Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Domowaw kalibracja Samsung UE43NU7472 do PS4 i Netflixa

(Temat utworzony: 20-12-2018 06:49 PM)
1039 Wyświetlenia
ixi24
Apprentice
Opcje

Witam!

Zakupiłem Samsung UE43NU7472 i przy graniu na konsoli PS4 oczy mnie bolą.

Gram i oglądam na monitorze na tych samych ustawieniach (iiyama X2483HSU-B2 - tryb tekst).

Da się skalibrować telewizor samsunga do podobnych ustawień? Albo są jakieś ogólne ustawienia, które warto zmienić, poprawić?

Byłbym wdzięczny za pomoc :smiling-face:

0 Like
5 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje
ixi24
Apprentice
Opcje
Możesz podać zakres parametrów. Bo np; kontrast jest u mnie tylko od 0 do 50
0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@ixi24 nie ma idealnego dla każdego zestawienia nastaw kalibracji obrazu. Te które znajdziesz na forum, to ustawienia, które odpowiadają konkretnemu użytkownikowi. Każdy lubi coś innego. Ustawienia musisz dobrać pod swoje upodobania oraz do warunków oświetleniowych panujących w miejscu gdzie masz ustawiony tv. Wszystko metodą "prób i błędów". :winking-face:

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
ixi24
Apprentice
Opcje

@szewcu72 jasne wszystko rozumiem, ale jakieś standardy, które pomogły niektórym użytkownikom istnieją. Tym bardziej, że niektórych opcji nie rozumiem, a może ktoś wie jak je ustawić :winking-face: 
A gram i oglądam w ciemnym pomieszczeniu, przeważnie wieczorami i w nocy.

Moje zakresy to:

Podświetlanie 0-50
Jasność -5 do 5
Kontrast 0 - 50
Ostrość 0 - 20
Kolor 0 - 50
Czysty obraz cyfrowy (wył; niska, auto)
Auto Motion Plus ( redukcja drgań od 0 do 10)
Contrast Enhancer (niska, wysoko, wył; )
Gamma BT.1886 (od -3 do 3)

0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje
W tym rzecz, że nie te standardy to już są prekofigurowane na tv i masz do nich dostęp. Cała reszta to wariacje własne użytkownikow według własnych upodobań. Kolega podał ci już link do tematu. Tam można zajrzeć poczytać i tam też należało się dopisać. A tak mamy niepotrzebnie kolejny wątek o tym samym.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like