Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

GalaxyTab S9FE 5G , brak sieci 5G w Orange.

(Temat utworzony: 01-09-2024 03:35 PM)
378 Wyświetlenia
PablitoOooo
Pioneer
Opcje
Cześć. Mam powyższy tablet i za cholerne nie chce mi się połączyć z 5G w Orange. Mam włączone w ustawieniach sieci 5G , najnowszy android 14stka , abonament z aktywnym 5G i łączy mi się tylko po LTE (ikona LTE lub LTE+). Mieszkam we Wrocławiu więc nie jakieś peryferia. Mam służbowy tel z kartą Orange też Samsunga, A34 5G i bez problemu łączy się z 5G. 
Tablet zakupiony na wolnym rynku w MediaExpert więc nie ma brandów itp. Na stronie Orange znalazłem tylko informacje, że muszę mieć urządzenie z 5G , abonament z dostępem do 5G i włączone Voice Over LTE. I tu dziwna sprawa, ponieważ w opcjach sieci nie mam opcji voiceOverLte . Nie wiem dlaczego. W A34 ta opcja jest , w prywatnym S23FE z kąta Play też jest bo korzystam na obu. A w tablecie nie ma.
Mam też poprzedni S6Lite 2020 i tam Voiceover LTE też było w opcjach. Nie kumam już co jest nie tak. 

Zastanawiam się czy nie wymienić karty SIM (mimo że jest LTE) albo spróbować przełączyć się w tablecie na eSIM. 

Już nie mam pomysłu. Martwi mnie ten brak opcji VoiceoLTE.

Update.
Udało mi się potwierdzić że VoLTE nie działa. Próba zadzwonienia z tabletu od razu przełącza LTE na H+ i po zakończeniu połączenia przełącza ponownie na LTE. Na koncie w Mój Orange 5G aktywne i LTE też. 
Ręce mi już opadają. 

image

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
PablitoOooo
Pioneer
Opcje
Wymieniłem SIMa na nowego (choć miałem poprawnego czyli USIM.MC.P) i po aktywowaniu nowej karty tablet złapał w końcu 5G . Na poprzedniej karcie nie łapał mimo, że Orange potwierdzało, że wszystko jest okey.

Byłem ok 1,5km od domu tam gdzie był punkt Orange. Po powrocie do domu 5G zniknęło czyli już wiem, że działa przynajmniej. W mojej lokalizacji mimo, że nie mieszkam jakoś daleko od centrum po prostu wychodzi , że tablet musi mieć słabsze anteny i dlatego nie wyłapuje mi po powrocie do domu 5G (telefon A34 z kartą sim Orange łapie bo pewnie ma bardziej czułe anteny). 

Niemniej z tabletem S9FE usługa VoLTE nie jest dostepna bo ten tablet nie jest certyfikowany przez Orange obecnie - czy będzie i kiedy nikt nie jest w stanie powiedzieć. 

niestety Orange we Wrocławiu ma najgorszy zasięg od lat ; tylko w ścisłym centrum jest okey. T-mobile tak samo i nic się nie zmieniło. Wczoraj na test skorzystałem z możliwości wzięcia karty eSim w tmobile z internetem w mojej lokalizacji jest jeszcze gorzej jak w Orange. Tylko LTE , jedna kreska max i net wolny mega albo błędy wczytywania. Mieszkam może ze 4km od Śródmieścia , dookoła pełno nadajników operatorów , a już druga sieć ma lipę z LTE , a 5G w ogóle brak.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

0 Like
18 Odpowiedzi
Slawek23
Troubleshooter
Opcje
@PablitoOooo wejdź przez neta na forum Nasz Orange i tam zadaj pytanie, na pewno pomogą.
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@PablitoOooo, Wyślij SMS o treści KARTA na numer 80233. To test, który podpowie Ci czy Twoja karta SIM powinna zostać wymieniona.

PablitoOooo
Pioneer
Opcje
Dostałem zwrotkę o treści: Twoj telefon nie jest na liscie rekomendowanych przez Orange. Proponujemy jego wymiane w celu zagwarantowania rozmow w 4G. Nie musisz wymieniac karty SIM. Pozdrawiamy, Orange. Masakra , przecież to jest śmieszne. Czyli Orange nie obsługuje tego modelu czyli 5G I VoLTE ? Normalnie jakaś farsa ...
0 Like
PablitoOooo
Pioneer
Opcje
napisałem, dzięki za sugestię 😃
Slawek23
Troubleshooter
Opcje
obawiam się że Orange jak na razie nie wspiera tego modelu, niestety.
Tu lista wspieranych urządzeń, Twojego tam nie ma...
https://nasz.orange.pl/exhhy82953/attachments/exhhy82953/Siec-i-dostepnosc-uslug/30661/1/Telefony_Vo...
PablitoOooo
Pioneer
Opcje
Ta lista jest stara z 2023r ale znalazłem świeżą i na niej nie ma S9FE , masakra. Urządzenie chyba nawet nowsze niż S9 i S9 Ultra , najnowszy soft, poprawki, a tu Orange cyk i mówi mi wypad. Specjalnie zmieniłem tabletu S6Lite I mogę się cmoknąć.

https://www.orange.pl/medias/omni/lp/b2c/inne/5g/lista_terminali_5G.pdf
Slawek23
Troubleshooter
Opcje
czyli nic w Orange się nie zmieniło, sieć z wiadomych tylko sobie powodów wspiera urządzenia które jej się podoba i które sami dystrybuują, dlatego między innymi z tego i innych powodów mam u nich tylko światłowód, a usługi komórkowe w T-Mobile.
0 Like
PablitoOooo
Pioneer
Opcje
Ja też światłowod i tv , 2 lata temu doszedł sim. A teraz z sim zrezygnuję jutro bo najpierw zadzwonię jeszcze na infolinię i zobaczę co powiedzą.
MRS21
Pathfinder
Opcje

Mam ten sam model S9FE i numer w Orange z aktywnym pakietem 5G, z tym, że na tablet załadowałem eSIMa z usługą tylko Internetu.

99% czasu mam go na WiFi, ale w czasie wakacji często przełączał się na dane komórkowe i 5G było na nim dostępne. Gdy dziś wyłączyłem WiFi by sprawdzić to co piszesz, połączenie zestawiło się jedynie na LTE. Być może to jakaś konserwacja po stronie Orange, lub dostałem się w zasięg nadajnika bez 5G.

0 Like