32'' telewizor Samsung... i on wykrywa Soundbar bez problemu (na wyświetlaczu Soundbara pojawia się napis TV Request).

Czy ktoś spotkał się z takim problemem i byłby w stanie pomóc? Dodatkowy brak, który widzę w swoim telewizorze, to to, że w menu urządzeń audio bluetooth nie mam żadnego menu dotyczącego funkcji TV SoundConnect - nie mogę tego ani aktywować, ani dezaktywować - a tym samym w jakikolwiek sposób zresetować połączenia między TV a Soundbarem.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

0 Likes
4 REPLIES 4
KarolW
Pathfinder
Options

Hej @grafique

W pierwszej kolejności zobacz czy nie ma jakiś urzadzeń które mogą zakłucać komunikację po BT. Może to być np. ruter działający na częstotliwości 2.4GHz. Jęzeli jest tuż przy TV odsuń go na 2-3m a najlepiej jak masz taką możliwość przestaw go na 5GHz. 

Prawdopodobie w twoim przypadku warto również zrobić reset telewizora. W modelu UE55KU6470 ta opcja znajduje się w ustawieniach telewizora: 

Ustawienia > Pomoc techniczna > Diagnostyka > Resetuj.

Kod Pin jeżeli go nie zmieniałeś to będzie 0 0 0 0.

Oczywiście będziesz musiał od początku skonfigurować odbiornik.

Jeżeli to nie pomoże, warto jeszcze nawiazać kontakt z infolinią Samsunga. Poproś o tzw. zarządzanie zdalne. Konsultant będzie miał możliwość wykonania resetu fabrycznego. To moze pomóc nawet jeżeli reset w ustawieniach nie da rady.  

0 Likes
grafique
Student
Options
@KarolW

Dziękuję serdecznie za odpowiedź.
Wszystkie te sprzęty, które w jakikolwiek sposób mogłyby zakłócać pracę BT w telewizorze zostały przeze mnie wyłączone i odłączone z sieci. Nie przyniosło to jakiegokolwiek skutku.
Powiem nawet więcej - kiedy router znajdował się w odległości ok 1.5 metra od telewizora - ten pozwalał mi na sparowanie chociażby pilota Smart. W sytuacji, w której router został całkowicie odłączony nie mogę sparować ani Soundbara ani też pilota z telewizorem. Tak, jakby moduł BT przestał działać.

Obie czynności, o których piszesz niżej również wykonałem - zarówno reset telewizora jak i przywrócenie go do ustawień fabrycznych z wykorzystaniem menu serwisowego telewizora. Kontaktowałem się również z infolinią. Konsultant poprzez zarządzanie zdalne wykonał tą samą czynność, którą ja wykonałem wcześniej. Nadal nic.

Czy jakiekolwiek inne urządzenia w pobliżu są w stanie zakłócać pracę BT? Pytam tutaj o konsolę, dekoder telewizji kablowej?
0 Likes
KarolW
Pathfinder
Options
Hej @grafique

Generalnie wszystkie urządzenia mogą wpływać na takie połaczenia. Istotna jest jakość kabli od zasilania a dokładnie ich ekranowanie. Tym nie mniej myślę, że w opisanej sytuacji warto sprawdzić tv w serwisie.

Przygotuj pełne dane telewizora z tabliczki znamionowej: 14znakowy Model Code, 15 znakowy numer seryjny S/N oraz dokument zakupu i skontaktuj się z infolinią.
0 Likes
WerW
First Poster
Options

@KarolW

Udało Ci się rozwiązać problem? Ja właśnie od kilku tygodni nie mogę się połączyć z komputerem, wcześniej wszytko działało ok. 

0 Likes