20-12-2018 03:22 PM
Zwracam się z prośbą o pomoc w sprawie aktualizacji przeglądarki w telewizorze Samsung UE46ES6100.
Jest to model pochodzący (jak udało mi się ustalić na podstawie oznaczenia modelu) z 2012 roku.
Posiada WiFi i funkcję Smart TV.
Wykonałem aktualizację całego firmware za pomocą pendrive (aktualizacja firmware poprzez WiFi nie chciała zadziałać, zapewne dlatego, że telewizor od dawna nie była aktualizowany).
Użyłem w tym celu najnowszego dostępnego firmware ze strony wsparcia Samsunga dla tego modelu.
Wszystko poszło bardzo dobrze.
Moim problemem jest natomiast to, że wciąż nie wiem jak można zaktualizować przeglądarkę - program Web Browser (i czy w ogóle jest to możliwe).
W menu "Ustawienie przeglądarki -> Przeglądarka - informacje" pokazywana jest informacja o aktualnej wersji przeglądarki:
VER.130508_1.SGR0129.F0530E
Początek tego numeru "130508" wskazuje zapewne na datę z 2013. Jednak czy przez tyle lat nie zostałą wydana nowsza wersja przeglądarki (albo czy mają Państwo wiedzę, jaka jest ostatnia dostępna wersja przeglądarki)?
I jeśli istnieje wersja nowsza, to jak można ją uzyskać?
Połączenie WiFi i poszczególne funkcje działają OK, natomiast problem ze starą wersją przeglądarki polega na tym, że coraz więcej stron przestaje w niej działać - i właśnie dlatego proszę o pomoc.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
20-12-2018 04:22 PM — edytowano 20-12-2018 04:33 PM
@tomaszmisterDla wyższych modeli był moduł Smart Evolution Kit i lepsza przeglądarka niż w tych "ES"
Zawsze można dokupić jakąś przystawkę smart tv.
20-12-2018 03:30 PM
@tomaszmisterCzy w TV masz już najnowszy firmware wer 2008 z 2017-10-12 a sama przegładarka aktulizuje się automatycznie a poza tym wsparcie już dawno się zakonczyło dla tych wersji "ES"
20-12-2018 03:41 PM — edytowano 20-12-2018 03:42 PM
Dziękuję za odpowiedź!
Dokładniej mówiąc nie jestem właścicielem tego TV, pomagam zaktualizować go dla osoby znajomej, dlatego nie mam go dostępnego dokładnie w tej chwili pod ręką, ale firmware wgraliśmy najnowszy dostępny na stronie Samsunga (nie pamiętam jego dokładnego numeru, ale w każdym razie jest to najnowsza ostatnia wydana wersja firmware).
Telewizor (na podstawie modelu) pochodzi z 2012 r., natomiast numer wersji przeglądarki wskazuje że jest to wersja przeglądarki z 2013r.
Oczywiście rozumiem, że w pewnym momencie wsparcie dla starszych produktów przestaje być świadczone, ale czy jest to możliwe, że Samsung tak szybko przestaje wypuszczać aktualizacje oprogramowania 😕 ?
A więc czy wersja przeglądarki, którą mam zainstalowaną, jest już wersją ostatnią, czy może jednak sam coś źle zrobiłem bo istnieje jakiś sposób wymuszenia jej aktualizacji?
20-12-2018 04:00 PM
@tomaszmisterSamsung wspiera swoje urządzenia przez 2 lata od wypuszczenia na rynek i myślę, że jest, ostania wersja przeglądarki jedynie co można zrobić to reset Smart Hub, jeśli po aktualizacji nie będzie, nowszej to już nie ma.
20-12-2018 04:13 PM
Dziękuję za pomoc!
Swoją drogą jest to trochę dziwne, dlaczego Samsung nie stara się przygotowywać aktualizacji dla samej choćby przeglądarki przez jak najdłuższy okres czasu - gdyby udawało się utrzymać sprawną przeglądarkę, byłoby to bardzo przydatne dla zachowania choćby podstawowej funkcjonalności Smart Huba.
Gdy przestają być wydawane aktualizacje dla aplikacji, to tym samy sam Smart Hub przestaje się z czasem do czegokolwiek nadawać 😕
Z punktu widzenia inżynieryjnego już lepiej byłoby (bez zapewnienia aktualizacji na dłużej) wcale nie wyposażać telewizor w taką funkcję i dedykowane jej przyciski na pilocie
20-12-2018 04:22 PM — edytowano 20-12-2018 04:33 PM
@tomaszmisterDla wyższych modeli był moduł Smart Evolution Kit i lepsza przeglądarka niż w tych "ES"
Zawsze można dokupić jakąś przystawkę smart tv.