17-09-2019 05:56 PM — edytowano 17-09-2019 05:58 PM
Witam
Zakupiłem tablet s5e. Niestety według mnie z ekranem jest coś nie tak. Mam Galaxy s9 i jako że cenię sobie jakość obrazu amoleda skusiłem się na ten tablet. Na ciemnych szarych kolorach zwłaszcza to widać.
Wyświetlacz nie świeci równomiernie. Widać to w menu tabletu, przy czarno-białych filmach zwłaszcza.
Najbardziej to doskwiera w nocy przy niskim podświetlenia ekranu.
Na s9 moim nie ma takich cudów. To się nadaje do zwrotu, wymiany czy naprawy?
Pozdrawiam
17-09-2019 10:23 PM
@Bartek1964, sprawdziłem na moim egzemplarzu Tab S5e i też nie jest idealnie. Co prawda jest zdecydowanie lepiej niż u Ciebie, ale mimo wszystko widać miejscami nierównomierne podświetlenie ekranu. Co ciekawe widać je przede wszystkim przy szarym kolorze. Przy pozostałych kolorach nie rzuca się to w oczy. Sprawdź jeszcze wyświetlacz w aplikacji OLED Tools wybierając opcję BURN-IN TEST. W aplikacji możesz wybierać różne kolory oraz jasność wyświetlacza.
18-09-2019 02:59 PM
@Bartek1964, Także posiadam ten tablet i przy szarym tle na bardzo niskiej jasności taki efekt występuje.
Wideo testowe: https://www.youtube.com/watch?v=wGEQfouiY98
Oczywiście w rzeczywistości nie jest, to tak widoczne jak na powyższych zdjęciach. Aparat bardzo uwydatnia tego typu zjawisko. Osobiście przy normalnym użytkowaniu tabletu tego nie zauważyłem.
18-09-2019 03:05 PM
No u Ciebie to w miarę jednorodnie wygląda, u mnie wali po jednej stronie. Widać to w nocy niestety wyraźnie, wymieniam tablet na inny egzemplarz.
18-09-2019 03:12 PM
@Bartek1964, Koniecznie daj znać jak będzie sprawował się egzemplarz z wymiany.