12-10-2023
10:15 AM
– ostatnio edytowany
12-10-2023
02:24 PM
przez
OleksiiA
Witam, mam pytanie jeżeli chodzi o monitor Samsung G8 OLED, czy w zestawie znajduje się przewód do podłączenia pod komputer? Proszę również jakie przewody będą najlepsze, aby podłączyć Komputer (4k 120hz), oraz konsolę (4k 120hz).
Pozdrawiam.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
18-10-2023 03:50 PM
Micro-HDMI to po prostu mniejsza wersja zwykłego HDMI, nie ma między nimi żadnych znaczących różnic poza oczywiście wyglądem i rozmiarem, obu wariantów dotyczą te same standardy, więc wystarczy, że kupisz kabel micro-HDMI <-> HDMI w standardzie 2.1 i wszystko powinno działać 😊
12-10-2023 02:56 PM
Hej, @Members_oqtInHD
Dołączony do monitora kabel mini-DisplayPort do DisplayPort jest najlepszym wyborem do podłączenia komputera, dzięki temu wykorzystasz pełnię możliwości monitora, z obsługą wysokiego odświeżania obrazu włącznie.
Jeśli chcesz osiągnąć 120Hz z konsolą/komputerem, wystarczy również zwykły kabel HDMI, najważniejsze, żeby był to kabel w standardzie HDMI 2.1.
Dokładniejsze szczegóły na temat obsługiwanych rozdzielczości przez złącza monitora znajdziesz w pliku “User Manual” na stronie poniżej 😉
https://www.samsung.com/pl/support/model/LS34BG850SUXEN/#downloads
18-10-2023 03:03 PM
Kabel HDMI 2.1 to wiadomo, tylko że w monitorze znajdują się złącza mini-DP, micro-HDMI,
USB-C, USB-C.
Tak więc nie jestem w stanie podpiąć przewodu w standardzie HDMI-HDMI.
18-10-2023 03:50 PM
Micro-HDMI to po prostu mniejsza wersja zwykłego HDMI, nie ma między nimi żadnych znaczących różnic poza oczywiście wyglądem i rozmiarem, obu wariantów dotyczą te same standardy, więc wystarczy, że kupisz kabel micro-HDMI <-> HDMI w standardzie 2.1 i wszystko powinno działać 😊
13-12-2023 01:27 PM
Kupiłem monitor do nowego PC (codzienna praca + granie + filmy).
Wybór padł na Samsunga Odyssey OLED G9 (model G95SC). Monitor podpinam po RTX4090. Przez kilka dni było super po czym zaczęły się problemy z migotaniem obrazu, jakieś powidoki, pasy itp. Zorientowałem się, że włączanie/wyłączanie HDR, reboot komputera, czasem zwykłe wypięcie/wpięcie monitora pomagają. Także modyfikowanie odświeżanie (w szczególności zejście z 240 to 60 likwiduje problemy całkowicie).
Obecnie skłaniam się ku twierdzeniu, że problemem może być kabel (używam jakiegoś no-name DisplayPort z szuflady :P)
Szukam porady, w którą stronę powinienem się skłonić. Oba urządzenia, monitor oraz karta graficzna posiadają porty HDMI 2.1 oraz DisplayPort 1.4 W internetach piszą, że HDMI ma lepszą przepustowość, ale na przykład tylko DisplayPort (dzięki kompresji DSC?) obsłuży 4k przy 240Hz i jeszcze z włączonym HDR? Zależy mi na wyciśnięciu max możliwość, głównie w grach i filmach
13-12-2023 01:32 PM
Jaki kabel pod ten monitor do podłączenia z RTX4090? Oba urządzenia mają HDMI 2.1 oraz DisplayPort 1.4
Który z tych portów pozwoli na pracę/granie/oglądanie filmów w rozdzielczości Dual QHD, odświeżaniu 240Hz i HDR on?
13-12-2023 03:08 PM
13-12-2023 03:51 PM
Hej @rabusiak,
Zgodnie z instrukcją urządzenia, oba kable powinny pozwolić na zarówno wykorzystanie pełnej rozdzielczości monitora, jak i funkcji wysokiego odświeżania, czy HDR:
To o czym mówisz, czyli, że
@rabusiak napisał(a):
W internetach piszą, że HDMI ma lepszą przepustowość, ale na przykład tylko DisplayPort (dzięki kompresji DSC?) obsłuży 4k przy 240Hz i jeszcze z włączonym HDR
dotyczy głównie monitorów, gdzie HDMI jest w starszej wersji niż 2.1, a DisplayPort jest w wersji 1.4, wtedy faktycznie takie funkcje są dostępne tylko za jego pośrednictwem, dotyczy to części monitorów Samsunga, ale akurat nie twojego.
W przypadku G95SC jest to wyłącznie kwestia dobrania odpowiedniego okablowania, zarówno HDMI, jak i DP powinny być certyfikowane konkretnie w standardzie odpowiednio 2.1 i 1.4/1.4a, i z ich wykorzystaniem wszystko powinno działać.
Instrukcję znajdziesz poniżej:
21-12-2023 04:02 PM