Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

TN, VA, a może IPS / PLS? Który typ matrycy najlepszy?

(Temat utworzony: 23-06-2019 11:06 PM)
4752 Wyświetlenia
RadekK
Hotshot
Opcje

Cześć!

Na co zwracacie uwagę przy zakupie nowego monitora? Osobiście uważam, że zdecydowanie najważniejszym jest rodzaj matrycy :smiling-face:

W tym artykule opisze, czym charakteryzują się najczęściej spotykane typy matryc.

Matryca typu TN (ang. Twisted Nematic):
Stanowi niedrogie rozwiązanie dla początkujących graczy. Mają krótki czas reakacji, niski "imput lag", minimalne rozmycie ruchu i wysokie częstotliwości odświeżania. W zestawieniu z atrakcyjną ceną, czego chieć więcej, jeśli komputera używamy stricte do grania?

Z minusów TN - gorsza jakość obrazu i kąty widzenia w porównaniu do IPS i VA.

Matryca VA:
Najbardziej uniwersalna ze wszystkich typów. To dobry wybór do okolicznościowego grania, oglądania filmów i ogólnego użytku. Matryce VA charakteryzują się  dobrym kontrastem, głębią czerni i obrazu. Monitory VA są również dostępne po przystępnej cenie, ale nie są tak tanie jak monitory TN. Minusy to słabe kąty widzenia.

Możecie spotkać się z wieloma odmianami matrycy VA.

MVA: przewaga nad VA leży w udoskonaleniu kątów widzenia.
MVA (ang. Multi-domain Vertical Alignment)
P-MVA (ang. Premium MVA)
S-MVA (ang. Super-MVA)
A-MVA (ang. Advanced MVA)

PVA: usprawnienie polega na ograniczeniu szybkośc działania panelu, w zamian za lepszy kontrast. Oto odmiany tego rozwiązania:
PVA (ang. Patterned Vertical Alignment lub Patterned-ITO Vertical Alignment)
S-PVA (ang. Super-PVA)

Matryca IPS (ang. in-plane switching):

Ten typ oferuje zdecydowanie najlepsze kąty widzenia oraz świetną paletę barw. Panele IPS osiągają czas reakacji nawet 4ms (dla porównania TN: 1ms). IPS mogą również osiągać częstotliwość odświeażania do 165 Hz. Gdzie haczyk? Pierwszy minus to słaba czerń, a drugi cena.

Modyfikacje matryc IPS dotyczyły pracy nad skróceniem czasu reakacji oraz ulepszenia kontrastu i odwzorowania czerni.
S-IPS (ang. Super IPS)
AS-IPS (ang. Advanced Super IPS)
IPS-Pro (ang. IPS Provectus)

Odmianą matrycy IPS jest PLS - autorskie rozwiązanie firmy Samsung (ang. Plane-to-Line Switching).

Pytanie do Was, drodzy użytkownicy:

Jaką matrycę macie w swoich monitorach i dlaczego zdecydowaliście się właśnie na ten rodzaj? :smiling-face:

2 Odpowiedzi
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@RadekK  napisał(a):

Jaką matrycę macie w swoich monitorach i dlaczego zdecydowaliście się właśnie na ten rodzaj? :smiling-face:

Obecnie posiadam matrycę typu VA. Jeżeli chodzi o matryce TN, to w ogóle nie brałem ich pod uwagę z powodu słabych kątów widzenia i odzworowania barw. VA wybrałem międzyinnymi z powodu wysokiego kontrastu i tak jak napisałeś jej uniwersalności. Oprócz tego zależało mi także na technologii Flicker free. Jeżeli chodzi o kąty widzenia matrycy VA, to według mnie nie są one słabe.

vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Oczywiście że matryca VA nie ma co oszczędzać.