Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

SSD 970 EVO Plus - sterowniki i niski IOPS

(Temat utworzony: 22-12-2020 12:30 AM)
1263 Wyświetlenia
Maciej20
First Poster
Opcje

Witam

Niedawno kupiłem nowy dysk SSD 970 EVO Plus i mam problem z zainstalowaniem sterowników "Samsung_NVM_Express_Driver_3.3". Przy próbie uruchomienia instalatora pojawia się następujący komunikat:Zrzut ekranu (6).png

Poza tym losowy odczyt i zapis wykonany w programie Samsung Magician v.6.2.1 jest na rażąco niskim poziomie. Powinno być około 600000 IOPS odczyt / 550000 IOPS zapis a jest:Magician v.6.2 (1).png

Oprócz tego wiele opcji w tym programie nie działa jak np. "Diagnostic Scan" czy funkcja "S.M.A.R.T".Zrzut ekranu (7).png

Zrzut ekranu (8).png

W zakładce "Information" pojawia się komunikat iż sterowniki Intela są nieobsługiwane.Magician v.6.2 (3).png

Magician v.6.2 (2).png

Mój system operacyjny to Windows 10 Pro 20H2, płyta główna MSI Z490 Gaming Plus, MSI UEFI Click BIOS 5 (7C75 vA.30). Czy dysk jest wadliwy? Proszę o pomoc.

0 Like
5 Odpowiedzi
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@Maciej20 próbowałeś zaktualizować bios?

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
Maciej20
First Poster
Opcje
Jest najnowszy stabilny
0 Like
skr79
First Poster
Opcje
zainstaluj sterownik samsung nvme ze strony producenta dysku.
0 Like
skr79
First Poster
Opcje
jeśli problem z instalacją sterownika nvme się powtorzy, to najpierw odinstaluj sterownik nvme od Intela z poziomu menadżera urządzeń i pozostaw domyslny sterownik od Microsoftu. potem zrestartuj komputer i spróbuj ponownie zainstalować sterownik nvme od Samsunga.
0 Like
nowan2020
Troubleshooter
Opcje
Mam obecnie 20H2 , system po ostatnich chyba 2 aktualizacjach wywala błędna aktualizacje chipsetu Intela X99 , aktualizuje aktualizuje i pokazuje błąd aktualizacji , wrzucałem zmianę dysku na Evo 860 dlatego chciałem wyczyścić ten błąd, przy okazji , rozmawiałem z pomocą MS , oni też byli zdziwieni że Intel coś się gryzie , sugerowali jako jedyne rozwiązanie ponowna reinstalacje , co mi się nie podobało, bo mam dużo aplikacji do instalacji, ale zainstalowałem na innym dysku ,
u ciebie może być podobnie , BIOS tu nie miał nic do rzeczy , instalowałem jak najmniej Intela , tylko minimum chipsetu,, wszystko na sterach MS i zadziałało, jak tylko zainstalowałem wszystkie wskazane stery Intela z dysku do płyty, niestety 20 H2 się wywala ,

nie wiem czy możesz na nowo stawić system , bo to masakra zjadająca czas , ale nic innego w mojej ocenie nie pomoże,
z czego instalowałeś 20 H2 , to aktualizacja czy z dysku ?
uruchomienie zrób na dysku USB , pewnie masz , na nim postaw system próbny,
koledzy podawali sposób odinstalowania Intela , próbowałem, mnie się nie powiodło
należy tu też dodać że montowałem QVO 870 w Laptopie Asus ale ver 1903 W10 , bez problemu , Asus po wymianie dysku z talerza 1 TB na QVO 870 2 TB znacząco cudownie przyspieszył, ten wcześniejszy przypadek z Asus X99 i W10 20 H2 różni się systemem, W10 1903 był aktualizowany z W10 Home , a ten 20 H2 był aktualizowany z wersji W10 Prof , oba przypadki z Intel I7.

podaj proszę jak rozwiązałeś problem ?
0 Like