01-11-2021 10:34 PM
01-11-2021 11:14 PM
02-11-2021 05:46 AM
02-11-2021 08:19 AM
Już ktoś wcześniej pomyślał o takiej funkcji 💡 ".. Ustawienia preferencji sieci WiFi.." dodano w ustawieniach routera. To router automatycznie dostosuje tryb bezprzewodowy (wybierze między 2.4 i 5 GHz), pasmo kanału, kanał oraz kanał rozszerzony w zależności od warunków panujących w sieci. W moim routerze nazywa się to Smart Connect. Wystarczy wtedy włączyć w ustawieniach telefonu automatyczne ponowne łączenie i voilà.
02-11-2021 10:06 AM
Jeżeli masz dwie osobne sieci to zapomnij sieć 2.4GHz na telefonie. Dzięki temu telefon będzie się łączył wyłącznie z siecią 5GHz.
02-11-2021 04:32 PM
02-11-2021 09:23 PM
03-11-2021 10:23 AM
W takim wypadku pozostaje skorzystać ze wskazówki podanej przez @relatyw. Możesz również zgłosić sugestię za pomocą aplikacji Samsung Members.
03-11-2021 10:36 AM
Ja w miejscu w którym akurat jestem (wieżowiec) też mam problem z zasięgiem. Główną przyczyną nie jest rozległość obszaru i betonowe ściany tylko kumulacja dużej ilości urządzeń sieciowych na małym obszarze i związane z tym zakłócenia. W mojej sieci mam kilkadziesiąt rządzeń on line (i jeszcze trochę of line włączanych w razie potrzeby) a takich sieci w przestrzeni kulistej o promieniu 30 m jest kilkadziesiąt. Tłok jest niesamowity, nie ma ani jednego wolnego kanału ani na 2.4 ani na 5 GHz a na każdym zajętym siedzi po kilku klientów. Bezprzewodowo wygrywa silniejszy tzn. ten kto ma silniejszy sygnał
Jeżeli ktoś potrzebuje spokoju i stabilizacji to ethernet kablowy albo po sieci elektrycznej. Żeby mieć jakieś szanse normalnego użytkowania urządzeń przenośnych w swojej sieci mam routery połączone w kratę. Kiedyś stosowałem wzmacniacze sygnału ale krata je wyeliminowała. Pisząc o "normalnym" użytkowaniu mam na myśli np chodzenie po mieszkaniu z zegarkiem podpiętym kablem do sieci
Tel na kablu to też nie najlepszy pomysł, chociaż zdarzyło mi się kiedyś coś takiego. W kracie routery przekazują sobie urządzenie wybierając optymalną jakość połączenia. Można tak w skrócie powiedzieć, że idąc z tel przez całe mieszkanie to na końcu tel jest połączony z całkiem innym routerem niż na początku, na innych kanałach, zakresach z użyciem innych technik sieciowych zależnych od typu routera, stanu otoczenia sieciowego w danym miejscu itp Częstotliwość 2.4 GHz używam nie tyle z powodu lepszej przenikalności przez przeszkody czyli lepszego zasięgu bo to załatwiam metodami powyżej ale z powodu używania urządzeń pracujących na tej częstotliwości. Protokół obsługujący łączność na tym zakresie jest już stary pomimo różnych ulepszeń ale pracują na nim całkiem nowoczesne, współcześnie produkowane urządzenia. Mam tu na myśli szeroko pojętą automatykę. Tam nie trzeba dużych przepustowości, czy szybkości za to w cenie jest niezawodność.
12-11-2021 12:31 AM