17-01-2020 02:42 PM – ostatnio edytowany 20-01-2020 02:04 PM przez MonikaGS
Naturalną koleją rzeczy jest fakt, że popularny i bezpieczny dysk T5 doczeka się następcy.
Samsung T7 Touch w dwóch wersjach
Na targach CES 2020 pojawił się T7 Touch, o większej prędkości zapisu i odczytu, wyposażony w czytnik linii papilarnych, szyfrowanie AES, a także nowy sposób informowania użytkownika o stanie dysku: Motion LED.
Dysk kontynuuje sprawdzoną linię stylistyczną poprzedników, składają się na to niewielkie wymiary i aluminiowa obudowa w kolorze srebrnym lub czarnym.
Ciekawym dodatkiem jest czytnik linii papilarnych, umożliwiający odblokowanie dysku z 256 bitowym szyfrowaniem AES. Dysk można też oczywiście odblokować hasłem, jeżeli ktoś preferuje takie rozwiązanie.
Prędkości, przy wykorzystaniu USB 3.2Gen 2, mają sięgać nawet 1050 MB/s w przypadku odczytu, a zapisu: 1000 MB/s. Pojemność też robi wrażenie, do wyboru będą dyski: 500 GB, 1 i 2 TB. Dyski są zgodne z systemami Windows, Mac, Android, a także konsolami, potrafią też wykorzystać UASP, które jest wymagane do osiągnięcia najwyższych prędkości.
No i ta waga: zaledwie 58 gramów.
Co myślicie na ten temat? A może interesuje Was zapowiedziana wersja T7, bez czytnika?
17-01-2020 03:47 PM
Specyfikacje Portable SSD T7 Touch i T7
Kategoria | Samsung Portable SSD T7 Touch | Samsung Portable SSD T7* |
Pojemność | 2 TB / 1 TB / 500 GB | |
Interfejs | USB 3.2 (Gen 2, 10 Gbps) z kompatybilnością wsteczną | |
Wymiary
(dł. x szer. x wys.) | 85 x 57 x 8,0 mm (3,3 x 2,2 x 0,3 cala) | |
Masa | 58 g (2 uncje) | |
Prędkość transferu | Do 1050 MB/s. | |
Tryb UASP | Obsługiwany | |
Szyfrowanie | Sprzętowe szyfrowanie danych AES 256-bit | |
Bezpieczeństwo | Ochrona softwarowa
Rozpoznawanie odcisków palców | Ochrona softwarowa |
Oprogramowanie | Samsung Portable SSD Software 1.0[5] | |
Certyfikaty | CE, BSMI, KC, VCCI, C-tick, FCC, IC, UL, TUV, CB | |
Zgodność z dyrektywą RoHS | RoHS2 | |
Kolory | Czarny i srebrny | TBC |
Łączność | USB typu C do C, USB typu C do A | |
Gwarancja | Trzy (3) lata ograniczonej gwarancji[6] |
19-03-2021 07:22 PM
13-07-2021 11:51 AM
Zakupiłem dysk T7 Touch. Chcąc zabezpieczyć dysk pobrałem i zainstalowałem aplikację SamsungPortableSSD_1.0 .
Niestety, przy każdorazowej próbie uruchomienia aplikacji mam komunikat:
No Samsung Portable SSD Software was found on this system. Do you want to install the software?
Klikając TAK otrzymuję kolejny komunikat:
Setup was not completed. Please try again.
Tym samym nie mogę zabezpieczyć dysku na czym mi bardzo zależy.
Dodam, że pobrałem wersję: SamsungPortableSSD_Setup_Mac_1.7.3
Co jest nie tak ?
13-07-2021 12:24 PM
@XD3 Nie wiem czy nie powinieneś najpierw zainstalować wersji 1.7.2
https://www.samsung.com/semiconductor/minisite/ssd/download/portable/
13-07-2021 01:21 PM
Właśnie od tej wersji zacząłem, ale gdy aplikacja się nie włączyła próbowałem z drugą wersją. Dziwne, że już w czasie instalacji jest informacja, że nie jest kompletna.
13-07-2021 06:22 PM
Cześć @XD3
Pobierz i zainstaluj program z tego linku: https://www.samsung.com/semiconductor/minisite/ssd/product/portable/t7-touch/
Jeśli nadal pojawi się błąd, to podaj jaki masz system operacyjny w komputerze.
15-07-2021 05:55 PM
Pobrałem instalatora, zainstalowałem, został wymuszony restart. Efekty ten sam - informacja o pomyślnej instalacji jednak przy próbie uruchomienia programu wyskakuje błąd.
Screeny poniżej, również z informacjami o moim systemie.
16-07-2021 02:20 PM
Cześć,
@XD3, Czy sprawdzałeś opcje ustawień bezpieczeństwa i prywatności w systemie? Aplikacja wymaga odpowiedniego zezwolenia po stronie preferencji bezpieczeństwa dla oprogramowania innego niż Apple. Zweryfikuj i wróć z informacją.
16-07-2021 05:27 PM
Sprawdziłem raz jeszcze ustawienia bezpieczeństwa. Dopuszczam instalacje spoza AppStore.
Jeśli program wymaga zgody, pojawia się w ustawieniach bezpieczeństwa. Wasza aplikacja się nie pojawiła.
Zapora sieciowa też jest wyłączona. Zresztą Wasz instalator komunikuje, że instalacja przebiegła pomyślnie.
Co mam zrobić, żeby aplikacja umożliwiła mi zabezpieczenie dysku ???