24-07-2018 11:05 AM – ostatnio edytowany 15-04-2019 08:04 AM przez RadekK
Witam testuje TV już ponad pół roku (tv kupiony na początku stycznia).
Otóż TV przy włączonej opcji UHD Colour (opcja niezbędna do korzystania z HDR za który dużo płacimy w tym TV) powoduje pojawianie się pewnych artefaktów w nieokreślonych odstępach czasu na ułamek sekundy.
Pierwszym z nich jest pojawianie się czerwonych pionowych pasków na ułamek sekund, po czym znikają i pojawiają się ponownie w nieokreślonym losowym odstępie czasu ponownie.
Drugim jest "błysk" jak to nazwał Pan z działu supportu "chodzi panu o uderzenie po oczach białym światłem?" Co jakiś czas TV lubi sobie błysnąć (cała matryca błyska na ułamek sekundy na biały kolor chociaż mi się zdarzyło także na czerwono i zielono ale przeważnie na biało).
Znalazłem na amerykańskim forum samsunga temat o paskach (problem stary jak świat kiedyś kreski były niebieskie) i błyskającym ekranie i na wielu innych. Wymiany matrycy, czy płyt głównych (sam jestem już po jednej wymianie płyty) ludzie potwierdzają, że problem nie ustąpił. Za każdym razem dostaje info, że problem zostanie rozwiązany w kolejnej aktualizacji TV. Aktualizacji od dnia kupna TV było już ok 4-5 i jak na razie nic to nie dało prócz rozwiązania problemu z pilotem, który na starszej wersji lubił czasem się zawieść i nie odpowiadał na "wezwanie"
Jako, że nie jestem gołosłowny zamieszczam zdjęcie jako dowód. Czy ktos może zauważył podobne zjawisko?
24-07-2018 07:54 PM
Eksperci od urządzeń RTV wiedzą coś może na ten temat?
@StaszekM @GrzegorzC pomożecie?
06-08-2018 11:35 AM
Witam znalazlem osobe ktora ma taki sam TV co ja przy tycha samych ustawieniach i konsolach i u niego problem wgl nie wystepuje. Czyli mozna twierdzic ze wina nie jest soft jak twierdzi firma samsung a problem raczej lezy po stronie samych podzespolow. z tego co przeczytałem ten problem dotyczy wielu serii i modeli TV samsung chociazby na tym forum: https://eu.community.samsung.com/t5/Sprz%C4%99t-Audiowizualny/Samsung-UE55MU7042-Ps4-Pro-zanik-obraz...
03-12-2018 11:59 AM
U mnie to samo poradziłeś sobie jakoś z tym ?
03-12-2018 12:05 PM
@eraelpehaJeśli masz tak samo jak u autora tematu to sam tego nie naprawisz zadzoń na infolinie Samsunga tel 22 607 93 33.
03-12-2018 04:30 PM
Najlepsze jest to że miałem błyski i zaniki obrazu na ps4 pro zmieniłem kabel hdmi to zaniki ustąpiły i błyski ale za to pojawiają się czerwone linie ... 😕