05-05-2020 09:00 AM
Witam serdecznie,
prosze o pomoc.
W dniu wczorajszym oglądałem TV na nowym urzadzeniu jak w temacie. Podłączony do TV przez HDMI dekoder NC+ (turboBox+/PVR ADB 5720SX), na drugim HDMI podłączone PS4. Wszystko działa: jest dzięk i obraz. Wieczorem właczyłem PS4 dzieciakom aby pograły. Po zakończeniu gry i przełaczeniu na NC+ okazało sioę że nie ma dzwięku.
TV oraz Dekoder przywracałem do ustawień fabrycznych i konfigurowałem ponownie i nic. Kombinowałem z rozdzielczościa oraz róznymi gniazdami HDMI. Z PS4 dzięk jest ale po przepięciu dekodera na kabel od PSki dzięku nie ma z dekodera. IObraz jak żyleta tylko brak fonii. Konsultowałem sie z przedstawicielem Samsunga (pomoc techniczna) i zgodnie z jego zaleceniami zresetowałem TV ale bez zmian. Pani stwierdziła że starsze dekodery czasem sie nie dogadują z nowymi TV i tak będzie. Konsultowałem sie również z pomocą techniczna NC+ ale jak głową w mura. Zgodnie z sugestiami idokonałem resetu dekodera i tez nic. Bez zmian. Obraz jest a dzięku brak. Doradzono wiozyte w serwisie i wymiane dekodera (uszkodzenie).
Oprogramowanie TV i dekodera sa aktualne i najnowsze. Podłaczałem równiez TV do dekodera przez HDMI a dzwięk puszczałem optyka i też nic (zmieniałem przy tym źródło w TV na optyczne). Robłem to zmeczony po nocy więc mogłem coś przegapić ale brakuje mi juz pomysłów więc prosze o radę. Dzis udam się z dekoderem do serwisu ale mam podejrzenie że tam będzie wszystko działac i nic nie zrobią. Dodam że TV jest spiete bezprzewodowo z sounbarem ale i na soundbarze i na TV nie ma dzięku (jak rozłącze sounbar i TV) wiec to chyba nie ma znaczenia. Najlepsze jest to że dziwe godziny wczesniej wszystko hulało bez zarzutów. Pare dni wcześniej po przepięciu z PS4 na NC+ była z kolei sytuacja z brakiem obrazu a dzięk był tyle że po ponownym skonfigurowaniu wróciło wszystko do normy. Teraz nie wraca i pozostaje tylko patrzenie bez odsłuchu.
Pomocy bo puszczają mi nerwy.
05-05-2020 09:07 AM
@dammek Możesz pokazać ustawienia dźwięku z menu dekodera ?
05-05-2020 09:21 AM
Obecnie nie bo jestem poza domem ale dolby digital jest wyłaczone na bank
26-05-2024 05:08 PM
Witam, mam problem z częstym brakiem dźwięku po włączeniu telewizora.
Nowy telewizor Samsung C90S podłączony przez port HDMI 1 do kablówki INEA. Często po włączeniu kablówki jest obraz ale bez dźwięku. Resetowanie dżwięku w ustawieniach eksperckich przywracają dźwięk, ale po jakimś czasie podczas kolejnego włączenia telewizora dźwięku brak. Co zrobić aby dźwięk ZAWSZE był dostepny?
Z góry dziękuje za pomoc
26-05-2024 05:32 PM
@Andrzej26 Jaką masz wersję firmware w TV? Czy w dekoderze masz jakieś ustawienia do dzwięku?
27-05-2024 04:40 PM
Obecna wersja to 1410. Nie wiem czy w dekoderze kablówki INEA są jakieś ustawienia. Nigdy nie iałem potrzeby szukać takich ustawień, ponieważ poprednitelewizor 'chodził" bez zarzutu.