Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Galaxy Tab A 2019 Pamięć RAM

(Temat utworzony: 04-07-2019 07:48 PM)
2205 Wyświetlenia
Bart81
Navigator
Opcje

Witam,

Zakupiłem ostatnio Galaxy Taba A 2019 (SM-T515) wersja LTE I mam pytanie odnośnie pamięci RAM.

Tablet seryjnie posiada 2 GB Ram i po zainstalowaniu zaledwie kilku aplikacji zostaje zaledwie 400MB, trochę mało, dodam że nie mam włożonej karty microSD jeszcze.

Czy da się to jakoś zwiększyć? Czy karta microSD rozwiąże problem?

Dziękuję za odpowiedź 

0 Like
9 Odpowiedzi
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Bart81, mylisz pamięć RAM z pamięcią dostępną dla użytkownika. Aplikacje, które instalujesz znajdują się we wbudowanej pamięci lub na karcie pamięci. RAM to pamięć wykorzystywana do uruchamiania aplikacji i działania systemu. Pamięć RAM możesz wyczyścić korzystając z opcji Pielęgnacja urządzenia, która znajduje się w ustawieniach tabletu. Dla ułatwienia możesz przypiąć widget do ekranu startowego z przyciskiem czyszczenia wbudowanej pamięci z plików tymczasowych oraz pamięci RAM.

Bart81
Navigator
Opcje

Rozumiem , jednak po wyczysczeniu zyskuje troszkę więcej ale cały czas zostaje to w granicach 400-500 MB. 

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Bart81, pamięć RAM potrzebna jest do poprawnego działania systemu i aplikacji więc zawsze spora część tej pamięci jest w użyciu. Dla przykładu w telefonie S10+ z 8GB dostępnej pamięci RAM wolne jest 4GB po optymalizacji urządzenia. Możesz jeszcze sprawdzić ile wolnej pamięci będzie po ponownym uruchomieniu tabletu, ale podejrzewam, że niewiele więcej.

Bart81
Navigator
Opcje

No niewiele więcej tak jak mówisz .

Trochę dziwne, bo wychodzi na to że im więcej aplikacji będę miał zainstalowanych tym wolniej będzie tablet chodził, nawet jeżeli nie będę ich często używał ...

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Bart81, nie chodzi o ilość zainstalowanych a o ilość pracujących w tle aplikacji. Instalowanie kolejnych aplikacji nie powinno mieć dużego wpływu na ilość wolnej pamięci RAM.

Bart81
Navigator
Opcje

Rozumiem, tylko w praktyce zazwyczaj jest inaczej,  aplikacje czuwają nad aktualizacjami po przez Google Play 

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Bart81, odwrotnie. Aplikacja Google Play automatycznie sprawdza dostępność aktualizacji dla pozostałych aplikacji.

0 Like
Members_FScSbYH
First Poster
Opcje

U mnie aplikacja normalnie działała, ale po kolejnej aktualizacji androida niestety wykłada się podczas użytkowania. Czy jest jakaś możliwość zwiększenia pamięci poza czyszczeniem, które nic nie daje w tym przypadku? np. zrobienie partycji swap na karcie pamięci?

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Members_FScSbYH, niestety nie ma takiej możliwości. Możesz spróbować przywrócić ustawienia fabryczne bez kopii zapasowej. Niestety nie mam pewności czy to pomoże.

0 Like