30-03-2019 07:06 PM – ostatnio edytowany 15-04-2019 08:33 AM przez RadekK
Witam,
dzis kupiłem nowy tv samsunga, chyba 7492 czy jakoś tak, 43 cale srebrna obudowa i ten nowy pilot z małą ilością przycisków, niestety nie znajduje albo znajduje, lecz nie zapewnia dobrego odbioru z anteny ze wzmacniaczem z której stary tv samsung nie wiem jakiej serii ale 32 cale smart tv z jakoś 2012 roku nie miał problemu z odbiorem. Jak można taką sytuacje rozwiązać? Poza próbą oddania nowego tv do sklepu.
30-03-2019 10:41 PM — edytowano 31-03-2019 06:11 PM
@Kkropka Podaj dokładny model wszystko znajdziesz na tablice znamionowej z styłu TV.
31-03-2019 07:16 PM — edytowano 31-03-2019 07:17 PM
@Kkropka Nie wiem czy sobie poradziłeś ale poczytaj http://www.naziemna.eu/index.php/poradnik/34-brak-kanalow
05-07-2022 10:53 PM
Piszę ten post, bo może komuś z podobnymi problemami jak moje być przydatny .
Właśnie zakupiłem Neo QLED-a QE43QN91B po dostarczeniu i uruchomieniu okazało się, że na liście stacji naziemnych mam tylko 22 stacje (brakowało wszystkich stacji z MUX-1 i MUX-2) tak jakby telewizor nie obsługiwał DVB-T2 HEVC. Mimo resetu do ustawień fabrycznych x 2 problem pozostawał. Skorzystałem z pomocy zdalnej online Samsunga podczas, której Pani sprawdziła ustawienia telewizora i stwierdził, że TV jest w porządku i powinienem zwrócić się do Emitel-a dlaczego w moim rejonie (mieszkam 20 km. od warszawy na wschód) nie odbieram sygnału.
Generalnie sygnał stacji naziemnych mam z gniazda anteny zbiorczej zainstalowanego w ścianie, gdyż na budynku jest antena zbiorcza.
Ostatecznie wykonałem wymianę kabla koncentrycznego pomiędzy gniazdem w ścianie a gniazdem antenowym TV.
W rezultacie podczas skanowania stacji zostało znalezionych 44 stacje - sukces (Wszystkie stacje MUX-1, MUX-2, MUX-3, MUX-8, DVB-T test TVP).
Nawet nie sądziłem, że jakość kabla tak dziwnie się objawia - brak stacji z MUX-1, MUX-2.
Pomiar ciągłości starego kabla miernikiem uniwersalnym SANWA 5000 wykazał opór 1,2 ohm, czyli nie tak źle.
Stary kabel jest 12-sto letni.
Reasumując przy problemach z odbiorem wszystkich dostępnych stacji TV warto najpierw wymienić kabel antenowy i/lub sprawdzić połączenia dla sygnału antenowego.