29-05-2019 10:22 AM
Witam
Mam problem z moim tabletem galaxy tab s4. Jako jedyne urządzenie w domu ma on problemy ze stabilnością połączenia wifi. Nie wiem od czego to zależy ale czasami przez kilkanaście minut jest spokój a czasami normalnie nie da się korzystac bo co nie wpisze strony to zrywa połączenie i mruga ikonka wifi.
Robiłem już wszystko co się da :
Wipe cache
Wszystkie możliwe resety
Stale ip
Zmiana routera -ale na taki sam Tyle że inny egzemplarz
Update do pie 9.0
Zmiany ustawień routera z kanałami i szerokosciami
Tak jak pisałem czasami jest ok przez trochę a czasami nie dam rady nawet filmu obejrzeć. Co dziwne jak robię hot spot z telefonu to problemu nie ma. Być może moja karta wifi w tablecie nie umie sobie radzić z szybkim łączem i jest wadliwa?
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
09-06-2019 02:03 PM
Tak, router przyszedł wczoraj. Kupiłem Asusa ac1300g plus. Jak na razie wszystko działa na tab s4 ale to dopiero 1 dzień. Zdecydowana poprawa
29-05-2019 03:26 PM – ostatnio edytowany 29-05-2019 04:05 PM przez RadekK
Widzę, że zrobiłeś już naprawdę dużo. 💪
Problemem może być jak wspomniałeś karta w tablecie, ale jeszcze spróbuj:
Ustawienia > Połączenia > Wifi > kliknąć na wybraną sieć > Zaawansowane > ustawić "Sieć taryfowa" na wartość "Traktuj jako nieopomiarowane".
Dodatkowo jak masz jeszcze stary router, to spróbuj połączyć go jako drugi po LAN/WAN by zrobić osobną sieć Wi-Fi i połączyć tylko ten jeden tablet do drugiej sieci.
„Musimy nauczyć się uzyskiwać potrzebną nam energię bez zużywania surowców.“ — Nikola Tesla
29-05-2019 04:08 PM
Niestety znowu rozłączyło mimo tego ustawienia. Zastanawia mnie dlaczego jak robię hot spot to jest okey ale strasznie wolno to działa.
Mam internet 1gb/s i za równo na 2.4ghz i 5ghz rozłącza mi.
Routera starego już nie mam. Dziwne jeet to bardzo że tylko ten sprzęt ma problem a mam ich w domu z 8...
29-05-2019 09:49 PM
@Migotek fajnie byłoby, gdybyśmy wiedzieli jaki to router. Niestety nikt nie zgadnie, a problem może być po jego stronie.
Dodatkowo, czy oba pasma mają wspólne ustawienia, czy działają jako oddzielne?
Trzeba wiedzieć, że problemy mogą wystąpić zarówno po stronie urządzenia nadawczego jak i odbiorczego.
Kolejne ważne pytania, to czy router ma aktualne oprogramowanie, czy nie ma ograniczeń w ilości urządzeń, które w danym momencie mogą być dołączone do sieci?
29-05-2019 11:41 PM
Router to gigaconnect box od upc. Nie wydaje mi się żeby miał jakiś limit urządzeń ponieważ nawet jak przyniosę dodatkowy laptop i jest jeszcze więcej urządzeń to tylko tab s4 robi problemy.
Router ma na bieżąco aktualizowane oprogramowanie.
Oba pasma są rozdzielone. Nazywają się tak samo z tym że 5ghz ma w nazwie dodaną 5.
Teraz podłączyłem jakiś stary acces point do routera i ustawiłem Nowa sieć na nim. Zobaczę czy coś to da ale na początek widzę już że prędkość na nim pokazuje mi 30-40mb/s. Zaczynam się zastanawiać czy nie mam uszkodzenia na zasadzie ze jak jest szybkie łącze to samsung wariuje ....
30-05-2019 08:59 AM
@Migotek spróbuj zastosować tę poradę: https://eu.community.samsung.com/t5/Telefony-i-smartfony/Galaxy-A50-Wifi-si%C4%99-usypia-po-wy%C5%82...
30-05-2019 09:06 AM
Robiłem to i niestety nic nie dało. Na razie cala noc było ok na tym acces pointci3 z tym że tak jak mówiłem. Jest on nie za szybki i ma tylko sieć 2.4ghz. Nie wiem jak to możliwe że mój tablet się gryzie z routerem od upc. Zastanawiam się czy nie mam czegoś wadliwego na zasadzie że glupieje jak router ma te najnowsze technologie ac,n itp. Dual band.
Nie wiem czy nie powinienem po prostu kupić swojego routera ale jak się na nim okaże też że ma problemy tab s to znaczy że chyba tylko Serwis może pomóc
30-05-2019 09:24 AM
@Migotek problem obstawiam po stronie routera, a dokładnie sposobu jego konfiguracji. Jeżeli tablet bezproblemowo współpracuje z innymi access point'ami, to znaczy że nic mu n ie dolega.
Niestety nie znam tego routera i trudno jest mi coś więcej doradzić, poza tym, że można spróbować jeszcze połączyć oba pasma razem. Jedno hasło i wspólny SSID, tak aby to urządzenia same wybierały sobie pasmo.
30-05-2019 09:31 AM
A może masz możliwość na routerze wydzielić dodatkową sieć? Mam jakieś wrażenie, że router wywala urządzenie ze względu właśnie na ilość sprzętów albo jakiś konflikt, stąd też moja rada ze starym routerem. 🤔
„Musimy nauczyć się uzyskiwać potrzebną nam energię bez zużywania surowców.“ — Nikola Tesla
30-05-2019 06:52 PM
Chyba nie ma możliwości wydzielenia dodatkowej sieci, tzn nawet nie wiem gdzie tego szukać. Zastanawiam się czy po prostu nie kupić routera własnego z lepszymi podzespolami. Np asus ac1300g plus.
Tab s ma ewidentnievz nim problem nie wiem właśnie czemu, nawet jak znajominwpadaja i jest jeszcze więcej sprzętów to inne nie wywalaja ...
Kolejna rzecz jest dziwne że jak wezmę urządzenie do ręki to dostaje nagle niektóre powiadomienia tez to jest dziwne...