Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zegar w lewym górnym rogu ekranu.

(Temat utworzony: 05-01-2025 11:20 AM)
167 Wyświetlenia
Janek91
Apprentice
Opcje
Moim zdaniem lepiej by wyglądało gdyby zegarek w lewym górnym rogu ekranu był w tym samym rozmiarze oraz w tej samej czcionce co wskazania w prawym górnym rogu (bateria, wifi, itp.). Wyglądałoby to spójnie i bardziej estetycznie.

image

6 Odpowiedzi
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@Janek91 wiesz, że poza pastylką baterii powiększoną o 2 piksele, aby procenty naładowania były czytelne, wszystko inne jest tej samej wielkości i użyta jest ta sama czcionka? 😉

belka.jpg

Pisałem już o tym w innym temacie dotyczącym ikon. Nasz wzrok i mózg czasami nas okłamują. Wielkość, liniowość i kształt, które widzimy są czasami przekłamywane przez kolory.

Ten sam kształt, litera, czy kolor może wyglądać zupełnie inaczej na tłach o różnych kolorach. Mam nadzieję, że wiesz o co mi chodzi?

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
Bartoszevski
Pathfinder
Opcje
Ooo dzięki za tę grafikę z liniami! Faktycznie ten zegar jest wyrównany z ikonami po prawej stronie!
Ale wciąż coś jest nie tak z tym zegarem, a raczej pewnie w ikonami powiadomień przylegającymi do tego zegara. Myślę, że autor tego zgłoszenia przyuważył brak liniowości przy wyswietalnych obok ikonach, bo to raczej one powinny zostać poprawione.
SmartSelect_20250106_092911_Samsung Members_1000042836_1736152151.jpg
0 Like
Mred221
Navigator
Opcje
Dokładnie, dodatkowo same ikony wyglądają mało nowocześnie jak z Androida 1.0 i są niespójne z ikoną baterii
AgnieszkaMP
Beta Moderator
Beta Moderator
Opcje

Witaj @Janek91 !

@Szewcu72, dziękuję za pomoc wizualną prostującą to złudzenie optyczne!

Kilka sugestii w temacie paska statusu już przekazywaliśmy deweloperom. Będziemy monitorować forum, czy pokaże się więcej opinii w tym temacie.

Życzę wszystkim wspaniałego dnia! 😊

Szewcu72
MegaStar
Opcje

@Bartoszevski nie wiem, co autor miał na myśli, widzę co napisał: "gdyby zegarek w lewym górnym rogu ekranu był w tym samym rozmiarze oraz w tej samej czcionce co wskazania w prawym górnym rogu (bateria, wifi, itp.)." Do tego się odniosłem, niestety nie potrafię jeszcze zgadywać co myślą inni. 😋

Co do liniowość, to tak, jest z tym problem.

ikony.png

Teraz odniosę się do samych ikon. Jestem deweloperem zarówno Googla jak i Samsunga (tworzę dla nich tarcze zegarków), oba podmioty mają wymagania co do kwestii wielkości ikon (favicon), muszą one mieć określoną rozdzielczość. Odpowiednią wysokość i szerokość w pikselach. Ale to od twórcy danego projektu (aplikacji) zależy, czy wykorzysta pełną dostępną rozdzielczość, czy zmniejszy ikonkę o kilka pikseli i zostawi dookoła transparentną ramkę. Jeżeli wielkość nie przekroczy maksymalnej rozdzielczości, to algorytmy i osoby testujące ją przepuszczą. A co zatem idzie, w nakładce One UI lub w samym androidzie musiałby być algorytm sprawdzający i ewentualnie powiększający zmniejszone ikony.

@Mred221 kwestia ikony, jej wyglądu w gestii dewelopera/twórcy aplikacji jest.

Jeżeli chodzi o oprawę liniowości, to wypełni się zgadzam. Jak widać nawet kropka informująca o większej liczbie powiadomień nie jest w linii z zegarem.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
AgnieszkaMP
Beta Moderator
Beta Moderator
Opcje

Jeśli pojawi się stosowna sugestia na temat liniowości, przekażę ją do deweloperów.

Miłego dnia! 😊