15-01-2022 05:21 PM
Witam, problem z wykrywaniem dysku SSD SSD 870 EVO 500GB przez program Samsung Magician. Dyk przełożony z innego komputera gdzie było to samo.
Obecna konfiguracja to płyta ASUS PRIME Z690-P WIFI DDR5 16 GB ramu i procesor i9 12900k.
Poprzednia konfiguracja to platforma AMD gdzie był ten sam problem. Program magician wykrywa tylko dysk OCZ.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
16-01-2022 11:13 AM
Tak bios nieaktualny mimo że program nie wykrywa nowego ale to akurat nie ma znaczenia.
Rozwiązaniem problemu niewykrywania dysku jest opcja "secure erase" w biosie czyli skasowanie dysku, wtedy program działa.
Moim zdaniem jest to błąd programu albo czyjaś nie wiedza. Żeby wszystko działało jak należy trzeba chyba najpierw zainstalować program a potem podłączyć dysk następnie utworzyć nową partycję. Ja tak zrobiłem i wszystko działa.
Dzięki za pomoc ale straciłem sporo czasu żeby dysk zadziałał.
15-01-2022 07:26 PM
@Marewel Możesz spróbować:
1. Zaktualizować BIOS.
2. Zaktualizować sterownik odpowiedzialny za porty SATA.
3. Zaktualizować sterownik samego dysku.
4. Zaktualizować program Samsung Magician.
15-01-2022 11:25 PM
Wszystko jak najbardziej aktualne.
16-01-2022 09:47 AM
@Marewel Screen jaki zamieściłeś po wyżej, nie jest potwierdzeniem tego, że wszystkie komponenty Twojego urządzenia są aktualne. Programem, którym dokonałeś sprawdzenia, weryfikuje tylko i wyłącznie aktualność komponentów za jakie odpowiedzialna jest firma Intel. Dobrze wszyscy wiemy, że nawet sama płyta główna składa się z rozwiązań pochodzących od różnych firm 😉. Ciebie przede wszystkim powinien obowiązywać spis aktualizacji, jaki zawarty jest na stronie producenta Twojej płyty głównej, ponieważ znajdują się tam sterowniki zoptymalizowane pod konkretną płytę główną. Dodatkowo powinieneś poszukać również sterowników u każdego z producentów komponentów znajdujących się w Twoim urządzeniu, tak jak w przypadku dysku Samsung.
PS: Fun fact na podstawie Twojego screen'a już wiem, że nie masz zaktualizowanego biosu, gdyż wyszły już dwie poprawki, a Ty posiadasz pierwsze jego wydanie.
16-01-2022 11:13 AM
Tak bios nieaktualny mimo że program nie wykrywa nowego ale to akurat nie ma znaczenia.
Rozwiązaniem problemu niewykrywania dysku jest opcja "secure erase" w biosie czyli skasowanie dysku, wtedy program działa.
Moim zdaniem jest to błąd programu albo czyjaś nie wiedza. Żeby wszystko działało jak należy trzeba chyba najpierw zainstalować program a potem podłączyć dysk następnie utworzyć nową partycję. Ja tak zrobiłem i wszystko działa.
Dzięki za pomoc ale straciłem sporo czasu żeby dysk zadziałał.