Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Brak HDR Netflix UE55KS7000 + ciemny obraz HDR z PS4 Pro

(Temat utworzony: 06-02-2017 11:59 AM)
4452 Wyświetlenia
jeddite
First Poster
Opcje

Witam,

Przy włączaniu treści w formacie HDR z serwisu Netflix nie pojawia się komunikat "Wyświetlany jest materiał HDR" w odróżnieniu od wyświetlania takiego formatu poprzez PS4 Pro. W jaki sposób sprawdzić czy jest w rzeczywistości wyświetlany obraz HDR? Na oko nie widać, żeby był to obraz HDR.

Nie ma również takiego komunikatu przy wyświetlaniu obrazu z YouTube, ale tu przynajmniej mozna sprawdzić dane szczegółowe wyświetlanego materiału tj. bitrate, kodek itp.

Odnośnie obrazu HDR z PS4 Pro to obraz w grach (tryb GRY i włączony HDR w grze) jest miejscami bardzo ciemny (testowane na The last of us i Uncharted 4). Nie pomaga ustawienie jasności na 20, a także wyłączenie trybu ECO. Wyłączenie HDR sprawia, że widzimy znacznie więcej. W odróżnieniu od trybu HDR, w którym w niezbyt dobrze oświetlonych miejsach nie widać praktycznie NIC. Tak jakby był ogromny kontrast usuwający wszystkie detale z trochę ciemniejszych miejsc. Mozna to jakoś poprawić? Dodam, że kontrast mam ustawiony na 15 (w skali od 0 do 100) bez dodatkowego wyostrzania itp.

0 Like
5 Odpowiedzi
jeddite
First Poster
Opcje
Na szybko znalezione screeny pokazujące idealnie problem na PS4 z grą Uncharted (HDR on and off):
http://imgur.com/a/LAUly
Szczególnie przedostatni przykład pokazuje dokładnie skalę problemu. Dokładnie to samo jest z The Last of Us. W niektóre etapy nie da się grać ze względu na ciemność przy HDR on.
0 Like
TenTypMichał
Navigator
Opcje

podbijam temat u mnie wystepuje podobny problem, ktos cos ?

0 Like
reespl
First Poster
Opcje

Masz złe ustawieniu TV dla HDRu w trybie gra na PS4 Pro. Przede wszystkim upewnij się że, masz włączone tryby rozszerzonej palety kolorów dla wyjść HDMI (UHD Color Enabled) to podstawa.

W trybie gra, po wybraniu gry z HDR np. Last of us czy Uncharted 4 powinieneś ręcznie zmienić:

- Podświetlenie: 20

- Kontrast: 100 (a nie 15 jak piszesz) Kontrast zostaw na zawsze na 100

- Smart LED: wysoko (dla HDR musi tak być!) 

- Kolor zrób na 60 powinno lepiej wyglądać w HDR niż polecane wszędzie 50

- Ostrość 0

- Poziom czerni zostaw na auto TV i auto PS4.

- Dynamiczny kontrast wyłączony - zawsze! 

- Kolor: Ciepły1

I będzie zawsze jasny, klarowny obraz.

0 Like
RumPepsi
First Poster
Opcje

Siema, może mi pomożesz. Moje ustawienia są takie, jak napisałeś, ale HDR wygląda fatalnie mimo wszystko. Próbowałem na Horizon, Deus Ex i World of Tanks. We wszystkich przypadkach obraz nabiera ciemnoty, że ciężko coś zobaczyć w dzień (w grze), nie wspominając o nocy - ekran jest zalany czernią. Jedyny ratunek (podkreślę, że ustawienia tak, jak napisałeś) to dynamiczny kontrast na średni, bądż wysoki - ale tak być nie powinno.

Jakieś pomysły? Z góry dzięki za pomoc.

0 Like
reespl
First Poster
Opcje

Moje ustawienie używane są z tego co widzę na Neogafie i paru innych miejscach. Jedyne co przychodzi mi do głowy to że masz Eco sensonr włączony on potwornie przyciemnia obraz i należałoby to wyłączyć. Również niedopasowany poziom czerni (HDMI Black Level) między Ps4 PRO i TV. Generlanie zrób AUTO konsola i AUTO TV powinno być ok. A jak nie to zrób na sztywno: albo NORMAL tv i FULL ps4 pro lub Limited tv i Low Ps4. W obydwu warantach to samo. Jedynyn problem jaki napotkałem z tym że nic nie widać w ciemnościach to Ghost Recon Wildlands gdzie bez noktowizora na ekranie była czarna papka... Ale to też wszystko wina twórców materiału HDR. Wejdź na youtube, odpal kanał HDR Channel i zobacz jak powinien wyglądać materiał w HDRerze. Jasno i ładnie. To co robią w grach to jakieś pomieszanie poplątaniem ale już taki Uncharte Lost Legacy, U4, LAst of Us, czy Horizon to bajka i powinny być wzorcem do pokazywania efektu.

0 Like