Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Migający monitor ultrawide Samsung Odyssey C34G55TWWUX Curved HDR

(Temat utworzony: 17-03-2021 11:40 PM)
2771 Wyświetlenia
LockeLamora
First Poster
Opcje

Cześć,

kupiłem sobie monitor Samsung Odyssey C34G55TWWUX Curved HDR, ściągnąłem do niego sterowniki, podpiąłem go używając kabla displayport, mam aktualne sterowniki karty graficznej (RTX2070) i w momencie kiedy włączam gry ekran zaczyna cały migotać. Po 10tys zmian ustawień miedzy pełnym ekranem, a gra w oknie, rozdzielczosci itd problem potrafi ustać, a potem znów się pojawić bez powodu po godzinie dwóch albo ponownym uruchomieniu komputera.
Zmieniałem wejścia w karcie i to tez nie pomaga. Używam rozdzielczości 3440x1440, 165 MHZ

Próbowałem dzwonić na pomoc techniczna Smusunga ale nie udzielili żadnych interesujących wskazówek.
Czy ktoś się z tym spotkał? Czy to wina tego UltraWide ze to nie jest standardowe i może powinienem zwrócić monitor zamiast sie z tym użerać?

0 Like
13 Odpowiedzi
Devix
Voyager
Opcje
Witaj lockelamora,moim zdaniem oddałbym monitor i wymienił na inny szybciej zalatwi sprawę,pozdrawiam.
0 Like
nowan2020
Troubleshooter
Opcje
Zacznę z drugiej strony , pozostawiając opcję zwrotu monitora 14 dni od zakupu otwartą.
Co to za składak , jaka płyta i jaki zasilacz , jakie chłodzenie , czy na tym kompie już grałeś na innym monitorze ? Czy próbowałeś zmniejszyć odświeżanie ? Mniej niż te 165 na karcie ? Czy wcześniej też pracowałeś na 165 MHz ? Pewno raczej nie,
Czy karta się mocno grzeje ? Można się oparzyć ?
Co prawda nie pracuje na tak wysokim odświeżaniu ale na 3 monitorach na Radeonie DDR5 8 GB
0 Like
nowan2020
Troubleshooter
Opcje
Odgrzewam temat , ROZWIĄZANIE ,
wejdź w Windows 10 system , jest link , migotanie monitora , można też wejść w Google w takie samo hasło,
1. Zmniejszamy odświeżanie ekranu we właściwościach , jeżeli przestaje migać, Monitor jest DOBRY , znaczy sterownik ekranu , albo jest potrzeba uaktualnienie , albo usunięcie firmowego i zastąpienie poprzez upgrade W10 sterownika który jest , dalej
2 Nvidia jeśli się nie aktualizuje trzeba odinstalować , pobrać z Apstore ster
3 Geforce zwykle aktualizujemy , oni dają cały czas aktualizacje,
Całość procedury można poczytać. I to sie przyda innym

20210413_132709_4898.jpg

20210413_132738_4900.jpg

20210413_132752_4901.jpg

0 Like
wlaziu
Journeyman
Opcje

Coś gdzieś nadepnąłem, że GeForce ma jakiś błąd w sterownikach i próba użycia G-sync z częstotliwościami wyższymi niż 144Hz powoduje migotanie lub losowe czarne ekrany.

0 Like
ZaqTM
Journeyman
Opcje
Tak jak wzalaczniku. Co około 20 minut do godziny nie da się go używać normalnie...

0 Like
skolsiwo
Voyager
Opcje
Migotanie zaczęło się nagle, czy jest od nowości?
Jakie masz ustawione odświeżanie ekranu?
Sprawdzałeś na innym kablu?
Nie instalowałeś ostatnio aktualizacji sterowników karty graficznej?
Jak długo trwa migotanie gdy już się zacznie?
Expert
Opcje

Cześć

@ZaqTM  Sprawdź to wszystko, o czym napisał @skolsiwo oraz w razie potrzeby dokonaj weryfikacji z innym komputerem.

ZaqTM
Journeyman
Opcje
Jak dobrze pamiętam to monitor mam od lutego tego roku. Migotanie pojawiło się po około miesiącu i było co raz gorzej. Na HDMI też się ten problem pojawiał. Odświeżanie 144hz. Najnowsze sterowniki nVidia. Migotanie trwa do momentu aż nie wyłączę i włączę monitora. Ustało może 2 razy samo po około 2 minutach ale później po kolejnych 5 minutach było to samo i znowu wyłącz i włącz
0 Like
skolsiwo
Voyager
Opcje
Przywracałeś ustawienia fabryczne w monitorze?
Jaki masz model karty graficznej?
Nie masz czasem jakiejś opcji "ulepszajacej" aktywnej w ustawieniach karty graficznej? Do sprawdzenia.
Czy ustawiona rozdzielczość jest domyślną dla monitora?