Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Auto motion plus + tryb PC

(Temat utworzony: 09-11-2017 06:53 PM)
1360 Wyświetlenia
kowalmisiek
Navigator
Opcje

Witam. Mam taki oto problem. Posiadam TV Samsung EU55KS7000 i mam do niego podłączony komputer HTPC. Puszczam z niego filmy i TV. Próbowałem na różne sposoby to skonfigurować ale mi się nie udało. Płynność obrazu na starym TV Samsunga była o niebo lepsza.

Po 1 wiele osób tak jak ja korzysta z TV i HTPC. Na pewno nie jestem osamotniony w moim problemie.

Kiedy ustawie na tryb PC to po pierwsze nie mam trybu film który wygląda pięknie jak chodzi o filmy i tv. Zostaje tylko standard i dynamiczny które się nadają tylko do grania. No i oczywiście niema trybu auto motion plus.

Zacząłem kombiniować i ustawiłem komputer jako blu ray albo dekoder ale tam podaczas włączonego trybu auto motion plus jest problem. Często się pojawiają mikro szarpnięcia obrazu. Najczęściej widoczne podczas szybkich ruchów kamery. Czy programiści mogli by zaimplementować dobrze działający tryb auto motion plus dla trybu PC. Wiem że za te szarpania obrazu odpowiada auto motion plus bo bez niego idzie obraz dobrze ale nie jest odpowiednio płynny moim zdanie. Na starym tv samsung eu37b650 szło wszystko idealnie a tu taka klapa przy nowy i dość drogim tv.

0 Like
64 Odpowiedzi
kaem84
First Poster
Opcje

Kiedy dokładnie pojawiają się u Was te przycięcia? Kiedy odtawrzacie filmy w jakimś popularnym playerze? Na youtube z PC też? Bo mi się udało przycinanie ograniczyć do minimum w MPC-HC

0 Like
fenio666
Journeyman
Opcje
U mnie problem występuje przy każdym źródle sygnału. Sprawdzane na dekoderze Cyfrowego Polsatu, odtwarzaczu Bluray jak i odtwarzaniu po sieci przez strumieniowanie DLNA. Bez znaczenia rozdzielczość, niektóre materiały wideo rwą mocniej a inne słabiej ale momenty w których występuje przycięcie są powtarzalne. Czyli jeśli odtwarzam np. teledysk i wystąpi przycięcie to cofając nagranie przycięcie będzie występowało w tym samym momencie.
Przykładowo w teledysku z youtube https://www.youtube.com/watch?v=e7bxXjQL3cY
przycięcie występuje zawsze w 0:46 czyli gdy idą przed budynkiem z pionowymi wzorkami na ścianie. Po wyłączeniu AMP przycięcia znikają.
0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje
Niestety, co źródło sygnału, to dla obrazu powinny być oddzielne ustawienia wykonane. AMP warto przestawić na tryb użytkownika i samemu dobrać parametry. Ja ustawiłem manualnie dla każdego źródła i jest OK.
Teledysk sprawdziłem zarówno w aplikacji stockowej, w przeglądarce oraz streamowane z fona i pc. Brak przycięć.
Ja zawsze staram się poświecić więcej czasu na odpowiednią konfigurację sprzętu, aby później się nie denerwować. Lubię mieć wszystko pod kontrolą.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
fenio666
Journeyman
Opcje
Na moim TV nie ma znaczenia jak się ustawi AMP, każda opcja z wyjątkiem wyłączonego AMP powoduje przycięcia obrazu. Z tego co czytałem to na wielu innych modelach TV jest dokładnie tak samo, tylko wyłączenie AMP rozwiązuje problem.
0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje

Czy w opcji użytkownika próbowałeś dopasować ręcznie oba ustawienia? O ile twój model ma taką możliwość?

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
kowalmisiek
Navigator
Opcje

Chyba wszyscy którzy tu piszą już wszystkiego próbowali. Jedyna szansa to wyłączenie AMP i przy tym słaba płynność obrazu ale brask szarpania.

Szewcu72
MegaStar
Opcje
Całkiem możliwe, że wpływ na to mają również inne ustawienia, ponieważ ja mam ustawione na tryb użytkownika i nie doświadczam tego.

0 Like
kaem84
First Poster
Opcje

Ja też mam ustawienia nie z automatu tylko mam dwa suwaki ale obojętnie jak je ustawie to obraz przycina. 

Natomiast oglądajac filmy przez USB z dysku czy z pendrive obraz nie przycina lub bardzo rzadko 

0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje
Sprawdź może jeszcze pozostałe ustawienia obrazu. Bo szczerze mówiąc nie mam już pomysłu. 😞

0 Like
fenio666
Journeyman
Opcje
Nic się nie wymyśli, wszystko sprawdzone i efekty zawsze takie same. Włączone AMP = przycięcia płynności obrazu. Przeczytałem już całą masę postów na ten temat który jest znany od lat i występuje w różnych modelach TV wyposażonych w AMP.
0 Like