Bezárás

What are you looking for?

mégse
A következő eredményeinek megjelenítése: 
Helyette a következő keresése: 
Így értette? 

Eredeti témakör:

Ne keverd, a Deep Web ≠ a Dark Webbel

(Témakör létrehozásának dátuma: 27-03-2021 07:15 PM)
382 Megtekintések
KrisztianK
Samsung Expert
Beállítások

Sziasztok!

Napi szinten használjuk az internetet! Nem véletlenül, hiszen az életünk szerves része lett. Ha információra van szükségünk, akkor csak beírjuk a keresőbe a kulcsszavakat, melynek végeredménye jobb esetben a kért találat.

Az internet hatalmas. Amikor keresünk vagy csak böngészünk, akkor a felszínét kapargatjuk. Kb. mint a jéghegy csúcsa... A mélyben van a lényeg! 

A tech világ a "felszíni netezés" mellett két másik részleget különböztet meg: a Deep Webet és a Dark Webet. A felszínen lévő oldalak (pl.: az index.hu) tartalmához a keresőmotorok hozzáférnek, azokat lescannelik és építik az adatbázisuk, hogy Te napi szinten jobb keresési találatot kapj végeredményben.

A Deep Web kicsit másabb. Ide már csak nagyon részlegesen érnek el. Picit körbe írva olyan, mint ha tudnád hogy a Rózsadombon lakik egy gazdag bácsi, tudod azt is, melyik házszám alatt, de a kerítésen túlra már nem jutsz. Webes nyelvre átfordítva, gondoljatok a OneDrive-os biztonsagi mentésetekre; vagy a Gmail-es levelezésre. Többet igényel a tartalmaid hozzáféréséhez, hiszen azok nem publikusak.

A Dark Web ennel bonyolultabb. A bűnözés melegágyának is tekintik, hiszen teljesen anonim és többszinten védett. Annyira, hogy külön webböngészőt igényel (a TOR-t), valamint egyedi eléréseket. Ha mondjuk ismersz egy dark webes címet és azt beírod a Chrome, nem történik semmi. Rejtve van a felszíni böngészés elöl. (Banálisan fogalmazva olyan ez, mint amikor látsz egy UFO-t...! Nem akarod elhinni, más magyarázatot keresel és azt fogadod el.) Szinte lenyomozhatatlan a weboldalak üzemeltetése, ezáltal mindent találhattok rajta. Tényleg mindent: amit normális ember nem keres!

Gondoltam tisztázom a két kifejezést, mert sokakban nincs meg, hogy mekkora a különbség kettőjük között!

Ti már bongesztetek TOR-ban? Én igen, hiszen kíváncsi típus vagyok. És tényleg megerősíthetem, hogy eléggé meredek dolgokra lehet a megfelelő linkeken keresztül akadni.

Üdv.:

K

9 Válaszok
OliverM
Black Belt 
Beállítások

Régebben gondolkoztam, hogy kipróbálom a TOR-t, de úgy érzem így is elég sötét világképem van, nem feltétlen szeretném tovább rontani :face-with-tears-of-joy:

0 tetszik
JozsefZs
Samsung Expert
Beállítások

Szia!

Régen a gimiben használtunk Tor-t, hát találtunk a Dark Weben mindent, de inkább nem látogattuk tovább mielőtt ránk tör éjjel a TEK :face-with-tears-of-joy:

0 tetszik
KrisztianK
Samsung Expert
Beállítások

Szia!

Anonimításából fakadóan nem hiszen hogy a TEK rád támadna, maximum, ha olyan terméket vagy szolgáltatást rendelsz, ami nem éppen tartozik bele a legális dolgok közé. :face-with-tears-of-joy:

0 tetszik
AkosSz
Samsung Expert
Beállítások

Kíváncsiságbol anno kalandoztam a TOR-on... érdekes oldalakra bukkantam, hát nem mindenkinek ajánlom... 

Tiborko
SuperStar
Beállítások

Szia,

Még nem használtam, csak olvastam róla, hogy elég bizarr dolgokat lehet "látogatni".

KrisztianK
Samsung Expert
Beállítások

Szia @AkosSz !

Az biztos, hogy nem egy hétköznapi felület, így maga a használatát se ajánlanám olyanoknak, akik nem értenek hozzá, mert könnyedén visszacsaphat. Gondolok itt olyasmire, mint pl.: átvitt értelembe, valaki villanyszerelőnek képzeli magát, csak éppen annyira nem ért hozzá, hogy megrázza az áram :face-with-tears-of-joy:

AndrasK
Samsung Expert
Beállítások

Szia Krisztián!

Köszi a felvilágosítást. Eddig ezeket nem tudtam. Üdv. AndrasK

0 tetszik
IstvanH
Samsung Expert
Beállítások

Én csak hallásból ismerem ezeket a helyeket, de nincs affinitásom hozzájuk.

0 tetszik
JoakimB
Samsung Expert
Beállítások

Sziasztok!
A leírás kellően részletes, lényegre törő és konyhanyelven van megfogalmazva, grat hozzá ! :smiling-face:
Én is természetemből adódóan (kíváncsiság) használtam már párszor a Tor böngészőt, sőt, mai napig ránézek, hogy milyen oldalak vannak. Az, hogy mindent lehet találni, azt szó szerint értsétek. 
Igencsak fellelhető rajta érzékeny, kényes tartalom, így nem ajánlom én sem mindenkinek. Magamnak se.. :face-with-tears-of-joy: 

0 tetszik