15-05-2018 08:41 AM
Witam wszystkim w swoim pierwszym poście.
Mam problem z laptopem NP300E7A-S07. Kilka dni temu rozdzielczość monitora została ograniczona z 1600x900 do 1280x800. Próbowałem reinstalować sterowniki zarówno karty Nvidii jak i wbudowanego Intela (3-5 różnych wersji sterowników), ale nic to nie dało. Obraz jest nie tylko przeskalowany, ale jest też przesunięty w obu osiach (widać jakby echo ikon). Reinstalacja systemu (windows 10 64bit) nie pomogła. Próbowałem też wyinstalowywania w trybie awaryjnym oraz czyszczenie rejestrów CCleanerem. Jedyne co jeszcze pozwoliłoby wykluczyć fizyczne uszkodzenie karty graficznej lub matrycy to update BIOSu. Niestety w czasie próby przeprowadzenia aktualizacji z poziomu Windowsa zawsze w tym samym momencie wyskakuje bluescreen. Chciałbym zapytać gdzie mogę znależć pliki do flashowania BIOSu pod DOSem?
Maciek
15-05-2018 11:46 AM – ostatnio edytowany 15-05-2018 11:48 AM przez Damian K
Cześć @zaki79,
Jedyną możliwością zainstalowania aktualizacji BIOSu laptopa udostępnioną dla użytkowników jest pobranie go za pomocą programu Samsung Update. Dodatkowo chciałbym nadmienić, że model NP300E7A-S07 nie posiada wsparcia dla Windows 10, dlatego niektóre funkcje mogą nie działać poprawnie.
Jeżeli podejrzewasz uszkodzenie komputera, możesz przesłać go do naszego autoryzowanego serwisu na odpłatną naprawę. Poniżej podaje link do strony serwisu:
https://www.ctdi.pl/kontakt.html
Jeśli moja odpowiedź była pomocna, zaakceptuj ją jako rozwiązanie albo kliknij like!
15-05-2018 01:34 PM
Do tej pory Windows 10, pomimo braku wsparcia, działał na tym komputerze dobrze. Ze względu na problemy z wyświetlaniem nawet w biosie nie sądzę by problem rozwiązało przywrócenie np. Windowsa 7. Może Windows Update działałby tam normalnie (chociaż odpalony w trybie zgodności np. z windowsem 8 dalej zawieszał komputer). "Powalczę" z nim jeszcze, ale jeżeli to nic nie da to rzeczywiście będę musiał oddać komputer do Państwa serwisu.