16-01-2024 06:39 PM — edytowano 16-01-2024 06:45 PM
Witam
Temat zostal bardzo szeroko omowiony na reddit natomiast nie wiem na ile wsparcie Samsung jest swiadome jego istnienia.
Po wlaczeniu trybu HDR i wybraniu ustawienia color space: AUTO lub CUSTOM (DCI-P3) w trybie HDR Peak 1000 (Game HDR off i HDR10+ basic/advanced, peak brightness: HIGH, w trakcie grania w gry kazdy obszar ktory jasnoscia przekracza 400 nitow pokrywa sie fioletowa ramka/obrysem. W przypadku True Black 400 problem nie wystepuje (pod warunkiem ze nie skalibrujemy maksymalnej jasnosci w narzedziu windows do kalibracji hdr) tym niemniej bug uniemozliwia korzystanie z pelnej funkcjonalnosci monitora i z wlasciwie skalibrowanymi kolorami. Problem znika jedynie w trybie Native lub Standard ale oba mocno przeklamuja kolory i w zasadzie nie da sie ustawic ich tak zeby we wlasciwy sposob odzwierciedlaly poprawna game kolorow.
Producent chwali sie ze monitor ma prawie pelne pokrycie DCI P3 ale nie da sie tego wykorzystac. O ile wiem Oled G9 nie ma tego problemu wiec jest to ewidentnie problem firmware. Niestety dzis wyszedl fw 1604 a problem nadal wystepuje.
16-01-2024 09:06 PM
@JamesEnfield, czyli zaktualizowałeś oprogramowanie monitora do najnowszej wersji? Myślę, że warto zgłosić się bezpośrednio do oficjalnego Wsparcia Technicznego Samsung: https://www.samsung.com/pl/support/contact/#contactinfo
16-01-2024 10:05 PM
Dziekuje za odpowiedz. Tak firmware najnowszy. Przesle zapytanie do dzialu wsparcia.
07-10-2024 01:53 PM
Minelo 8 miesiecy i do dzis rozwiazania brak…
07-10-2024 02:10 PM
@JamesEnfield, postaram się zbadać sprawę, czy coś wiadomo na temat ewentualnego rozwiązania.