Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

JAK TO JEST Z TYM HDMI UHD COLOR

(Temat utworzony: 31-01-2019 05:08 PM)
9911 Wyświetlenia
Marek831
Pioneer
Opcje

Witam serdecznie ja z takim zapytaniem mianowicie chodzi o HDMI UHD COLOR.

Do portu nr. 1 HDMI mam podłączony dekoder telewizji cyfrowej a do portu nr. 2  HDMI mam podłączoną konsolę XBOX ONE X. A w porcie nr. 4 soundbar. I zastanawia mie jedno na wszystkie porty z wyjątkiem HDMI nr. 2 mogę włączyć i wyłączyć HDMI UHD COLOR kiedy chcę. Ogólnie HDMI UHD COLOR jest aktywny na HDMI nr. 2 ale dlaczego nie można włączyć i wyłączyć kiedy się chce jak pozostałych HDMI bardzo mnie to zastanawia ?

MÓJ TV TO SAMSUNG UE49NU8042T NÓWKA SZTUKA :smiling-face:

51392137_756596261363015_8554190456823480320_n.jpg

0 Like
12 Odpowiedzi
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@Marek831 odłącz konsolę na chwilę i sprawdź czy możesz włączyć i wyłączyć uhd color.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
Marek831
Pioneer
Opcje
Taką samą sytuację miałem na poprzednim smart tv od Samsunga zresztą mam go jeszcze i tam nie mam żadnych urządzeń podłączonych teraz. Więc sprawdzę na nim i na nowym TV. Na starym tv jak używałem zamieniłem kable HDMI czyli dekoder poszedł do portu nr. 2 a xbox do portu nr. 1 I wtedy było to samo tylko na innym urządzeniu czyli uhd color działał na konsoli i mogłem go włączyć i wyłączyć kiedy chciałem a na dekoderze to już nie. Więc co da mi jak odłączę konsole od portu HDMI nr.2 pewnie to że będę mógł wtedy włączyć i wyłączyć uhd color. Ale czemu nie można włączyć i wyłączyć uhd color jak jest podłączone jakiekolwiek urządzenie i to tyczy się tylko portu HDMI nr. 2 ? Czy wszystkie Samsungi tak mają ?
0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@Marek831 nie, nie wszystkie tak mają. Ja na Qledzie mogę włączać i wyłączać. A pod HDMI 2 mam podpiętego soundbara, bo na tym złączu mam ARCa.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
Marek831
Pioneer
Opcje
Ja mam na 4 HDMI saudbara podłączonego bo tam mam HDMI ARC. Dla mnie to zagadka z tym uhd color na prawdę szukam informacji już wszędzie i nikt nie jest wstanie mi wyjaśnić dlaczego tak działa to a nie inaczej. Lecę zobaczyć jak na starym to wygląda bez podłączonych urządzeń.
0 Like
MagdaB
Expert
Opcje

, tak jak wspomniał @Szewcu72: sprawdź, czy będziesz mógł włączyć opcję UHD Color na porcie HDMI 2 po odpięciu na chwilę kabla.
W sytuacji, w której po odpięciu kabla dalej nie będziesz mógł zarządzać wyżej wspomnianą opcją, skontaktuj się z infolinią Samsung 801-172-678. Doradca podczas połączenia zdalnego z Twoim telewizorem będzie miał możliwość przeprowadzenia pełnej diagnostyki.

0 Like
Marek831
Pioneer
Opcje
Sprawdziłem na starym tv (UE40KU6400) tam tylko na pierwszym porcie HDMI można aktywować UHD Color. Reszta brak możliwości włączenia. I żadne zewnętrzne urządzenie nie było podłączone. Jutro sprawdzę na nowym bo brak czasu był na kombinowanie. Już kiedyś korzystałem z pomocy konsultanta fajnie wszystko zdalnie mi sprawdzał na TV. Dzięki za całą pomoc. Mi więc wydaje że już tak jest z tym UHD Color. I na każdym modelu Samsunga działa to inaczej. Ale poszukam u źródła.
0 Like
Kuchcik
Journeyman
Opcje
  • Witam . Mam następujący problem ,po podłączeniu Xbox po hdmi nie mogę włączyć Hdmi uhd color . Wyskakuje komunikat że funkcja nie dostępna.  Probowane roznymi kablami hdmi na roznych wejściach 
  •  4k niby na xboxie jest20190510_180432.jpg

0 Like
Kuchcik
Journeyman
Opcje

20190510_180438.jpg

0 Like
Marek831
Pioneer
Opcje
A do HDMI nr 2. Masz podłączone jakieś urządzenie ? Widzę że ta sama sytuacja co u mnie widocznie już tak jest w TV Samsunga. Tylko nasuwa się pytanie dlaczego ?
0 Like